26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınCilt BakımıDoğum dikiş izleri nasıl geçer, bakımı nasıl olmalıdır?

Doğum dikiş izleri nasıl geçer, bakımı nasıl olmalıdır?

İçerikleri

Dünyanın en mucizevi olayını gerçekleştiren kadınların doğum süreci birbirinden farklı olabilir. Kimi normal doğumu tercih ederken kimi de yaş ya da sağlık sorunları gibi nedenlerden sezaryen doğumu tercih ediyor. Ancak kadınlar her iki yöntemde de doğum dikiş izi problemi yaşamaktadırlar. Bu izler bazı kadınlarda psikolojik tedirginlik yaratır. ‘’Doğum dikiş izleri nasıl geçer, nasıl bakımını yapmalıyım?‘’  gibi en çok merak edilen sorular haberimize taşıdık. Buyurun detaylar…

Normal Doğum Sonrası Dikiş İzleri Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Normal doğum sonrası dikiş izleri için öncelikle doktorunuzla irtibat halinde olmalısınız. İyileşme sürecini hızlandırmak için bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Şimdi bu kuralları inceleyelim.

  • Hijyen kurallarına dikkat edin: Dikişli bölgenin enfekte olmaması için temizliğinize mutlak öncelik vermelisiniz. Doğum sonrası komplikasyonlara yakalanmamak için tuvalet öncesi ve sonrası iki kez elinizi yıkayın. Bölgenin kuru ve temiz kalması için verilmiş bir antiseptik varsa kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Dinlenmeyi atlamayın: Özellikle yeni doğum yapan anne adayları için bu süreç çok heyecanlı geçebiliyor. Anne dinlenme safhasını atlıyor. Hâlbuki doğum dikiş izleri olan kadın bolca dinlenmeli.  Etrafınızda bulunan yakınlarınızdan destek almalısınız.
  • Cinsel ilişkiden uzak durun ve buz kompresi uygulamasını deneyin: Normal doğum sonrası cinsel ilişki kadına acı verip, dikişleri zarar görebilir.  Ayrıca, vajinal bölgenizde ağrı ya da iltihap varda buz kompresi uygulamasını deneyebilirsiniz.

Epizyotomi nedir?

Perine kesimi sonucu yapılan dikişlere epizyotomi denilmektedir. Normal doğum sonrası dikiş izleridir. Vajina ve anüs arasında kalan perine dikişleri anne ye bir süre ağrı verip, rahatsız edebilir.

Sezaryen Yara Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeği plasentadan çıkarabilmek için yapılan cerrahi bir müdahaledir. Bu operasyon alt karın bölgesine ve rahim duvarına kesi atılarak yapılır. Ortalama 8-10 santimetre büyüklüğünde yatay bir kesidir. Sırasıyla; cilt, cilt altı, fasya tabakası, rektus kası, dış karın kası, rahim iç zarı ve rahim kası kesilir. Bebek alındıktan sonra kesiler, sırayı takip ederek kapatılır.

Çoğu anne adayı için sezaryen ameliyatı dikiş izleri endişe verici hale gelir. İnce ve yatay olarak açılan bu yaranın elbette bakımı oldukça mühim. O zaman sezaryen yara bakımı nasıl olmalı? Sıralayarak okuyalım.

  • Beslenmenize dikkat edin: Hem doğum öncesi hem de doğum sonrası aldığınız besinler iyileşme süreciniz etkiler. Kolojen ve elastin üretimini artırmak için C vitamini almalısınız.. Günde 2,5 litre su içmeli ve bolca protein tüketmelisiniz.
  • Yarayı sürekli kapalı bırakmayın: Sürekli kapanmış bir yara nemli kalır ve iyileşme süreci gecikir. Yarayı belirli sürelerde açık tutmak iz oluşumunu engeller.
  • Kullandığınız giysilere dikkat edin: Pamuklu ve hafif giysiler tercih etmelisiniz. Hem yaranız için hem de konforunuz için doğru seçim önemli. Aksi halde naylon, yapay kumaşlar hem yaralı bölgeye zarar verir hem de sizi rahatsız eder.
  • Pansuman için sağlık çalışanlarından yardım alın: Sezaryen yara bakımı iyileşme süreci için önemlidir Bu nedenle kendiniz pansuman yapmayın. Yaranıza pansumanı ilk 2-3 gün sağlık çalışanları yapmalı.
  • Masaj yapın: Bazı kadınların yaralı bölgesinde hissizlik oluşabiliyor. Ufak dokunuşlarla yapılan masaj bu durumu çözecektir. Ayrıca, masaj kan dolaşımını hızlandırıp, şişliği önleyecektir.

Unutmayınız ki doğum dikiş izleri için en doğru adres uzman doktorunuzdur. Bu nedenle kulaktan duyma bilgilerle hareket etmeyelim. Sağlıklı günler dileriz.