22 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkAnne / Çocuk0-3 ay, 3-6 ay, 6-12 ay bebek oyuncakları nasıl olmalı?

0-3 ay, 3-6 ay, 6-12 ay bebek oyuncakları nasıl olmalı?

0-3 ay, 3-6 ay, 6-12 ay bebeğim için zeka geliştirici hangi oyuncağı seçmeliyim? diye merak eden ebeveynler için zeka geliştirici oyuncak seçimi makalemizde.

İçerikleri

Bebekler için oyuncak seçimi gerek gelişimlerinin daha sağlıklı ve hızlı olması için gerek keyif almaları için önemli bir noktadır. Bu nedenle aileler oyuncak seçimi yaparken bir takım detaylara dikkat etmelidir. Oyuncağın; bebeğin ayına uygun olup olmadığı, gelişimini ne yönde etkileyeceği ya da kalitesi önemlidir. Ayrıca bebeğimiz için oyuncak satın alırken içerisinde zararlı maddeler olmamasına dikkat etmeliyiz.

Oyuncak Seçiminde İlk 6 Ay

Öncelikle çocuklara oyuncak satın alırken çocuk sağlığına zarar vermeyen, lisanslı ve https://www.otoys.com.tr/3-6-ay adresi gibi bilindik yerlerden alınmasını tavsiye ediyoruz.

Bebekler özellikle ilk 2 aylarında işitme konusunda daha duyarlıdırlar. Bu nedenle hoşlarına giden müzikler onlara iyi gelir ve sakinleştirir. Bu dönemde özellikle yataklarının üzerine asabileceğiniz müzikli ve figürlü dönenceler dikkatlerini çekecektir. Ayrıca ses seviyesini düşük seviyede ayarlarsanız bebeğiniz sakinleşerek rahat bir şekilde uykuya dalacaktır. Çünkü bu dönemde bebekler yüksek sesten hoşlanmaz ve kulakları da zarar görebilir. Yüksek sesli bir oyuncak seçmeniz halinde kalıcı işitme kayıpları bile meydana gelebilir. Çıngırak, ya da sıkınca ses çıkartan oyuncaklar ile de bebeğinizi sakinleştirebilir ve dikkatini çekebilirsiniz.

2 aydan sonra bebekler artık elleri ile sürekli bir şeylere dokunma isteğinde olacaktır. Nesneleri sıkma, ağzına götürme konusunda ısrarlı olan bebekler elleri ile kavrama konusunu da geliştirmiştir. Ayrıca görme duyuları da bu dönemde oldukça gelişmiş olur. Bu nedenle oldukça renkli, dikkat çekici oyuncaklar tercih edilmelidir. Ellerine alıp oynayabilecekleri çıngıraklar, beşiklerine, bebek arabalarına takılabilecek müzikli oyuncaklar bebekler için idealdir. 4-5 aylık bebekler genelde sağ tarafa daha fazla baktığı için dönencelerin sağ taraflarına takılması da fayda olur. Ayrıca bu dönemde seçilecek oyuncakların üzerinde 0-6 ay uyarısı olmasına dikkat edilmelidir. Bebeğin yutabileceği kadar ufak parçalı oyuncaklar asla tercih edilmemelidir. Elinde oynayacağı oyuncağın keskin kenarları, kesici kısımları ya da parmaklarının sıkışmasına neden olacak delikleri olmamalıdır. Oyuncağın içeriğinde zararlı maddelerin olmamasına da dikkat etmek gerekir.

