Depresyon Nedir?
Genelde büyük şehirlerdeki kişileri etkileyen depresyon tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Şehir hayatının gürültülü, yoğun ve kalabalık durumları kişide strese neden olmaktadır. Böyle ortamlarda yaşamaya ve çalışmaya çalışan bireyler çeşitli kaygılar yaşamaktadır.
Depresyonun tek bir nedeni yoktur. Ayrıca herkeste farklı şekillerde görülmektedir. Ancak genel olarak kişide kaygı, karamsarlık ve sürekli üzüntü hali yaratmaktadır. Depresyona girmiş olan kişiler normal koşullarda yapmaktan zevk aldıkları aktiviteleri yapmak istemezler.
Depresyonun şiddeti de kişiye göre değişmektedir. Özellikle majör depresyon denilen ilerlemiş depresyon türlerinde tedavi için geç kalınmamalıdır. Tedavi edilmeyen depresyon zamanla kişide daha ciddi sorunlara neden olmaktadır. Zihinsel bir hastalık olan depresyon farklı şikâyetler ile kendini gösterebilmektedir. Olumsuz bir ruh haline bürünen depresyonlu kişiler mutlaka takip edilmelidir.
Kronik depresyon yani distimi türünde uzun vadeli olumsuz ruh hali ön plandadır. Majör depresyona göre şiddeti daha azdır. Atipik depresyonda ise aşırı yeme, uyuma, hassasiyet ve yorgunluk gibi semptomlar görülmektedir. Mevsimsel depresyon türünde ise depresyon hali her sene aynı dönemlerde meydana gelmektedir. Bipolar depresyonda ise karmaşık bir ruh hali vardır. Son olarak bir de doğum sonrasında annelere görülen doğum sonrası depresyon vardır.
Depresyon Neden Olur?
Depresyon riskini artıran birçok farklı faktör bulunmaktadır. Geçmişte yaşanan bazı olayların travması nedeni ile depresyon oluşabilirken günümüzde yaşanan olaylar ya da stresli durumlar da depresyona neden olabilmektedir. Depresyona neden olabilen temel etmenler şu şekilde sıralanabilir:
Ani bir kayıp: Çok sevilen birinin kaybından duyulan üzüntü kişide depresyon yaratabilmektedir. Aile depresyon geçmişi var ise ailenin diğer bireylerinde de bu risk artmaktadır. İş ya da gelir kaybı gibi günlük yaşamı etkileyen kayıplar da depresyona neden olabilmektedir.
Belirli ilaçların kullanılması: Bazı ilaçların kullanılması bazı kişilerde depresyon yaratabilmektedir. Özellikle yaşı ilerleyen kişilerde bu durum daha sık görülmektedir.
Kronik hastalıklar: Çok uzun zaman devam eden kronik hastalıklar depresyona neden olmaktadır. Diğer depresyon nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Alkol ve madde kullanımı
- Erken ebeveyn kaybı
- Kadın olmak
- Anksiyete bozukluklar
- Sosyoekonomik düzeyin düşük olması
- Boşanma
- Daha önce depresyona girmiş olma
- İşsizlik
- Kişinin yapısı
- Hormonal değişiklikler
Depresyon Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
Çeşitli şekillerde kendini belli eden depresyon için mutlaka erken tedaviye başlanması gerekmektedir. Bazı kişiler depresyonda olduğunu kabul etmek istemese de, aniden başlayan sebepsiz ağlamalar ve hayattan zevk almama gibi olaylar depresyon olduğunun anlaşılmasını sağlamaktadır. Depresyon durumunda bireylerde görülebilen belirtiler şunlardır:
- Uyku bozukluğu
- Sürekli mutsuzluk hali
- Enerji düşüklüğü
- İştahsızlık
- Düşünmede ya da konuşmada yavaşlama
- Konsantrasyon bozukluğu
- İntihar etme düşüncesi
- Yorgunluk hali
- Karamsarlık
- Umutsuzluk
- Sürekli sinirlilik hali
- Huzursuzluk
- Aşırı yeme isteği
- Baş ağrısı
- Endişeli hal
- Günlük aktivitelerin yapılmaması
- Kendinden nefret etme duygusu
- Açıklanamayan sancı ve ağrılar
- Cinsel isteğin azalması
- Kendini değersiz ve suçlu hissetme
- Unutkanlık
- Ağlama krizleri
Depresyon Tedavisi Nasıldır?
Depresyon durumunda güvenilirliği test edilmiş çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Önemli olan ise kişinin durumuna göre en uygun tedavi yönteminin belirlenmesidir. Bunun için deneyimli uzmanlarla görüşmek gerekmektedir.
Öncelikle kişinin ruhsal durumunu test etmek için çalışılır. Hastanın şikâyetleri ve neden bu hale geldiğinin anlaşılması için terapiler düzenlenir ve hasta ile sohbet edilir. Daha sonra antidepresan ilaç tedavisine başlanır. Böylece hastada bir takım düzelmelerin olması beklenir. Tedavinin etkili olabilmesi için ilaca en az bir yıl süre ile devam edilmelidir.
Kişinin olumsuz düşünmesini engelleyecek tavsiyelerde bulunulur. Hastanın dikkatini dağıtacak aktiviteler yapılması önerilir. Kendini ve karşısındaki kişileri sürekli yargılamadan vazgeçilmesi için gerekli telkinler yapılır. Bu aşamada psikoterapi de ihmal edilmemektedir. Terapinin sıklığı ve süresi kişinin ruhsal durumuna göre değişmektedir. Bazı kişilerde bu süre uzarken bazı kişilerde kısalmaktadır.
Uygulanan depresyon tedavisi tamamen kişiye özel olmalıdır. Herkese uygulanan aynı tedaviler olumlu etkiler yaratmaz. Çünkü bireylerin ruhsal durumları ve depresyon dereceleri değişiklik göstermektedir. İlaç tedavisinde ilk haftalarda iyileşme görülse de, asıl etki iki – üç ay içerisinde olmaktadır. Depresyon tedavisinde belirli bir plan yapılır ve bu plan doğrultusunda ilerlenir. Hastanın durumuna göre atılacak adımlar değiştirilebilir.
İbrahim Saraçoğlu Depresyon Tedavisi Çayı
Her rahatsızlıkta olduğu gibi depresyon rahatsızlığında da bitkisel tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bitkisel tedavi denildiği zaman akıllara ilk gelen isim olan İbrahim Saraçoğlu depresyon için iyi gelecek çay önerisinde bulunmaktadır.
Ispanak – Maydanoz Kürü
Depresyon döneminde faydalı olacağı söylenen ıspanak – maydanoz kürünü evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz. 5 – 6 yaprak ıspanağı 10 dal maydanoz sapı ile 3 bardak su içerisinde 3 dakika kadar kaynatın. Bu suyu sabahları tüketin.
Akşamları tüketmek için ise 5 – 6 yaprak ıspanak ile 8 yaprak saplı maydanozu 2,5 su bardağı suda kaynatın ve tüketin. Bu kürü günlük olarak yapıp taze bir şekilde tüketmeniz önerilmektedir. Bekletilmiş suyu içerseniz kürün bir etkisi olmamaktadır.