16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerDengeli beslenerek pandemi de alınan kilolardan kurtulun

Dengeli beslenerek pandemi de alınan kilolardan kurtulun

İçerikleri

Covid-19 virüsü salgınından korunmak isteyenler, vakitlerinin önemli bir kısmını evlerde geçirince kilo alınması da kaçınılmaz hale geldi. Ipsos tarafından yayınlanan Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması’ndan elde edilen verilerde toplumdaki kilo problemini doğruluyor. Araştırmanın en dikkat çekici sonuçlarından biride salgının başladığı günden bu tarafa toplumun yüzde 60’ının kilo almış olmasıydı. Pandemi sürecinde toplumun yüzde 12’si kilo verirken, yüzde 28’i ise kilosunu korudu. Son bir sene içerisinde kilo alanların oranı yüzde 6,6 artarken, son bir sene içerisinde Türkiye ortalamasına bakıldığı zaman bu oran 3,26 seviyelerinde seyrediyor. Araştırmadan elde edilen bir başka sonuç ise pandemi sürecinde kadınların yüzde 65’inin, erkeklerin ise yüzde 54’ünün kilo aldığı oldu.

Fazla Kilolar Sağlığı Tehdit Ediyor

Vücuttaki aşırı kiloların sağlığı ciddi şekilde tehdit ettiğini ifade eden Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nevra Koç, “Fazla kilolarla baş edebilmenin tek yolu sağlıklı ve dengeli beslenmektir. İnsanların yeterli, dengeli yaşına has porsiyonlarla beslenmesi gerekiyor. Alınan ve harcanan besinlerin dengeli olmasından başka çare yoktur. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması verileri incelendiği zaman her yaş grubunda sebze ve meyve tüketiminin yetersiz olduğu görülüyor. İnsanoğlu için en gerekli besinler arasında yer alan süt tüketimi de yetersizdir. Bu da insanların yeterli miktarda posa almadığını gösteriyor. Bu nedenle gastrointestinal sistem, mikrobiyota ve mikrobiyom buna bağlı olarak değiştiğinden obeziteye davetiye çıkarıyor.” dedi.

Sağlıklı Beslenmede Yemek Düzeni Önerisi

Sağlıklı ve dengeli beslenmek için izlenmesi gereken yol ne?

İnsanların sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için ilk önce kendilerine bir yemek düzeni oluşturması gerekiyor. Günlük 3 ana öğün şeklinde beslenilmesi gerektiğini tavsiye eden Doç. Dr. Koç, “Ara öğünlerin bireysel olarak ayarlanmasında bir sakınca yoktur. Diyabet vb. kronik rahatsızlığı olanlar ise ara öğünü ihmal etmemelidir. Dengeli beslenilmek için sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler mutlaka sofralarımızda yer almalıdır. Yüksek kolesterolü olanların katı yağlardan kesinlikle kaçınması gerekiyor.

Süt ve süt ürünlerindeki yağ oranı ise düşük olmalıdır. Yemek tabağı dörde bölündüğünde yarısını kesinlikle sebze doldurmalıdır. Yemek tabağının bir kısmını tavuk, balık veya kırmızı et, diğer kısmını ise kuru baklagillerden yapılan etsiz yemek ve tam tahıl doldurmalıdır. Pilav veya makarna 3 kaşıktan fazla yenilmemelidir. Akşamları fiziksel aktivite az olduğu için çorba en sağlıklı tercihtir. Posa kaynağı yüksek olan bulgurda akşam yemeği için sağlıklı tercihler arasındadır.

Kilo alımının önüne geçmek için porsiyon kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Tabağın, kepçenin ve standart ölçülerin küçültülmesi fayda sağlar. Günlük ortalama 1800 kalori alan 1.70 cm boyundaki bir bayanın sabah, öğle ve akşam öğünlerinde ikişer dilim ekmek yemesi yeterlidir.” diye konuştu.

Hızlı Kilo Verdiren Katı Diyetlerden Kaçının

Kilo vermek isteyenlerin kulaktan dolma ve kısa sürede kilo verdiren diyetlerden kaçınması gerekiyor. Halkın yanlış yönlendirilmesine neden olan ve hiçbir bilimsel kanıtı olmayan bu diyetlerin toplum sağlığında yeri olmadığını da kaydeden Doç. Dr. Koç, “Beslenme ve diyetetik uzmanlarıyla birlikte hazırladığımız Türkiye Beslenme Rehberi sayesinde bir toplum politikası yayımlandı.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezite oranında artış var. Bu konuda ülkemizin kendine has bir rehbere gereksinimi bulunuyor. Sağlık Bakanlığı’nda görev yapan hocalarımız ve birinci basamakta görevli uzmanlarımızla beraber yapılan saha çalışmaları ile bu rehberin hazırlık aşaması tamamlandı. Rehberin içeriğinde her yaş grubuna has porsiyonların yanı sıra dengeli ve sağlıklı beslenmenin nasıl olması gerektiğine dair bilimsel verilerle ispatlanmış birçok ip ucuna da rehberde yer veriliyor.

Ayrıca Covid-19 virüsü pandemi sürecinde de Türk Diyetisyenler Derneği tarafından “Covid-19 Beslenme Rehberi” hazırlandı. Bu rehberde de yeterli ve dengeli beslenmeye gerekli vurguyu yaptık. Her iki rehbere internet üzerinden rahatlıkla erişim sağlanabilir.” şeklinde konuştu.