7-9 Ay Döneminde Oyuncak Seçimi

Bebekler bu aylarda artık kendi kendilerine oturarak oyun oynayabilecek duruma gelirler. Bu dönemde her yerinden ses ve ışık çıkartan oyuncaklar seçilebilir. Bu oyuncakların etrafında çeşitli düğmeler vardır ve bebek bu düğmelere basarak müziği ya da ışıkları değiştirebilir. Ayrıca diş çıkartma dönemi de olduğu için bebeğinizin eline dişlerini kaşıması için tasarlanmış yumuşak ve zararsız kaşıyıcıları verebilirsiniz. Bebeğinizi eğitecek ve gelişimini olumlu yönde etkileyecek olan renkli kartlar, rahat tutabileceği küçük oyuncaklar, arabalar, üst üste dizilen halkalar ya da iç içe koyulan irili ufaklı kutular bu dönemde tercih edilebilir. Sıkıldığında ses çıkartan oyuncaklar ve ağzına sokamayacağı büyüklükte olan toplar da bu dönemdeki bebeklerin çok ilgisini çeker. Bebeğiniz ile yüz yüze temas kurup şarkılar söylemeniz ya da ona komik hareketler yapmanız da çok hoşuna gidecektir. 6-9 ay emekleme dönemi olduğu için fırlatabilecekleri hafif oyuncaklar, emekleme arkadaşı ya da tutup sürükleyebilecekleri tarzda oyuncaklar satın alabilirsiniz.

10-12 Aylık Bebeklerde Oyuncak Seçimi

Bu dönemde bebeğiniz yeni şeyler öğrenme ve dokunma konusunda hevesli olacaktır. Yüksek ses çıkartan, titreşimli, tuşlu ve müzikli oyuncaklar çok ilgilerini çeker. Bu dönemde olan bebekler için tasarlanmış olan davullar ve müzik aletleri en çok hoşlandıkları oyuncaklar arasındadır. Renkli toplar, kartondan yapılmış ve müzik çalan eğitici kitaplar da keşfetmeyi sevdikleri oyuncaklar arasındadır. Peluş oyuncaklar ile de oynamaktan hoşlanan bebekler bu dönemde yürüme konusunda girişimde bulunuyor ya da yürümeye başlamış olabilir. Özellikle kendileri itebilecekleri, müzikli, düğmeli yürüteçler çok hoşlarına gdier. Bir kutu içerisine uygun şekillerin yerleştirilebildiği oyuncaklar da bebekler için idealdir. Böylece bebeğiniz kare şeklini kare olan boşluğa, üçgeni, üçgen şeklinde olan boşluğa bırakarak şekilleri öğrenir ve gelişimi olumlu yönde etkilenir.

1 ve 2 Yaş Döneminde Ne Gibi Oyuncaklar Seçilmelidir?

1 yaş dönemdeki bebekler başkaları ile birlikte oyun oynamaktan oldukça keyif alır ve fiziksel aktivitelerden hoşlanır. Parçaların tamamlanmasını gerektiren ve kendi güçleri ile hareket ettirebildikleri oyuncaklar da sevdikleri seçenekler arasındadır. Oyuncak mutfak eşyaları ile oynamaktan oldukça keyif alırlar. Fincan ve tabakları sürekli üst üste koymak tabakların içine oyuncak sebze ve meyveler koymak hoşlarına gider. Bu dönemde arabalar, peluş ya da yumuşak oyuncaklar ve ses çıkartan oyuncaklar ile de oynamayı çok severler.

2 yaş dönemindeki bebekler ise dikkat gerektiren oyuncaklardan hoşlanır. Özellikle değişik renklerde olan legolar bu yaştaki bebekler için oldukça keyiflidir. Hatta uzun süre sıkılmadan legoları birbirlerine takıp çıkartabilirler. Oyuncak mutfak eşyaları, marangoz malzemeleri, doktor takımları da 2 yaş dönemi bebekleri için vagzeçilmezdir. Kürek ve kova ile toprakta oyun oynamak da bu dönemdeki bebekler için eğlendiricidir. Oyun kumu ve oyun hamuru ile de tanışan bebekler hayal güçlerini geliştirme yönünde adımlar atar. Renkli ve eğitici masal kitapları ya da kartlar tercih ederek de bebeğiniz ile kaliteli vakit geçirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

0-3 ay, 3-6 ay, 6-12 ay bebek oyuncakları nasıl olmalı?