28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerCovid-19'la mücadelede beslenme tarzı ölüm riskini düşürüyor

Covid-19’la mücadelede beslenme tarzı ölüm riskini düşürüyor

İçerikleri

Dijital ortamda ortalama 2 bin katılımcıyla 12-14 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen KEPAN Klinik Beslenme Kongresinin açılışında bir konuşma yapan Prof. Dr. Abbasoğlu, pandemi sürecinde bilimsel araştırmaların sürdürülebilirliğinin önemine dikkat çekti.

Dijital ortamda gerçekleştirilen ilk oturuma Avrupa Klinik Beslenme Derneği (ESPEN) Başkanı Prof. Dr. Rocco Barazzoni, Asya Klinik Beslenme Derneği (PENSA) Başkanı Dr. Winai Ungpinitpong ve Clinical Nutrition Dergisi Editörü Prof. Dr. Nicolaas Deutz gibi önemli isimlerde bağlanarak görüşlerini ifade ettiler.

Uluslararası İşbirliği Önemli

Kongrenin ilk oturumunda bir konuşma yapan PENSA Başkanı Dr. Winai Ungpinitpong, “Covid-19 virüsü salgınıyla etkili bir şekilde mücadele ederek salgını bertaraf edebilmek için uluslararası iş birliği çok önemlidir. Yetersiz beslenen insanlara Covid-19 virüsü enfekte olduğu takdirde ölüm riski ciddi seviyelerde yükselmektedir. Bu nedenle Covid-19 virüsü enfekte olan vakaların tedavi programı belirlenirken, beslenme programınında kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir.” dedi.

Bilgi Birikimine ve Yeni Çalışmalara Gereksinim Var

Covid-19 virüsü salgınının başlamasıyla birlikte vakaların tedavi süreciyle yakından ilgilenen doktorların, diğer taraftan da salgınla ilgili çalışmalar yürüttüğünün altını çizen Prof. Dr. Nicolaas Deutz, “Covid-19 virüsüyle mücadelede çalışmalar son hızıyla devam etse de daha bilinmeyen çok şey var. Şu ana kadar elde edilen verilere bakıldığı zaman klinik çalışmaların bilimsel seviyesinin yüksek olduğundan söz edilemez. Covid-19 virüsünün neden olduğu enfeksiyonun tedavisinde ve bu tedavide beslenmenin önemi hakkında henüz net bir şey yoktur. Covid-19 virüsüyle etkili mücadelede bilgi birikimine ve yeni çalışmalara ihtiyaç var.” ifadelerine yer verdi.

Meslek Örgütleride Mücadeleye Katılmalı

Bireysel tutumların yanı sıra meslek örgütlerinin de salgınla mücadeleye destek vermesi gerektiğinin önemine değinen ESPEN Başkanı Prof. Dr. Rocco Barazzoni, “Bu salgınla birlikte beslenmenin insan sağlığı için ne kadar önemli olduğunu hiç anlamadığımız kadar anladık. Ayrıca sadece yetersiz beslenme değil, obezite ve kronik rahatsızlıklarda enfeksiyon sürecine olumsuz etki ediyor.” diye konuştu.

Covid’den Korunmak İçin Sağlıklı ve Dengeli Beslenmeli

Covid-19 virüsünün neden olduğu enfeksiyonun yanı sıra diğer enfeksiyon türleriyle mücadelede de sağlıklı ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğunun önemine özellikle değinen KEPAN Başkanı Abbasoğlu, “Covid-19 virüsünün neden olduğu enfeksiyon sürecinin seyrini olumlu etkilemesinin yanı sıra vaka yoğun bakım tedavisine gereksinim duyarsa, daha önce sağlıklı ve dengeli beslenen hastanın ölüm riski ciddi seviyede düşüyor. Enfeksiyondan korunmak için özellikle protein tüketimine dikkat etmek gerekiyor.

Kaslarda depolanan proteinler, hayati tehlike doğuran kritik rahatsızlıklarda ve bağışıklık sisteminin enfeksiyonla mücadelesinde anahtar rol üstleniyor. Ancak vücuttaki kas kitlesi yaşlanma sürecinde azalıyor. Vücudun kas yapmasında ve bu kasları korumasında beslenme ve fiziksel aktivite en önemli iki etkendir.

Pandemi sürecinde virüsten korunmak için evde kalan yaşlı hastaların ise vücutlarındaki kas kitlesini kaybetme riski çok yüksektir. Buna yetersiz beslenmede eşlik ederse hastalığa yatkınlık daha da fazla hale geliyor. Bu nedenle hastalarımızın sağlıklı ve dengeli beslenmesi, öğün atlamaması ve protein ağırlıklı gıdalara ağırlık vermesi gerekiyor. Proteinin yanı sıra içeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral barındıran meyve sebzelerde mutlaka tüketilmelidir. Özellikle KOAH ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalığı olanların beslenme programlarına çok dikkat etmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Güçlü Bağışıklık Sistemi En Önemli Etken

Güçlü bir bağışıklık sisteminin Covid-19 virüsüyle mücadelede en önemli etken olduğunu belirten Prof. Dr. Abbasoğlu, “Zafiyet içerisinde olan bir bağışıklık sistemi enfeksiyon sürecinin daha ağır geçirilmesinde en önemli etkendir. Özellikle kanser tedavisi gören hastalarda daha dikkatli olunması gerekiyor.

Yaş ilerledikçe de kanserin görülme sıklığı arttığından yaşlı ve kanser tedavisi gören hastalarda risk daha fazladır. Vücudun gereksinim duymadığı durumlarda ek vitamine, mineralere ve eser elemente gerek yoktur. Ama vücutta D vitamini eksikliği varsa bunun mutlaka tamamlanması gerekir. Besinlerin her türlüsünün aşırı tüketilmesi metabolizma için ayrı bir yüktür. Bunun içinde gereksiz yere vitamin takviyesi alınmamalıdır. Covid-19 virüsü enfeksiyonundan korunmanın yanı sıra enfeksiyona yakalanıldığı zaman enfeksiyon sürecinin de ağır seyretmemesi için dengeli ve yeterli beslenme çok önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.