20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaKadınBirçok kadın için kabusa dönüşen vajinismusun 4 çeşidi

Birçok kadın için kabusa dönüşen vajinismusun 4 çeşidi

İçerikleri

Vajinismus, spazmlarla birlikte görülen ve vajinal kasların istemsiz kasılmalarıyla karakterize bir durumdur. Bu durum, pelvik taban kaslarının kontrolsüz gerilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu kaslar vajinal ilişki, idrara çıkma, orgazm, doğum ve bağırsak hareketlerinde aktif rol oynar.

Vajinismus cinsel ağrıya, rahatsızlığa, penetrasyon sorunlarına veya cinsel ilişkide bulunamamaya neden olabilir. Vajinismus ağrısı hafif bir acıdan şiddetli bir yanmaya, bazen de dayanılmaz bir ağrıya dönüşebilir. Vajinismus aynı zamanda her yaşta görülebilir ve yaşamın evrelerini de etkileyebilir. Vajinismus hastası olan bazı hastaların aslında daha önce ağrısız cinsel deneyimleri de vardır. Diğer yandan vajinismus problemi bulunan kişiler için cinsel ilişki oldukça rahatsız edici veya acı verici bir durumdur.

Vajinismusun Çeşitleri Nelerdir?

1- Birincil Vajinismus

Kadınlar, çoğunlukla cinsel ilişkide bulunmaya ilk kez başlarında birincil vajinusmus problemini yaşarlar. Bu durum, genel olarak cinsel ilişki esnasında erkek partnerin vajinal kanala ulaşamaması şeklinde tanımlanabilir. Çünkü bu durumda kaslar çok gergindir, vajinada açıklık neredeyse yok gibidir. Bu rahatsızlık, bir kadının cinsel yaşamını olumsuz etkiler. Ağrıya eşlik eden geçici nefes kaybı ve genel kas spazmları da görülebilir. Bu semptomlar genellikle vajinaya girme girişimi durduğunda kaybolur.

2- İkincil Vajinismus

İkincil vajinismus, daha önce sağlıklı bir cinsel yaşam sürdürebilmenin ardından gerçekleşen türdür. Herhangi bir yaşam evresinde, vajinismus semptomları yaşama öyküsü olmayan kadınlarda ortaya çıkabilir.

Genellikle bu rahatsızlık; belirli bir olay, travmatik bir deneyim, menopoz, enfeksiyon, doğum, cerrahi işlem, ilişki sorunları veya başka bir tıbbi durumun oluşumu nedeniyle tetiklenir veya ortaya çıkar. Ayrıca, ikincil vajinismus vakalarında temel rahatsızlık iyileştirildikten sonra bile ağrı devam edebilir. Bunun nedeni, vücudun vajinismus semptomlarına herhangi bir şekilde yanıt vermeye alışkın olmamasıdır.

3- Küresel Vajinismus

Vajinismus oluşumu yalnızca dış etkenlere bağlı değildir. Küresel vajinismus durumunda belirli bir ağrı oluşmasına rağmen buna sebep olan herhangi bir nesne veya durum bulunmaz.

4- Durumsal Vajinismus

Durumsal vajinismus, ağrının yalnızca belirli durumlarda yaşandığı zamandır. Örneğin; bu tarz bir vakada normal cinsel ilişkide bulunulabilmesine rağmen, jinekolojik muayeneler sırasında ağrı yaşanır.