Azilect, parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan reçeteli bir ilaçtır . Azilect, monoamin oksidaz (MAO) tip B inhibitörleri adı verilen bir ilaç grubuna aittir. Azilect’in Parkinson hastalığı için tam olarak nasıl çalıştığı bilinmiyor, ancak vücuttaki dopamin seviyelerini artırarak çalıştığı düşünülüyor .
Azilect tablet şeklindedir ve genellikle ağızdan, günde bir kez, aç veya tok karnına alınır. Azilect’in yaygın yan etkileri arasında eklem ağrısı, depresyon ve grip sendromu bulunur.
Azilect Nasıl Çalışır?
Parkinson hastalığı, beyinde dopamin (beyin hücreleri arasında sinyaller gönderen kimyasal bir haberci) üreten sinir hücrelerinin yavaş yavaş öldüğü nörodejeneratif bir hastalıktır. Dopamin, hareketi koordine etmek ve mesajlar göndermek için gereklidir ve azalan seviyeler, hareket ve diğer çeşitli semptomlar üzerinde ilerleyici bir kontrol kaybı ile sonuçlanır.
Azilect, beyindeki dopamin seviyelerini arttırmaya etki eden bir monoamin oksidaz-B (MAO-B) inhibitörüdür
Azilect’in Kullanım Alanları Neler?
Azilect, Parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Bu ilaç başka kullanımlar için reçete edilebilir. Daha fazla bilgi için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Azilect’in Yan Etkileri Neler?
Azilect’in tek başına alındığında yaygın yan etkileri şunlardır:
- Grip sendromu
- Eklem ağrısı
- Depresyon
- Hazımsızlık
Levodopa ile birlikte alındığında yaygın yan etkiler şunlardır:
- Kontrolsüz hareketler (diskinezi)
- Kazara yaralanma
- Kilo kaybı
- Ayakta dururken düşük tansiyon
- Kusma
- İştahsızlık
- Eklem ağrısı
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı
- Kabızlık
- Kuru ağız
- Döküntü
- Anormal rüyalar
- Sonbahar
Bu, Azilect yan etkilerinin tam listesi değildir. Daha fazla bilgi için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Azilect İlacın Etkileşimleri Neler?
Reçeteli veya reçetesiz ilaçlar, vitaminler veya bitkisel takviyeler de dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçları doktorunuza bildirin. Özellikle aşağıdaki ilaçları alıyorsanız doktorunuza söyleyiniz:
- Meperidin
- Tramadol
- Metadol
- Propoksifen
- Dekstrometorfan (pek çok reçetesiz öksürük ilacında bulunur)
- Diğer monoamin oksidaz inhibitörleri (maoı’ler)
- Sarı kantaron
- Siklobenzaprin
- Depresyon ilaçları (antidepresanlar)
- Siprofloksasin
Bu, Azilect ilaç etkileşimlerinin tam listesi değildir. Daha fazla bilgi için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Azilect Önlemleri Neler?
Antidepresan ilaçlarla birlikte alındığında Azilect ile ciddi yan etkiler meydana gelmiştir. Antidepresan alıyorsanız doktorunuza söyleyiniz. Orta ila şiddetli karaciğer hastalığınız varsa Azilect almamalısınız.
Günde 1 mg’dan fazla Azilect almamalısınız. Günde 1 mg’dan fazla miktarlarda alındığında Azilect, hipertansif kriz adı verilen kan basıncında ciddi ve muhtemelen tehlikeli bir artışa neden olabilir.
Cilt kanserini (melanom) düzenli olarak izleme konusunda doktorunuzla konuşun. Azilect kullanan kişilerde melanom riski daha yüksek olabilir.
Azilect Gıda Etkileşimleri Neler?
Tiramin, Azilect gibi monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI’ler) alan kişilerde tehlikeli derecede yüksek tansiyona neden olabilecek bazı peynirlerde ve diğer gıdalarda bulunan doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Eskitilmiş peynirler, yoğurt, musluk birası ve fermente soya ürünleri gibi yüksek miktarda tiramin içeren yiyecekleri çok miktarda yemekten kaçınmalısınız. Tehlikeli derecede yüksek tansiyonun (hipertansif kriz) bazı belirti ve semptomları şunlardır:
- Şiddetli baş ağrısı
- Görüş problemleri
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Stupor (zihinsel uyuşukluk)
- Koma
- Nöbetler
- Göğüs ağrısı
- Açıklanamayan mide bulantısı veya kusma
- Felç benzeri semptomlar (ani uyuşukluk veya halsizlik – özellikle vücudun bir tarafında)
Bu semptomları yaşarsanız acil tıbbi yardım alın.
Azilect’i Kullanmadan Önce
Azilect’i almadan önce, Azilect’te bulunan bileşenlerden herhangi birine alerjiniz varsa doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuza, karaciğer hastalığınız olup olmadığı da dahil olmak üzere tüm tıbbi durumlarınız hakkında bilgi verin. Hamileyseniz veya emziriyorsanız doktorunuza söyleyiniz.
Reçeteli veya reçetesiz ilaçlar, vitaminler veya bitkisel takviyeler alıyorsanız veya almayı planlıyorsanız doktorunuzla paylaşınız.
Azilect Nasıl Kullanılır?
Azilect, yemekle birlikte veya yemeksiz ağızdan alınacak bir tablet olarak gelir. Genellikle günde bir kez aynı saatlerde alınır. Azilect’i tam olarak doktorunuzun önerdiği şekilde alınız. Sağlığınızı etkileyebilecek semptomlar yaşayabileceğiniz için Azilect’i aniden kesmeyiniz. Azilect’i almayı bırakmanız gerekiyorsa, bu semptomlardan kaçınmak için doktorunuz sizinle Azilect’i yavaş yavaş bırakmanız hakkında konuşacaktır. Bir dozu kaçırırsanız, iki doz almayın, bir sonraki dozunuzu planlandığınız gibi alın.
Azilect Hamilelikte Nasıl Kullanılır?
Azilect’in hamilelik sırasında alınması halinde doğmamış bir bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Azilect, hamilelik sırasında ancak potansiyel yararın, doğmamış bebeğe yönelik potansiyel riskten daha fazla olması durumunda kullanılmalıdır.
Emzirenler Azilect’i Nasıl Kullanmalı?
Azilect, prolaktin sekresyonunu inhibe eder ve anne sütü sekresyonunu inhibe edebilir. Azilect’in anne sütüne geçip geçmediği veya bebeğinize zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir.
Azilect Dozajı Nedir?
Azilect genellikle günde bir kez ağızdan, yemekle birlikte veya ayrı olarak alınır. Azilect’i aynen doktorunuzun önerdiği şekilde alınız. Azilect’in erken evre Parkinson hastalığında semptomların giderilmesi için tek başına alındığında veya daha fazla rahatlama gerektiğinde karbidopa/levodopa ve diğer Parkinson hastalığı ilaçları ile birlikte alındığında işe yaradığı gösterilmiştir. Önerilen dozlar günlük 0,5 veya 1 mg’dır.
Azilect Aşırı Doz Alınırsa
Çok fazla Azilect aldıysanız, acil tıbbi yardım alın veya hemen yerel 112’yi arayın.
Diğer Gereklilikler
Bu ilacı oda sıcaklığında, aşırı ısı ve nemden uzakta saklayın. Bunu ve tüm ilaçları çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın.
Parkinson Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkileri
- Parkinson tedavisinde kullanılan azilect nedir, ne işe yarar?
- Kök hücreler parkinson hastası farelerde hasarlı devreleri onardı
- Parkinson hastalığının nedeni ve belirtileri