2 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaHaberlerTatilde çocuklara dikkat! İşte çocukları bekleyen 5 tehlike

Tatilde çocuklara dikkat! İşte çocukları bekleyen 5 tehlike

Tatilde en dikkat edilmesi gereken hususun hijyen olduğunun altını önemle çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Değerli, “Tatilde çocuklar güneşten kesinlikle korunmalı, açık renk giysiler giydirilmeli, dar kıyafetler yerine bol kıyafetler tercih edilmeli ve bol su içirilmelidir.” dedi.

İçerikleri

Tatilde çocukları bekleyen 5 tehlike hakkında önemli bilgiler paylaşan Dr. İlkay Değerli, vatandaşlara önemli tavsiyeler ve uyarılarda bulunarak çocuklarının sağlıklı bir tatil geçirmesi için dikkatli olmalarını istedi.

Çocuklar Tatilin Keyfini Çıkarıyor

Pandemi süreci boyunca adeta evlere hapsolan çocuklar, yaz mevsiminin gelmesi ve normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte kumsallarda, denizlerde ve parklarda tatilin keyfini çıkarıyorlar. Ancak çocukların tatilde sağlıklarını koruyabilmesi ve tatilin kabusa dönmemesi için bazı kurallara uyulmasının ihmal edilmemesi gerekiyor. Aksi takdirde ishal, böcek ısırması, güneş çarpması ve isilik gibi birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalınabilir.

Çocukların sıcak havaya uzun süre maruz kalması ya da sıcak havada yoğun aktivitede bulunulması durumunda görülen bitkinlik ve koma haline güneş çarpması denilmektedir. Nabızda zayıflama, baş ağrısı, solukluk, ateşin yükselmesi, kusma, huzursuzluk, baş dönmesi, çarpıntı, baygınlık, kas krampları ve bilinçte değişme güneş çarpmasının en önemli belirtileri arasında yer almaktadır.

Belirtiler Görüldüğü Zaman Ne Yapılmalı

Çocuklarda bu belirtiler görüldüğü zaman yapılması gerekenleri anlatan Dr. İlkay Değerli, “Bu belirtilerin hepsinin veya birkaçının görülmesi halinde çocuk derhal gölge bir yere alınarak gövde baş yukarıda olacak biçimde uzatılmalıdır. Çocuğun üzerindeki giysiler derhal çıkartıldıktan sonra ıslak bezler çocuğun vücuduna konularak vücudu soğutulmalıdır. Çocuğa içebildiği takdirde su verilmelidir. Güneş çarpması durumunda çocuğun vücudu 42 dereceyi aşarak havale geçirme durumu dahi görülebilir. Bu tip durumlarda ilk yardımın yapılmasının ardından çocuk en yakın hastaneye götürülerek tedavi altına alınmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

Tatilde Alınması Gereken Tedbirler

  • Ilık suyla sık aralıklarla duş aldırılmalıdır.
  • Giysileri açık renk, bol ve pamuklu olmalıdır.
  • Çocukların su istemesi beklenmeden bol bol su içirilmelidir.
  • Çocuğun başının güneşe maruz kalmaması için kenarlıkları geniş olan şapka takılmalıdır.
  • Kapalı araç içerisinde kesinlikle tek başına bırakılmamalıdır.
  • Bulutlu havalarda dahi gölgede kalmaya dikkat edilmeli ve şemsiye kullanımı ihmal edilmemelidir.

Çocukların güneşe maruz kalmaması için çocukları güneşten korumaya çok özen gösterilmelidir. Zararlı güneş ışınlarının en tepede olduğu zamanlarda yani 11.00-15.00 saatleri aralığında çocukların dışarıya çıkmasına izin verilmemelidir.

İsiliğin Enfeksiyon Kapmamasına Dikkat Edilmeli

Havaların aşırı sıcak olması ve bunun sonucunda terleme kaynaklı ter bezi kanallarının tıkanmasıyla görülen içi su dolu ve minik kırmızı döküntülere isilik denilmektedir. Vücutta genellikle diz ile dirsek arkalarında, baş, boyun ve üst gövdede, göz kapağında, alında ve burunda görülmektedir. Kaşıntıyla birlikte görülen döküntülerin enfeksiyon kapmadığı takdirde sağlığı ciddi şekilde tehdit etmeyeceği Dr. İlkay Değerli tarafından ifade edildi.

İsiliğe Karşı Alınması Gereken Tedbirler

  • Bebeklerin ve çocukların günlük banyosu ihmal edilmemelidir.
  • Bebeklerin altı sık aralıklarla değiştirilmelidir.
  • Çocuklara ve bebeklere pamuklu ve bol kıyafetler giydirilmelidir.
  • Bebeklerin altı temizlenirken ıslak mendildense su tercih edilmelidir.
  • Gün içerisinde serin yerlerde vakit geçirilmelidir.

Güneş Yanıklarında Ne Yaılmalı?

