26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkParkinson tedavisinde kullanılan azilect nedir, ne işe yarar?

Parkinson tedavisinde kullanılan azilect nedir, ne işe yarar?

Bu yazımızda parkinson tedavisinde kullanılan azilect nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, yan etkileri neler konularına değindik.

İçerikleri

Ellerde istemsiz titremeler, hareketlerde yavaşlama, hafızada unutkanlık, motor beceriler diye ifade edilen yüzme, koşma, bisiklete binme, yürüme, dans etme, örgü örme, yazı yazma, dengede durma gibi becerileri yapamamak yada yapma becerisini ciddi anlamda azaltan nörolojik rahatsızlık parkinson hastalığının belirtileri arasındadır. Bu belirtiler tek başına bu hastalığa işaret etmiyor olsa da uzman bir nöroloji doktoru yapacağı muayene sonrasında teşhisi koymaktadır.

Günümüzde parkinson hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Uygulanan tedavi yöntemleri sadece hastalığın belirtilerini hafifletmek ve hastanın normal yaşamını devam ettire bilmesi üzerine kurulmuştur. Kullanılan ilaçlar hastalığın seyrine göre değişiklik göstermektedir. Bazı hastalar günde sade üç tane ilaç kullanırken bazı hastalar ise günde ondan fazla ilaç kullanabilmektedir. Bu makalemizde her hastasının kullanmış olduğu parkinson tedavisinde kullanılan azilect nedir? ve ne işe yarar? bu konuda detaylı bilgiler aktarmaya çalışacağız.

Azilect 1 Mg Tablet

Parkinson hastalığının tedavisi için hastalara reçete edilen azilect 1 mg ilacın her bir tabletin içerisinde beyinde azalan dopamin hormonunu aktive etmek için ihtiyaç duyulan rasajiline etken maddesinin yerine geçen rasajilin mesilat bulunmaktadır. Azilectin tek başına kullanımı hastalığın semptomlarını azaltmakta hiç bir etkisi bulunmamaktadır.

Parkinson hastalığının tedavi sürecinde kullanılan bu ilaç hastalığa sebep olan dopamin hormonunu yerine konmasını sağlamaktadır. Dopamin hormonunun en önemli görevi, beyindeki hareket merkezinin sağlıklı çalışmasını sağlayan bir kimyasaldır.

Azilect Kullanma Şekli

Günde sadece bir kez içilmesi gereken Azilect, aç ya da tok karna her durumda içilebilir. Karaciyer ile ilgili rahatsızlığı olan kişilen nöroloji doktorlarına bu durumu bildirmeleri gerekmektedir. Kullanılan diğer parkinson ilaçlarıyla beraber azilect kullanımı uyku hali ve halsizliğe neden olabilir.

On sekiz yaşından küçükler, hamileler ve emzirme döneminde olan kadınların kesinlikle kullanmaması gereken bir ilaçtır.

Azilect Yan Etkileri

Bütün ilaçların belirli yan etkileri vardır. Bu yan etkiler herkeste görülecek ya da görülmeyecek diye bir kural yoktur. Azilect yan etkileri nelerdir? İlaç prospestüsü içerisinde belirtilen yan etkiler şunlardır;

  • Hafif ve orta dereceli baş ağrısı
  • Karın ve kasıklarda ağrı
  • Yataktan kalkarken baş dönmesi hali
  • Mide bulantısı ve kusma hali
  • Yemek yeme isteğinde azalma ve aşırı zayıflama