25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkAşil tendonu kopması belirtileri neler? Saraçoğlu tedavisi

Aşil tendonu kopması belirtileri neler? Saraçoğlu tedavisi

Aşil tendonu, alt bacağın arka bölümünde yer alan ve bunun dışında baldır kasını topuk kemiğine bağlayan en büyük tendondur. Aşil tendonu vücudun en büyük tendonu olduğu için çok büyük yüklere karşı koyma kapasitesine sahiptir. Bazı zorlamalar sonrasında zedelenme veya kopma olayı ile aşil tendonu kopması durumu meydana gelmektedir. Bu kopma sonucunda hem ayak hem de ayak bileğinde ciddi fonksiyon kayıpları görülmektedir. Sizlere bu yazımızda aşil tendonu nedir? Aşil tendonu nerededir? Aşil tendonu kopması neden olur? Ne gibi belirtiler gösterir? Gibi önemli soruların yanıtını sunacağız.

İçerikleri

Genelde sporcuların en çok karşılaştığı yaralanmalardan biri olan aşil tendonu kopması tedavi gerektiren bir durumdur. Aşil tendonu en büyük tendon olmasına karşın çok sık yırtılma olaylarına maruz kalmaktadır. Bu tendonun bazen gereğinden fazla kullanılması da aşil tendonunun yırtılmasına neden olmaktadır.

Aşil Tendonu Nedir?

Vücudumuzdaki en uzun tendonlardan biri olan aşil tendonu nedir birçok kişinin aklını kurcalayan gündemdeki sorulardan biridir. Özellikle son zamanlarda birçok kişide görülen aşil tendonu şerit biçiminde esnek bir dokuya sahiptir. Aşil tendonu topuğun üzerindeki ayak bileğinin arkasında yer almaktadır ve hareket edildiğinde hissedilmektedir. Aşil tendonu, ayak parmaklarının zemine doğru yönlendirilerek ayağı germeye yardımcı olmaktadır.

Kolay bir şekilde zarar görmeye meyilli olan aşil tendonunda oluşan iltihap, aşil tendonundaki ağrıların ve yaralanmaların temel nedenidir. Bu durum aşil tendonunun şişmesine ve ağrıya neden olmaktadır.

Aşil Tendonu Nerede Bulunur?

Aşil tendonu yırtılmaları çok duyulan bir terim olsa da birçok kişi aşil tendonu nerede bulunur bilmemektedir. Esnek bir doku özelliğine sahip olan aşil tendonu alt bacağın arka kısmı ile baldır kasını topuğun kemiğine bağlayan kısımda bulunur. Aşil tendonunun en temel işlevi, ayağın aşağıya doğru bükülmesine yardımcı olmasıdır. Ayakların ve ayak bileklerinin tüm hareketleri aşil tendonu sayesinde kontrol edilmektedir.

Aşil Tendonu Kopması Neden Olur?
Aşil Tendonu Kopması Neden Olur?

Aşil Tendonu Kopması Neden Olur?

Birçok kişide görülebilen aşil tendonu kopması ciddi bir durumdur. Bacağın arkasındaki baldır kısmını topuk kemiğine bağlayan tendonun tamamen yırtılması veya kopması durumunda aşil tendonu kopması meydana gelmektedir. Genelde spor il uğraşan kişilerde görülen aşil tendonu kopması ani bir esneme ve zorlama sonucunda da meydana gelebilmektedir. Aşil tendonu kopması cinsiyet ya da yaş fark etmeksizin herkeste görülebilmektedir.

Aşil tendonu kopan kişi, ayak bileğinin arkasında şiddetli bir ses duyabilmektedir. Bununla beraber aniden şiddetli bir ağrı hissedilmektedir. Aşil tendonu kopması sonucunda kişiler bileğini hareket ettirmede ve yürümede zorlanmaktadırlar. Aşil tendonundaki kopmanın türüne göre bazen cerrahi müdahale gerekmektedir. Aşil tendonunda kopma olmasına neden olabilen etmenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yürüme esnasında ayağın çukura girmesi
  • Düşme
  • Zıplamalı antrenmanlar
  • Yoğun antrenmanlar

Aşil Tendonu Kopması Belirtileri Neler?

