14 Ekim 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkHastalıkÇağımızın Hastalığı Panik Atak Belirtileri ve Panik Atak Tedavisi

Çağımızın Hastalığı Panik Atak Belirtileri ve Panik Atak Tedavisi

Hayatı içinden çıkılmaz bir hale getirerek insanlarda kendine güven duygusunu yerle bir eden çağımızın hastalığı panik atak belirtileri ve panik adak tedavisi bu makalemizde.

İçerikleri

Çağımızın hastalığı panik atak belirtileri ve panik atak tedavisi çokça merak edilen bir konudur. İşte tüm yönleriyle panik atak belirtileri ve panik atak tedavi yolları…

Panik atak çok yaygın görülen bir nörolojik bozukluktur. İstatistiklere göre, insanların % 6-8’i bu tip nevrozdan muzdariptir.

Saglikhaberleri.com’a göre panik ataklar çoğunlukla çok hassas, sinir sistemi olan kişilerde gelişir. Bu bozukluk her yaşta başlayabilir, en fazla 20-35 yaşları arasında görülür. Kadınlar erkeklerden 2-3 kat daha fazla panik atak problemi yaşarlar.

Panik atak belirtileri nelerdir?

  • Göğüs ağrısı veya göğüste sıkışma hissi
  • Nabız hızı, taşikardi
  • Terleme
  • Güçlü donukluk, boğulma hissi
  • Baş dönmesi, şaşkınlık hissi,
  • Üşüme veya terleme hissi
  • Mide ekşimesi, karın ağrısı
  • Vücudunda titreme hissi
  • Kendini veya etrafındakileri tuhaf ve değişik hissetme
  • Güçlü ölüm, felç geçirme veya delirme korkusu en yaygın panik atak belirtileri arasındadır.

Panik atak nasıl başlar?

Panik atak, insanda dehşet duygusu uyandıran, kişide yoğun sıkıntı ve kaygıya neden olan bir nöbet durumudur.  Panik atak aniden başlar, gitgide şiddetlenir, çoğu zaman 10-30 dakika, nadir olarak 1 saat sürdükten sonra geçer. Bu problemleri yaşayan insan panik atak tekrarlanmasından korkmaya başlar, yaygınlaşması düşüncesi kişiyi depresyona sokar. Bu durum da delirme hissine neden olur.

Birçok vakada hastalar panik atak geçirdikten sonra doktor doktor gezmeye başlarlar. Çoğu durumda, tetkik ve tahlil sonuçlarında bir problem saptanmaz. Hasta, kalbinde veya beyninde “tehlikeli bir hastalık” olduğuna inanmaya başlar, ancak doktorlar bir teşhis koyamazlar. Bu durum hastayı daha da zor bir duruma sokar.

Panik atak belirtileri farklı hastalıklardaki belirtilere benzerlik gösterdiğinden bazen, doktorlar tarafından hastaya yanlış teşhis konulur. Bu süreçte hasta antibiyotik, kalp ilaçları ve vitaminler ile tedavi edilmeye çalışılır. Ancak bu ilaçlar hastayı tedavi etmekte başarısız olur.

Hastaların % 60’ından fazlası panik atakların gerçekleşeceği yer ve durulardan kaçmaya başlar. Evde yalnız başına kalamazlar, sokağa tek çıkamazlar, otobüs, gemi, metro gibi ulaşım araçlarına, asansöre binemezler, dar sokaktan ya da köprülerden geçemezler, pazar, büyük mağazalar gibi kalabalık yerlere giremezler. Hastalar panik atak geçirdikleri yerlere gidemezler ve buralarda kalamadıkları için bu duruma “agrophobia” denir.

Panik atak teşhisi nasıl konulur?

Panik atak tanısını koyabilmek için panik atak belirtileri ile aynı semptomlara neden olabilen diğer hastalıkları (kalp hastalıkları, tiroid bezi faaliyetinde bozulmalar, kansızlık ve epilepsi vb.) izlemek gerekir. Bunun için hastaya genel kan analizi, tiroid bezi hormonlarının analizleri, kardioloji ve nörolojik muayene gerekir.

Panik atak nasıl tedavi edilir?

Psikoterapist panik atak tedavisi ile ilgilenir. Panik ataklar için en uygun tedavi, ilaç ve psikoterapinin birleşimidir.

Panik atak problemi yaşayan insanlar psikolojik olarak rahat koşullarda yaşamalı, fiziksel olarak aktif olmalı, normal beslenmeli, streslerden uzak kalmalı, yeterince uyumalı ve bolca dinlenmelidir. Panik atak için nefes egzersizleri de faydalı olmaktadır.

Panik atak belirtileri arasında kardiyak (göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı, uyuşma gibi) belirtiler ön planda görülmesi sebebiyle insanlar kalp krizi geçirebilecekleri korkusuyla sıklıkla acil servislere ya da kardiyoloji polikliniklerine giderler. Genelde acil servislere ‘astım atağı, kalp krizi ya da beyin kanaması mı geçiriyorum?’ diye başvururlar. Fakat panik atak ölümcül değildir, atak geçtikten 15-30 dakika sonra her şey normalleşir.