Cilt uzun süre güneşe maruz kaldığı zaman ciltte değişik derecelerde yanıklar görülebilmektedir. Ciltte görülen birinci derece güneş yanıklarında ciltte gerilme, ciltte hafif kızarıklık ve hassasiyet oluşabilmektedir. Ciltte oluşan birinci derece güneş yanıklarına basit ağrı kesiciler ile nemlendiricili losyonlar yeterli gelmektedir. Birinci derece güneş yanıklarıyla ilgili şu bilgileri paylaşan Dr. İlkay Değerli, “Daha ağır derecede güneş yanıkları görüldüğü zaman ciltte su toplanmasına bağlı olarak su kesecikleri oluşabilmekte, titreme, ateş, yüz bölgesinde şişme ile bilinç değişikliği seyredebilmektedir. Bu belirtiler görüldüğü zaman en yakın hastaneye müracaat edilmezse, dehidrasyondan kaynaklı elektrolit dengesizliği yaşanır. Böyle bir durumda da havale geçirilebileceği gibi solunum durmasından kaynaklı komaya girilerek ciddi ve öldürücü durumlarla karşı karşıya kalınabilir.” diye konuştu.

Güneş Yanıklarına Karşı Alınması Gereken Tedbirler

Güneşin en tepede olduğu vakit olan 11.00-15.00 saatleri aralığında çocukların güneşten uzak tutulması en ciddi tedbirler arasında yer almaktadır.

Açık tenli, kızıl ve çilli çocuklar için 50 faktör korumalı güneş kremi sürülmelidir. Diğer cilt tiplerine sahip çocuklarda ise 30 faktör korumalı güneş kremi kullanılmalıdır. Güneş kremi güneşe çıkmadan yarım saat evvel sürülmeli ve güneş kremini her 2-3 saatte bir sürmeye dikkat edilmelidir.

Şunu da unutmamak gerekir ki güneş ışınları suyun içerisinde de etkili olduğundan dolayı havuz ya da denize girildiği esnada da cildin korunması ihmal edilmemelidir.

Böcek Sokmasında Anaflaksiye Dikkat Edilmeli

Özellikle alerjik reaksiyon gösteren çocuklarda sinek, arı ve böcek sokmalarında anaflaksiye varan reaksiyonlar görülebileceğine dikkat çeken Dr. İlkay Değerli, “Anaflaksi görüldüğü takdirde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Çok nadir görülen bir rahatsızlık olan anaflaksi durumunda soluk borusundaki şişmeden kaynaklı solunum durması görülebilmektedir. Daha hafif durumlarda ise tropikal kremlerin yanı sıra ağız yoluyla alınan antihistaminik şuruplar tedavi sürecinde oldukça etkilidir.” şeklinde konuştu.

Böcek Sokmasına Karşı Alınacak Tedbirler

Sinek ve arılara canlı renk kıyafetler çekici gelmektedir. Bundan dolayı da açık ve pastel renk kıyafetler giymeye dikkat edilmelidir.

Tatil için mekân seçimi yaparken sivrisineklere karşı camlarında sineklik olan ve yatağında cibinlik olan tesislerin seçimine dikkat edilmelidir.

Sivrisineklerin cilde yaklaşmaması için ¼ su bardağının içerisine birkaç damla lavanta veya nane yağı damlatıldıktan sonra karıştırılarak cilde sürülmelidir. Arılara karşıda aynı miktardaki su bardağının içerisine birkaç damla vanilya yağı damlatılarak yine cilde sürülmelidir.

Balıklara ve kum içerisinde bulunan böceklere karşıda deniz ayakkabısının giyilmesi ihmal edilmemelidir.

Yaz Sıcaklarında Tüketilen Gıdalara Dikkat

Yaz mevsiminde havalar ısınınca gıdaların daha hızlı bozulduğu ve bu gıdalarda da mikropların çok kolay ürediği uzmanlar tarafından sürekli dile getirilmektedir. Yaz sıcaklarında en fazla görülen rahatsızlıklar arasında turist diyaresi olarak da nam salmış olan ishal rahatsızlığı da yer almaktadır. İshale neden olan etken madde ise E. coli adlı maddedir. İshalin görülmesinin genel nedenleri arasında içerisine kanalizasyon sularının karıştığı kirli sularda yüzülmesi ile bu suların bulaştığı besinlerin tüketilmesi yer almaktadır.

İshalde Sıvı Kaybı En Büyük Risk

İshalde sıvı kaybının en büyük riski teşkil ettiğine değinen Dr. İlkay Değerli, “ishali hafif geçiren hastalar bol su tüketmeli ve ishal diyeti uygulayarak evde tedavi sürecini uygulamalıdırlar. İshalin şiddetliyse ve ishalle birlikte aşırı kusma seyrediyorsa, bu tür hastalarda su tüketimi pek mümkün olmadığından aşırı sıvı kaybından dolayı vücudun sıvı dengesi bozulmaktadır. Az sayıda idrara çıkan bu hastalarda idrar çok az ve koyu renkte gelmektedir. Halsizlik, tansiyonda düşüş ve ağız kuruluğu da ishalle birlikte seyretmektedir. İshal ve kusma daha ileri boyuttaysa havale nöbetleri ve bilinç bulanıklığı da sık rastlanan durumlardandır. Bundan dolayı da ishali ağır geçiren hastaların tedavisi hastanede yapılmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu

İshale Karşı Alınacak Tedbirler

  • Hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir.
  • Paketlenmiş ürünler kesinlikle tüketilmemelidir.
  • Tüketilen gıdaların tarihinin geçmemiş ve taze olmasına çok özen gösterilmelidir.
  • Açıkta satışa sunulan gıdalardan kaçınılmalıdır.