Aşil tendonu kopması belirtileri neler öğrendiğiniz zaman ağrılarınızın neden kaynakladığını bilir ve buna göre hareket edebilirsiniz. Herhangi bir nedene bağlı olarak meydana gelen aşil tendonu kopmasında baldır bölgesinde şiddetli bir ağrı hissedilmektedir. Bununla beraber bilekte ağrı ve şişlik görülmektedir. Aşil tendonu yırtılmalarında görülen belirtilerden diğerleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bileği bükmede zorlanma
  • Yürümede zorluk çekme
  • Ayağın üzerinde durmakta zorluk çekme
  • Acı ve ağrı
  • Tendon bölgesinde şişlik
  • Yürüyüş ya da koşu sonrasında ağrı hissetme
  • Bacak bölgesinde duyu kaybı hissedilmesi
  • Sabahları uyandıktan sonra görülen tendon hassasiyetleri ve sızlamaları

Aşil Tendonu Kopması Tedavisi Nasıldır?

Aşil tendonu kopması sonrasında her kişide farklı belirtiler görülebilmektedir. Hatta bazı aşil tendonu kopmaları herhangi bir belirti vermemektedir. Aşil tendonu kopması tedavisi için bir Ortopedi doktoru ile görüşülmesi gerekmektedir. Doktor muayenesi sırasında tendon bölgesinde şişlik, ödem ya da his kaybı olup olmadığı test edilmektedir. Aşil tendonu tedavisinin nasıl olacağı ve süresi kişinin cinsiyetine, yaşına, kilosuna, aktivite durumuna ve tekndon yaralanmasının şiddetine göre değişmektedir.

Profesyonel sporcularda ve gençlerde tendon tedavisinde operasyon önerilmektedir. İleri yaştaki kişilerde ve ameliyat riski olan bireylerde aşil tendonu kopmasının kendi kendine iyileşmesi için konservatif tedaviler uygulanmaktadır. Konservatif tedavilerde temel amaç ağrının azaltılarak kişinin en kısa zaman içerisinde günlük aktivitelere dönmesinin sağlanmasıdır. Bu tedavide ağrı kesici ilaçlar, soğuk uygulama ve breysler ile yürüme önerilmektedir. Bu tedavi ile ortalama 4 – 6 ay arasında kişinin normal hayatına dönmesi sağlanmaktadır.

Cerrahi müdahalede ise tedavi süresi daha da kısalmaktadır. Bu yöntem ile sporcuların ve günlük aktivitesi olan kişilerin normal hayatına hemen dönmeleri sağlanmaktadır. Ameliyat genel olarak bacağın alt ve arka kısmından açılan kesi ile yapılmaktadır. Yaralanmanın tipine göre yapılan kesinin büyüklüğü değişmektedir.

Aşil Temdonu Kopması Ne Kadar Sürede İyileşir?

Aşil tendonu kopması ne kadar sürede iyileşir sorusu başına bu sorun gelenler için çok önemlidir. Tedavinin türüne, kişinin yaşına, cinsiyetine, tendon kopmasının durumuna göre iyileşme süresi değişmektedir. Cerrahi tedavilerde iyileşme süresi çok kısadır. Ancak aşil tendonunun kendi kendine tedavi olmasını beklemek ve bazı ilaç tedavisi uygulamak sürecin 4 – 5 ay sonra sonlanması anlamına gelmektedir.

Aşil Tendonu Ağrısı Nasıl Geçer?
Aşil Tendonu Ağrısı Nasıl Geçer?

Aşil Tendonu Ağrısı Nasıl Geçer?

Aşil tendonu kopmalarında çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Aşil tendonu ağrıları aşilin topuk kemiğine yapıştığı yerde ve daha üst kısımlarda görülmektedir. Bu ağrının ne kadar yüksek olduğunu bilen kişiler aşil tendonu ağrısı nasıl geçer önemlidir. Aşil tendonu ağrılarına iyi gelen bazı yöntemler aşağıda belirtilmiştir.

Germe Egzersizleri: Hamstirngler ve aşilde gün içerisinde 3 – 4 defa germez egzersizleri yapılmalıdır. Bu egzersizler ağrıların hafiflemesine yardımcı olmaktadır.

Su İçi Egzersizler: Düzenli uygulanan su egzersizleri ve yüzme aktivitesi aşil tendonu ağrılarını hafifletmektedir.

Soğuk Uygulama: Aşilaşil tendonunda sıkıntı meydana geldiği ilk 48 – 72 saat içerisinde aşil tendomu bölgesine buz ya da soğuk su uygulanmalıdır. Her uygulama ortalama 10 – 15 dakika sürmelidir.

Aşil Tendonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aşil tendonu tedavisi kişiye göre değişmektedir. Aşil tendonunda yaşanan kopmanın derecesi, kişinin yaşı, cinsiyeti, günlük aktivitesi gibi pek çok ayrıntı tedavi yöntemini etkilemektedir. Aşil yırtığından ortalama 5 – 7 gün sonra cerrahi uygulama yapılması tavsiye edilmektedir. Hemen uygulanan cerrahi tedavide tendon uçlarında saçaklanma çok olacağı için ameliyat zorlaşabilmektedir. Cerrahi uygulama sonrasında hastaya istirahat etmesi önerilmektedir.

