5 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÇocuklarda Kreşe Başlarken Yaşanan Sorunlar

Çocuklarda Kreşe Başlarken Yaşanan Sorunlar

İçerikleri

Bunun için önce çocuğun sorunu idrak edilmeli ve ona göre yardımcı olunarak aşılması sağlanmalıdır. Çocuklarınızın kreşe mutlu ve heyecanla başlamasını sağlamak, sağlıklı bir yaşama merhaba denmesi için yapılması gerekenler nelerdir? İşte cevapları…

1. Anne Özlemi

Kreşe başlarken çocukların en büyük özlemi anne olacaktır. Çünkü anne ile o yaşa gelinen kadar geçirilen süre, çocuğun anneye bağımlı olmasını sağlamaktadır. Bunu aşmak için öncelikle kreşler açılmadan gidilecek okulun ziyaret edilmesi, sınfıların ve okulun bahçesinin çocukla birlikte gezilmesi iyi olacaktır. Bu ziyaret esnasında mutlu ve eğlenceli tavrın takınılması da son derece önemlidir. Böylece çocuk kreşe başlamadan daha okulu sevecektir. Kreşin ilk günlerinde onunla birlikte okula gitmek ve onunla vakit geçirmek hayli kıymetlidir. Sonrasındaki haftalarda ara ara yapılacak ziyaretler onun alışmasını daha da kolaylaştıracaktır. Alışma süresi sonunda artık çocuk sizin kreşe gelip gelmenizi çok önemsemeyecektir. Okula giderken çocuklarınızla vedalaşmaları kısa tutmak da onu okula gitme konusunda daha adapte edecektir.

cocuklar krese baslarken Çocuklarda Kreşe Başlarken Yaşanan Sorunlar
1. Anne Özlemi

2. Tuvalet Sorunu

Tuvalet kaygısı olan çocukların bu kaygıya sebep olan nedenin ortaya çıkarılması gerekir. Tuvalete yetişememekten korkma, klozetten veya sifon sesinden korkma, tuvalette arkadaşıyla yaşadığı kötü deneyim onun bu kaygısının nedeni olabilir. Çocuğunuzla bu nedeni tespit ederek sohbet etmek yerinde olacaktır. Kreşe başlarken korkular sonrasında yerini rahatlamaya bırakabilir. Bunun için önce nedenini tespit edip belli bir süre öğretmen veya okul görevlilerinden destek istenebilir. Diğer çocukların aynı sorunları yaşaması halinde bunu öğretmenle görüşüp, birlikte tuvalete gitme etkinliğini sınıfça uygulamak yerinde olabilir. Tuvalet kaygısı devam etmekte hatta şiddetlenmekteyse mutlaka çocuk psikiyatrisi uzmanlarından destek almalısınız.

3. Okulda Kaybolma Korkusu

Kreş çağındaki korkular denildiğinde en çok rastlananlardan korkulardan biri de okulda tek başına kalma ve kaybolma korkusudur. Çocuklar büyük binalara alışkın olmadıklarından, ev ortamında yetiştiklerinden haliyle büyük binalara alışmaları zaman isteyecektir. Bu nedenle kreş başlamadan okulu gezmek, tuvalet ve sınıfları, öğretmenlerin, müdürün odalarını hatırlatıcı oyunlar oynamanın bu korkuyu yenme üzerinde olumlu etkisi olacağını unutmamalıyız.

4. Evdeki Eşyalarına Bağlılık

Kreşe başlayan çocukların evde geçirdikleri zamanlarından kalma bağlı oldukları eşya ve oyuncaklar olabilir. Bunları kreşe götürmek isteyeceklerdir. Ancak bu diğer çocuklar tarafından yadırganacağı gibi kreşe alışma süresini, arkadaşlarıyla ilişki kurma yetersizliğini ve elbette öğretileri öğrenmesini geciktirici durumları beraberinde getirir. Bu nedenle okula götüreceği eşyayı okul esnasında bir yerde, çanta, araba gibi, bırakıp okul sonrası tekrar onu kavuşmasını sağlamak bu alışkanlıktan kurtulmasına yardımcı olabilir.

5. Öğretmen Korkusu

Çocuklar evden sonra tanımadıkları biri tarafından sağlanacak otoriteyi merak etmektedirler. Öğretmenin bilinçaltında oluşturabileceği veya kendinden büyük birinin ona abartarak anlattığı katı öğretmen profili bu korkuya neden olabilir. Okullar başlamadan öğretmenle tanışmak yerinde olacaktır. Ayrıca sınıf ve okul kurallarını oyunlaştırarak çocuğunuza anlatmak da öğretmenin ve uyulması gereken kuralların varlığına alışmasına fayda gösterecektir. Öğretmenin kötü davranması durumu okulun ilerleyen safhalarında da karşınıza çıkabilir. Bu öğretmenin günlük davranışında kısa bir süre değişimin göstergesi olabilir. Bu nedenle çocuğun öğretmenin gerginlik yaşama durmunu ona anlatabilmeli ve çocuğa yönelik sürekli ve tek taraflı bir durum olmadığı anlatılmalıdır.

krese baslangic problemleri Çocuklarda Kreşe Başlarken Yaşanan Sorunlar
5. Öğretmen Korkusu

6. Servis ve Arkadaşsız Kalma Korkusu

Tıpkı okul binasında kaybolma gibi servis korkusu da çocuklarda görülebilmektedir. Servisle ilgili öncesinde izlenen veya daha büyük çocuklardan alınan olumsuz biilgiler bunda etkin rol oynamış olabilir. Olumlu deneyimlerin aktarılması, servis sürücüsü ve hostesle okul öncesi tanıştırılması ilk aşamada alınabilecek tedbirlerdir. Ayıra servis sürücüsünün adının, plaka bilgilerini öğretmek onun yanlış servise binme veya kaybolma korkusunun önüne geçmesini sağlayacaktır.

Kreşte arkadaş bulamama düşüncesini yenmesi için gerek diğer çocukların velileriyle gerekse de öğretmenle önceden görüşmeniz yerinde olacaktır. Çocukların farklı karakterlerle uyum sağlamasına yardımcı olmak için öncelikle çocuğunuzun yapısına uygun arkadaşın tespiti ve sonrasında arkadaş sayısının artmasını sağlayıcı oyunların varlığı bu süreci atlatmasına yardımcı olacaktır.