25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınDamat bohçası nedir, damat bohçası nasıl hazırlanır?

Damat bohçası nedir, damat bohçası nasıl hazırlanır?

İçerikleri

Geleneksel kültürel değerlerimizde, genç kızların çeyizlik eşyaları ve bohçaları ne kadar önemliyse, erkekler için hazırlanan damat bohçası da önemlidir. Damat bohçası, düğün öncesinde gelinin ailesi tarafından hazırlanmaktadır. Güzel ve heyecanlı telaşlar arasında olan düğün hazırlıklarında, damat bohçası için neler hazırlanacağını bilemeyebilirsiniz. Ya da telaştan unutabilirsiniz. Bu konuda genel bir araştırma yaptıktan sonra, eksiksiz bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Damat bohçası, nişan bohçası olarak da bilinir. Kız isteme sonrasında, her iki aile de birbirine bohça hazırlığı yapar. Geleneksel kültüre göre, bohça içinde çeşitli eşyalar yer alır. Fakat kişiden kişiye bohça içeriği değişebilir. Tabii geleneksel kültürel değeri yaşatmak adına olduğu kadar, kullanılabilecek eşyaların yer alması önem taşır.

Damat Bohçası Nedir?

Damat bohçası, kız isteme sonrası gelin tarafından damat için hazırlanan, geleneksel bir bohçadır. Günümüzde, damat bohçası özel valizi içerisine konulmaktadır. Öncelikle damat bohça valinizi hazırlayabilirsiniz. Eskilerden günümüze yansıyan geleneksel bir kültürümüz olan, damat bohçaları gelin bohçaları gibi adetler için, aileler beraber alışverişe çıkmaktadır. Tabii günümüzde artık bölgelere göre değişkenlik gösterir. Bohça içinde genel olarak, hemen hemen aynı tür eşyalar bulunur. Kişisel kıyafet, aksesuar, kokular vb. farklı alanlarda seçenekler çoğaltılabilir.

Damat Bohçası Nasıl Hazırlanır?

Damat bohçası hazırlama, içinde olması gereken başlıca eşyalar şöyledir:

  • Gömlek-Pantolon: Damadın tarzına göre; gömlek, pantolon ve kravat konulur. Gelenekler arasında, damadın düğünde giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması yer alır. Fakat yörelere göre bu gelenek değişebilir. Eğer damatlığı kız tarafı alacaksa, bohça içinde verilmesi gerekir.
  • Damat Pijama Seti: Tek set pijama takımı da olabilir. Ya da biri poplin düğmeli ve diğeri klasik olarak iki çift takım alabilirsiniz. Dilerseniz pijama takımını içinde, robdöşambr ya da sabahlığında yer aldığı 5’li damat bohçası setini tercih edebilirsiniz. Zevkine göre pamuklu ya da saten tercih edilebilir.
  • Damat Terliği: Genellikle baba terliği olarak da bilinen, klasik deri terliklerden konulur. Fakat zevkine göre bir tercihte bulunabilirsiniz. Terliğin yanı sıra bohçaya, 2-3 çift de çorap koyabilirsiniz.
  • İç Çamaşır Takımı: Damadın zevkine hitap edecek şekilde, iç çamaşırı takımı seçmeniz gerekir. İki farklı takım ekleyebilirsiniz.
  • Damat Havlusu: Geleneksel olarak özellikle kenarı dantel işlemeli, el havluları konulur. Fakat günümüzde hazır havlular tercih edilir. Zevkinize göre seçim yapabilirsiniz. El, banyo havlusu ve bornozdan oluşan setleri tercih edebilirsiniz.
  • Damat Cüzdan-Kartlığı: Damadın zevkine göre, cüzdan ve kart setini almanızı tavsiye edebiliriz.
  • Damat Kemer-Kol Düğmesi: Kemeri, cüzdan ile birlikte damat seti olarak satın alabilirsiniz ya da ayrı ayrı da tercih edebilirsiniz. Ayrıca tarzına uygun, kol düğmeleri de ekleyebilirsiniz.
  • Damat Saati: Damat saati de kol düğmeleri gibi, damat bohçası geleneksel adetler arasında yer almaz. Modern çağımızda yer bulmuştur. Bu nedenle isteğinize göre koyabilir ya da eklemeyebilirsiniz. Damadın zevkine uygun bir kol saati tercihi de yapabilirsiniz tabii ki.
  • Damat Tıraş Seti: Dilerseniz damat setinden temin edebilirsiniz. Ya da damadın kullanım alanına göre, eşyaları farklı şekilde alabilirsiniz.
  • Temizlik Bakım Ürünleri: Diş macunu, diş fırçası gibi ağız bakım ürünlerinin yanı sıra, saç bakım ürünleri, sabun, banyo jeli, banyo köpüğü, el örgüsü ya da hazır banyo lifi, tırnak makası, parfüm, deodorant gibi kişisel bakım ürünlerini damat bohçasına dâhil edebilirsiniz. Fakat bu bakım ürünleri tamamen kişisel tercihe göre eklenebilir.
  • Damat bohçası içerisine ayrıca, güzel kokması ve evde aksesuar olarak kullanılmak üzere kokulu mumlar da ekleyebilirsiniz.
  • Damadın yaşam tarzını dikkate alarak, ona özel detaylara da yer verebilirsiniz. Örneğin; not defteri ve tüylü mürekkep kalemi gibi özel eşyalara yer verebilirsiniz.
  • Bohçanın ağzını kapatmadan önce ise, altın işlemeli-isteğe bağlı, seccade takımı ekleyebilirsiniz.

Damat Bohçası Ne Zaman Verilir?

Damat bohçası verilme zamanı, yörelerin geleneklerine göre değişebilir. Kız isteme sonrası ya da düğün öncesi gibi farklı zamanlarda verilebilir. Tamamen kız ve erkek ailelerinin geleneksel adetlerine göre belirlenir. Fakat genel olarak kız tarafına bohça geldikten sonra, damat bohçası da gönderilir. Nişan töreni sonrasında, kız tarafının müstakbel damadın ailesine ziyarette bulunacağını haber verilir. Belirlenen günde, ziyarete gidilir ve bu esnada damat bohçası müstakbel kayınvalideye sunulur. Bu nedenle söz kesildikten sonra, nişan törenine kadar damat bohçasını hazırlamanızı tavsiye edebiliriz.