Cerrahi uygulama yapılmayacağı durumlarda ağrı kesici ilaçlar uygulanmaktadır. Bununla beraber hastaya düzenli egzersiz önerilmektedir. Bu sayede ağrı hafifletilerek aşil tendonundaki kopmanın kendi kendine iyileşmesi beklenmektedir. Ayrıca tendon bölgesine soğuk uygulama yapılması da ağrıyı hafifleterek kişiye rahatlık sağlamaktadır.

Aşil Tendonu Zedelenmesi Belirtileri Nelerdir?

Topuğun arka kısmında görülen ağrının en büyük nedeni aşil tendonundaki hasarlar olmaktadır. Vücudun en büyük tendonlarından olan aşil tendonunda herhangi bir zedelenme olması durumunda topuk arkasında ağrı başlamaktadır. Yürürken bu ağrı daha da şiddetlenmektedir. Ayrıca kişinin parmak ucunda yürümesi ağrılı ve zordur. Aşil tendonunda zedelenme olan hastalarda özellikle sabah ağrıları çok sık görülmektedir.

Sabahları kişinin tendon bölgesinde tutukluluk en önemli belirtiler arasında yer almaktadır. Muayene esnasında hastanın topuk bölgesinden çıtırtı sesleri bir diğer önemli belirtiler arasındadır. Aşil tendonunda gerilme olduğu zaman bu ağrı artmaktadır. Bu gibi belirtiler yaşadığınız zaman mutlaka bir Ortopedi doktoruna gitmelisiniz.

Aşil Tendonu Zedelenmesi Nasıl İyileşir?

Aşil tendonu zedelenmesi, aşil tendonunda kopmaya göre daha hafif bir durumdur. Aşil tendonu zedelenmesinde iltihap giderici ve ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Hastaya bol istirahat önerilmektedir. Bununla beraber uygun koruyucu yastık, kinezyolojik bantlama, pedler, fizik tedavi ve rejeneratif tedaviler uygulanmaktadır. Tedavinin nasıl olacağı hastanın durumuna göre değişmektedir.

Aşil Tendonu Kopması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Aşil Tendonu Kopması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Aşil Tendonu Kopması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Aşil tendonunun iyileşmes süreci kan dolaşımının zayıf olması nedeni ile uzundur. Tam kopmuş olan aşil tendonu ise tedavi edilmediği zaman tendonun normal fonksiyonlarında azalma meydana gelmektedir. Bu kişiler yürüyüş, koşu ve diğer günlük aktivitelerini yerine getirirken zorlanırlar. Bu nedenle zaman kaybetmeden bir Ortopedi doktoruna giderek aşil tendonu kopmasının tedavi edilmesi önerilmektedir.

Aşil Tendonu Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Aşil tendonunda ciddi sıkınlar yaşayan ve tek tedavi yöntemi ameliyat olan kişiler aşil tendonu ameliyatı nasıl yapılır? merak etmektedirler. Ameliyatta hastanın durumuna göre lokal anestezi veya genel anestezi uygulanmaktadır. Tendonda kopma olan bölümler belirlendikten sonra kesi atılarak kopmuş olan tendonlar birbirine dikilmektedir. Ortalama olarak 30 dakika süren ameliyat sonrasında hasta en fazla 1 gün hastanede kalmaktadır.

İbrahim Saraçoğlu Aşil Tendonu Tedavisi

Aşil tendonu tedavisinde bitkisel yöntemi tercih edenler için İbrahim Saraçoğlu aşil tendonu tedavisi hakkında bilgi vereceğiz. Ancak öncelikle aşil tendonu sorunlarında mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini belirtmek istiyoruz. Ancak evinizde bazı kolay yöntemlerle tendon ağrısını hafifletebilirsiniz. Bu yöntemlerin başında İbrahim Saraçoğlu’nun yöntemi gelmektedir.

1 çay kaşığı kadar acı elma yağı ile 3 çay kaşığı kadar çörek otu karıştırılır. Sabah ve akşamları taze hazırlanan karışım ile tendon bölgesine masaj yapılır. Düzenli olarak uygulanması önerilen bu kürü ağrılarınız geçtiği zaman bırakabilirsiniz.

Aşil Tendonu Hangi Doktor-Bölüm -Bakar?

Aşil tendomu için hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilerek Ortopedi uzmanına muayene olunmalıdır.

Aşil Tendiniti Nedir?