24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerDefne yaprağının hiç duymadığınız faydaları!

Defne yaprağının hiç duymadığınız faydaları!

Et yemeklerinin lezzet ortağı defne yaprağının hiç duymadığınız faydalarını sizler için derledik. Defne yaprağı ile çay tarifi bu yazımızda.

İçerikleri

Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabunu ise cildinizi güzelleştirir. Defne, sizi ağır hastalıklardan koruyabilir ve iyileştirebilir. Daha çok et yemeklerinde tercih ettiğimiz defne yaprağı yemeklerde ki lezzetinin yanı sıra sağlığımız açısından bir çok faydası bulunuyor. Defnenin en önemli özelliğinden biri de vücuttan fazla suyu atmasıdır. İşte defne yaprağının çok fazla bilinmeyen mucizevi faydaları..

Defne Yaprağı ve Defne Yaprağı Çayının Faydaları

  • Defne yaprağı güçlü bir balgam söktürücüdür.
  • Terleme sorununu giderir.
  • Gözlere iyi gelmektedir.
  • Demir, magnezyum, kalsiyum ve manganez açısından oldukça zengindir. Yüksek miktarda A vitamini içerir.
  • Sindirim problemi yaşayanlara önerilmektedir.
  • Mide ağrılarına karşı tavsiye edilmektedir.
  • Güçlü bir antioksidandır.
  • Pürüzsüz güzel bir cilde sahip olmanızı sağlar.
  • Vücut direncini artırarak hastalıklara karşı direnç sağlar.

Defne yaprağının yağı yaralara iyi gelmektedir. Öksürüğe iyi gelmektedir. Vücutta ki şişkinliği giderir. Defne yaprağı yağı romatizma ve kas ağrılarında tedavi edicidir. Uykusuzluk problemine iyi gelmektedir. Tansiyon hastalarına önerilmektedir. İştah açıcı etkisi vardır. Defne yaprağı gaz giderici etkiye sahiptir.

Defne Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?

Defne yaprağı çayının 2 farklı hazırlanma yöntemi vardır.

Defne Yaprağı Çayı Hazırlamak İçin 1.Yöntem;

İlk yöntemde 1 büyük bardak suyu 3 defne yaprağıyla birlikte kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağın altını  kapatın ve 5 dakika demlenmesini bekleyin. Demlendikten sonra süzerek içebilirsiniz.

Defne Yaprağı Çayı Hazırlamak İçin 2.Yöntem;

İkinci yöntemde öncelikle 1 büyük bardak suyu kaynatın ve ocağın altını kapatın. Ardından 3-4 adet defne yaprağını bardağın içerisine ilave edin ve bardağı ağzı kapalı bir şekilde 10 dakika kadar demleyin.

Not: Dilerseniz çayınızı tatlandırmak isterseniz 2 yemek kaşığı süt veya 2 çay kaşığı bal ilave edebilirsiniz.

Öksürük İçin Defne Yaprağı Kullanacaksanız

Öncelikle yarım litre su içerisine 4 yemek kaşığı bal ilave edin. Ardından yaklaşık 20 tane kurutulmuş ve ezilmiş defne yaprağı  ve 2 tane limonun suyunu ekleyin. Hazırlamış olduğunuz bu karışımı kısık ateşte kıvamı yoğunlaşıncaya kadar karıştırın. Yoğun bir kıvama geldiğinde ocağın altını kapatın ve soğumasını bekleyin.

Soğuduktan sonra şurup kıvamına gelecektir. Ağzını sıkıca kapatabileceğiniz bir kabın içerisine koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Gün içinde 2-3 kaşık olmak üzere öksürüğünüz geçene kadar bu karışımı kullanabilirsiniz. Bu tarifi kullananların yorumlarına göre öksürüğü 2 günde geçirdiği bilinmektedir. Ayrıca defne yaprağı çayının balgam söktürücü etkisi de vardı.

Eklem Romatizması, Bel ve Boyun Ağrıları İçin Defne Yaprağı Kolonya Kürü

Kullanılan defne yapraklarının temiz ve hastalıksız olması çok önemli.

Bize gerekli olan malzemeler:

  • 22 adet defne yaprağı
  • Kavanoz
  • Limon kolonyası
  • Su

Yapılışı

Suda bekletilip tozlarından arındırılan 22 adet defne yaprağını kavanoza yerleştirin. Üzerine ise arıtılmış, temiz içme suyu ekleyin. Yaprakların üstünü geçene kadar suyla doldurduktan sonra kavanozun kapağını kapatın. Hazırladığınız karışımı karanlık bir ortamda 22 gün bekletin. 22 gün sonunda içindeki defneleri süzün. Kavanozun içinde kalan su miktarı kadar kolonyayı, kavanoza ekleyin, karışımımız artık hazır. Ağrı olan bölgelere düzenli olarak uygulayabilirsiniz. Hazırlanan karışımı buzdolabında muhafaza ediniz.

Defne Yaprağı Zararları ve Yan Etkileri

Defne yaprağının normal kullanımında her hangi bir zararı yoktur. Fakat fazla tüketiminde mide problemlerine yol açabilmektedir. Bunun yanında hamile kalmak isteyen hanımlar ile hamile ve emziren hanımlar için de önerilmemektedir. Eğer bir cerrahi operasyon geçirecekseniz 2 hafta öncesinde defne çayı tüketimini bırakmanız gerekmektedir. Ayrıca rahatlatıcı ilaçlarla birlikte defne yaprağı tüketimi tavsiye edilmez.

Defne Yağının Faydaları

  • Defne yaprağı romatizma ağrılarını dindirici ve vücut parazitlerini öldürücüdür. Ayrıca, saç dökülmesini de önler.
  • Grip, soğuk algınlığı, öksürük gibi gribal hastalıkların tedavisinde ek takviye olarak kullanılabilir ve bu tip hastalıklara önlem almak içinde tercih edilebilir.
  • Bazı cilt hastalıklarının tedavisinde defne yağı haricen kullanılabilir. Özellikle egzama, deri döküntüsü, sedef, cilt kaşıntısı ve isilik gibi hastalıklara fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda tahriş olmuş cilt yapısının düzelmesinde ve güzelleşmesinde fayda sağlar.
  • Uyku sorunu yaşan kişilerin yatmadan önce bir su bardağı ılık suyun içerisinde birkaç damla defne yağı damlatıp içmeleri önerilir. Bu rahat bir gece geçirmenize ve uykunuzu almanıza yardımcı olacaktır.
  • Yemeklerin, çorbaların ve salataların içerisinde birkaç damla defne yağı damlatmanız midenize iyi gelecektir ve şişlik vermeyecektir.
  • Kronikleşmiş baş ağrılarında veya akut yaşanan baş ağrıları için alın bölgesine masaj yapılarak uygulanabilir. İyi bir iştah açıcı özelliği olduğu gibi mide gazı sorununa iyi gelmektedir.
  • Kan dolaşımını denge tutmaya yardımcı olur. Saçlara uygulandığı zaman hem parlaklık verecektir hem de yumuşaklık hissi verecektir.

Banyo suyunuzun içerisine birkaç damla defne yağı damlatıp birkaç dakika bekletirseniz, rahatlamanıza fayda sağlayacaktır. Saçlarda eğer kepek sorunu var ise masaj yapılarak defne yağı uygulanabilir. Aynı zamanda şampuanların veya duş jellerinin içerisinde defne yağı damlatıp bu şekilde de faydalanabilirsiniz. Defne yağının bilindik özelliği adet ve idrar söktürücü olmasıdır. Bu nedenden dolayı adet göremeyen bayanların ve idrara çıkamama sorunu yaşayan kişilerin defne yağından faydalanabilirler.

Defne Yağı Nasıl Kullanılır?

Defne yağı yemeklerin içerisinde veya içecek olarak tercih edilirse bir fincan sıcak suyun içerisinde 4 damla defne yağı yeterli gelecektir. Birkaç dakika beklettikten sonra içilebilir. Aynı zamanda saçlar için tercih edilecek ise defne yağından parmak uçlarınıza damlatın ve masaj yaparak saç diplerine uygulayabilirsiniz. Cilt güzelliğinde defne yağı çeşitli maskelerin içerisinde dahil edilip kullanılabilir. Ayrıca pamuğa batırıp cildin temizliği sağlanabilir.

Defne Yağının Zararları

Defne yağının insan sağlığı açısından bilindik çok fazla zararı yoktur. Özellikle çok hassas cilt yapısına sahip olan kişilerin doğrudan cilt üzerine defne yağı kullanımından sakınmaları gerekir. Sıcak bir yağ olduğu için cildin daha fazla zarar görmesine neden olabilir.

Fazla güneşe maruz kalmış kişilerin cilt bakımından defne yağı kullanımına ara vermeleri gerekir. aksi halde cildin daha fazla hasar görmesi kaçınılmaz olacaktır. Gebelik sürecinde defne yağı kullanımına doktor tarafından müsaade verilmemektir. Fazla içilmesi halinde kusturucu olabilir. Bu nedenden dolayı tüketiminde dikkatli olmak gerekir. Defne yağı da uçucu bir yağ olduğu için hazırlanmasında metal malzemelerle yağlar hazırlanmamalıdır.

Defne yaprağının hiç duymadığınız faydaları!