Dil hücrelerinde meydana gelen kanser türüne dil kanseri denir. Dil kanseri ağrılı lezyonlara ve iyileşmeyen yaralara neden olabilir. Daha sonraki aşamalarda tümörler de büyümeye başlar. Dil kanseri, konumlarına göre 2 şekilde sınıflandırılabilir. Dilin görünen dış kısmındaki kanser, ağız dil kanseri olarak adlandırılır. Dilinizin 1/3 iç kısmında oluşan kanser türü ise orofaringeal kanser olarak nitelendirilir. Ağız dil kanseri, görünen kısımlarda oluştuğu için orofaringeal kansere göre daha kolay tespit edilir. Orofaringeal kanserler ise çok daha ölümcül olabilir.
Dil kanseri genç yaşlarda nadir görülür ve ağız kanserinin bir parçasıdır. Bugüne kadar bildirilen vakaların çoğu 45 yaş üstü kişilerdir. Bu tür kanser vakalarının çoğu, yaşam tarzı sorunları ve vücudun kötü beslenme alışkanlıkları ile ilişkilidir. HPV virüsü gibi bazı diğer hastalıklar da dil kanseri riskini artırır.
Dil Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Dil kanseri olduğumu nasıl anlarım diye telaş içerisinde olanlar için dil kanseri belirtilerini bilmek önemlidir. Dil kanseri belirtileri arasında ilk göze çarpanlar, dilinizin yan tarafında bulunan, zamanla kaybolmayan ve çoğunlukla pembe veya kırmızı renkli bir şişlik veya boğaz ülseri yer alır. Bu ülseri patlatmaya, dokunmaya veya ısırmaya çalışırsanız kanayabilir. Dil kanserinin belirtileri detaylı olarak aşağıdaki gibi açıklanabilir:
1- Dil Ülseri
Kanser yaralarının ve ülserlerin görünümü çok yaygındır. Bu ülserler, hijyen eksikliği veya hazımsızlık gibi vücudunuzdaki diğer sorunların bir yansımasıdır. Bu kanser yaraları uzun süre iyileşmezse mutlaka doktora görünmelisiniz. Ayrıca, dil ülseri meydana geldiğinde dilinizin hareket ettirmekte zorlanabilirsiniz.
2- Ağızda Uyuşma
Ağız kanserinin bir başka belirtisi de ağızda uyuşma hissidir. Boğazınıza bir şey tıkanmış gibi hissedebilirsiniz. Ayrıca çenenizi hareket ettirmede zorluklar yaşayabilirsiniz.
3- Dildeki Yamalar
Dil kanserinin başlıca semptomları arasında lökoplaki olarak da bilinen yamalar yer alır. Kırmızı, gri veya beyaz olabilen bu yamalar mukoza zarlarındaki tahrişin bir sonucudur. Dildeki yamalar genellikle çevrelerinden daha kalın ve pürüzlü bir görünüme sahiptir. Çoğu zaman ağrıya neden olmayan bu yamalar sıcak ve baharatlı yiyeceklere karşı çok hassastır.
4- Dilde Kanama
Dilinizde kanama ve iyileşmemiş yaralar dil kanserinin ilk belirtileri arasında yer alır. Bu tür yaralar, 3-4 haftalık ilaç tedavisine rağmen iyileşmezlerse endişe verici olabilir. Kanserin orofaringeal bölgeden başladığı durumlarda ağrının eşlik ettiği veya etmediği açıklanamayan kanamalar yaşayabilirsiniz.
5- Yutma Sırasında Ağrı
Yutma sırasında ağrı da dil kanserinin orofaringeal bölgedeki önemli bir belirtisidir. Bazen tümörler, yiyeceklerin yutulmasını engelleyecek kadar büyüyebilir. İlerleyen süreçte, bu tümörlerin boğazınızdan çıkarılması gerekebilir.
Dil Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Dil kanserinin nedenleri arasında sigara, alkol ve ailenin tıbbi öyküsü öne çıkar. Bu faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
1- Sigara İçmek
Sigara içmek, vücudunuzda 12 çeşit kansere yol açabilir. Sigara içmeyenler de dil kanserine yakalanabilir. Ancak, sigara içmek ağız kanseri riskini 5 kata kadar artırır. Sigara içmenin süresi ve yoğunluğu da dil kanseri riskini etkiler. Pasif içicilik bile dil kanserine yakalanma olasılığınızı artırabilir.
2- Alkol Kullanmak
Alkol kullanımı da vücutta kanser olasılığını artırabilir. Bazı araştırmalar, alkol kullanmanın dil kanseri riskini önemli ölçüde artırdığını göstermiştir.
3- Ailenin Tıbbi Öyküsü
Vücudunuzun genetik yapısı çok önemlidir. Herhangi bir kanserden mustarip bir akrabanız varsa, sizin de kansere yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Ayrıca, kişinin bulunduğu ülke, beslenme ve yaşam tarzı da dil kanseri üzerinde etkili olan diğer faktörlerdir.
Dil Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Dil kanseri teşhisi için hastaneye başvurduğunuzda, doktorunuz ilk olarak ağzınızın içini fiziki olarak muayene eder ve yaşadığınız semptomlar hakkında bilgi edinmeye çalışır. Ayrıca, röntgen veya doku biyopsisinden de dil kanseri teşhisi için yararlanılır.
Dil Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?
2 veya 3 haftadan uzun süren ağız ve dil içerisindeki yaralarda, hastanelerin Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümlerindeki bir kulak burun boğaz doktoruna görünmek gerekir. Doktorunuz gerekli gördüğü taktirde takdirde ağız dil kanserini teşhis etmek için bir biyopsi isteyecektir.
Dil Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dil kanseri tedavisi için çeşitli seçenekler vardır. Tümörün erken teşhisi, bu kanser türünün daha iyi bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olur. Dil kanseri tedavisi için yararlanılan yöntemler şunlardır:
1- Ameliyat
Kanserin ilerleyen aşamalarında kanser lenf bezlerine yayıldığında, tek çıkış yolu cerrahi işlemdir. Etkilenen lenf bezleri ağzınızdan çıkarılır. Bu tür ameliyatlar hem fiziksel hem de zihinsel olarak derin bir iz bırakır. Bu tür ameliyatlardan sonra kişinin konuşma yeteneğinin etkilenme riski yüksektir.
2- Kemoterapi
Dil kanseri hücreleri kemoterapi kullanılarak öldürülür. Bu hücreler, vücudunuz üzerinde olumsuz etkileri bulunan çok güçlü kimyasallardır. Kanserin birinci veya ikinci evresindeki hastaların çoğu kemoterapiden sonra iyileşir.
3- Konuşma Terapisi
Ameliyattan sonra hastanın ağzının iç yapısı bozulabilir. Yumuşak dokular zarar görürse bu bozulma daha şiddetli olabilir. Bu kişilerin ameliyat ya da kemoterapi sonrasında bir uzmandan iletişim kurma ve kendilerini ifade etme konusunda destek almaları gerekir
Birkaç yaşam tarzı değişikliği yaparak, dil kanserine yakalanma riski azaltılabilir. Ancak, yukarıda listelenen semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, erken teşhis ve tedavi için vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız hayati öneme sahiptir.
Ağızda Dilde ve Dudakta Geçmeyen Yaranın Asıl Nedeni
- Meme Kanserinin En Belirgin 5 Belirtisi
- Kalça ağrım kanser mi? Kalça kanseri belirtileri ve türleri
- Özofagus (yemek borusu) kanseri nedir, belirtileri neler? Tedavisi
- Mide kanseri nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi