19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkGöz SağlığıBebeklerde göz kapağı düşüklüğü neden olur, nasıl geçer evde? Bitkisel tedavisi

Bebeklerde göz kapağı düşüklüğü neden olur, nasıl geçer evde? Bitkisel tedavisi

İçerikleri

Eğer siz de göz kapağı düşüklüğü nedir diye merak ediyorsanız, bu yazımız aradığınız tüm bilgileri içeriyor. Okumaya devam ederek göz kapağı düşüklüğü sorunu hakkında aklınıza gelebilecek tüm soruların yanıtlarını kolayca bulabilirsiniz.

Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir?

Pitozis veya blefaroftoz olarak da bilinen göz kapağı düşüklüğü, üst göz kapağının olması gerektiğinden daha düşük bir konumda bulunmasına neden olan bir tür rahatsızlıktır. Bazı ilerlemiş vakalarda göz kapağı göz bebeğini örtecek kadar sarkar ve bunun sonucunda da kişinin görme kalitesini önemli ölçüde etkiler.

Göz kapağı düşüklüğü genellikle tek bir gözde meydana gelir ancak nadir de olsa her iki gözde de meydana geldiği vakalar da vardır. Doğuştan olabileceği gibi, yıllar içerisinde kademeli olarak da gelişebilir. Çoğu zaman kişinin sağlığını veya görme yetisini etkilemese bile, insanın dış görünümünü etkilediğinden dolayı hastanın kendisini sosyal ortamlardan soyutlamasına neden olur. Bazı vakalarda ise kasları, sinirleri, beyni veya göz yuvasını etkileyen ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olarak kabul edilir. Özellikle birkaç gün veya saat içerisinde meydana gelen kalıcı göz kapağı düşüklükleri genellikle çok ciddi sağlık problemlerinin belirtisidir.

Bu rahatsızlık genellikle uzun sürelidir. Doğuştan göz kapağı düşüklüğü olan çocuklarda, rahatsızlık stabildir ve çocuk yaş aldıkça durumu kötüleşmez. Ancak yaşa bağlı olarak oluşan göz kapağı düşüklüğü yıllar geçtikçe daha da ilerler.

İster doğuştan olsun ister sonradan gelişsin, göz kapağı düşüklüğü tedavisi için genellikle cerrahi operasyon tercih edilir. Cerrahi müdahalenin yanı sıra kişinin kendi kendine yapabileceği bazı egzersizler ve bitkisel tedavi yöntemleri de mevcuttur. Bunlar hakkında yazımızın devamında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ancak eğer operasyon tek seçenek ise, hastanın durumuna ve rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak operasyon sonucunda kişinin gözleri uyurken hafif açık kalabilir. Bu gibi durumlarda hastalar göz kurumasını önlemek için hastalar geceleri özel kayganlaştırıcılar kullanmak zorundadır.

Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?

Bu bölümde göz kapağı düşüklüğü neden olur diye merak eden okurlarımız aradıkları tüm yanıtları bulacaklar. Hemen aşağıda bu rahatsızlığa neden olan en yaygın sebepleri sizler için derledik.

Doğuştan Göz Kapağı Düşüklüğü

Bazı bebeklerin gelişimi sırasında levator kasında yani göz kapağını kontrol eden kasta gelişimsel bir sorun oluşur ve bebekler göz kapağı düşüklüğü ile doğarlar. Yapılan incelemelere göre doğuştan göz kapağı düşüklüğü olan bebeklerin %70’i sadece tek gözünde sorun yaşamaktadır. Eğer düşen göz kapağı bebeğin görme yetisini engelliyorsa, bebeğin hayat ve görme kalitesini arttırmak için erken yaşlarda bir operasyon geçirmesi önerilmektedir.

Yaşa Bağlı Göz Kapağı Düşüklüğü

Yaşa bağlı göz kapağı düşüklüğü bu hastalığın en yaygın türüdür. Hem yer çekimi hem de yaşlanma göz kapağını kontrol eden tendonumsu bir doku olan levator kasının gücünü kaybetmesine neden olur. Genellikle her iki gözde birden görülen bu rahatsızlıkta gözlerden biri diğerine göre daha çok kapanabilir.

Miyastenya Gravis

Ender görünen miyastenya gravis hastalığı kaslarınızın sinir sisteminizin gönderdiği emirlere tepki vermemesine neden olur ve göz kapağı düşüklüğü bu hastalığın ilk belirtilerinden birisidir. Bu hastalık sadece göz kapağınızda değil aynı zamanda yüz, kol, bacak ve diğer uzuvlarınızdaki kaslarınızın zaman içerisinde güç kaybetmesine neden olur.

Kas Hastalıkları

Göz kapağı düşüklüğü, okülofarengeal kas distrofisi gibi göz hareketlerinizi etkileyen ve yutkunma zorluğuna neden olan kalıtsal bir kas hastalığının belirtisi olabilir. Özellikle gençlik döneminde görülen bu hastalıklar göz kapakları başta olmak üzere boğaz veya kalpteki kasları etkiler.

Sinir Hastalıkları

Gözlerimizdeki kaslar beyindeki sinirler tarafından kontrol edilir ve beyin veya kranyal sinirlerdeki hasarlar göz kapağı düşüklüğüne neden olabilir. Bu hasara ise felç, beyin tümörü, beyindeki bir damarın şişmesi sonucu oluşan beyin anevrizması veya şeker hastalığının neden olduğu sinir hasarı neden olabilir. Göz kapağı düşüklüğüne neden olan bir diğer hastalık da Horner Sendromudur. Bu rahatsızlık kişinin göz bebeğinin anormal derecede küçük olmasına ve yüzünün bir yarısının terleme kabiliyetini kaybetmesine neden olur. Horner sendromuna neden olan şey ise akciğerlerin üst kısmında bulunan kanserli tümördür ve ölümcül olabilir.

Göz Hastalıkları

Bazı vakalarda göz kapağının düşmesinin sebebi göz kapağında veya göz yuvasındaki bir tümör oluşumu veya göze darbe alınmasıdır.

Göz Kapağı Düşüklüğü Kimlerde Görülür?

Peki, göz kapağı düşüklüğü kimlerde görülür veya cinsiyete ya da yaşa göre görülme sıklığı değişir mi? Herkes hayatının bir döneminde göz kapağı düşüklüğü yaşayabilir ve bu hastalığın görülme riski kişinin cinsiyetine, yaşına veya etnik kökenine göre değişmez. Herkes eşit riske sahiptir.

Ancak yaşlanmanın getirdiği dezavantajlar nedeniyle genellikle yaşlı yetişkinlerde daha sık görülür. Daha önce de bahsettiğimiz gibi göz kapağını kontrol eden levator kasıdır ve yaşlandıkça bu kas esnemeye başlayarak, göz kapağının düşmesine neden olur.

Her ne kadar ender de olsa bebekler bu hastalıkla doğabilir. Herhangi bir anda gözünüze alacağınız bir darbe sonucu levator kasınız hasar görebilir ve göz kapağı düşüklüğü yaşamaya başlayabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz sebepleri düşündüğümüzde göz kapağı düşüklüğü nörolojik etkenlere bağlı olarak her an gerçekleşebilir.

Bebeklerde Göz Kapağı Düşüklüğü Nasıl Anlaşılır,

Ebeveynler özellikle günün büyük bir çoğunluğunu uyuyarak veya dinlenerek geçiren bebeklerinde bu hastalığı fark etmez veya görmezden gelebilir. Bu yüzden bebeklerde göz kapağı düşüklüğü nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir adlı bir başlık altında, bu konuyu detaylıca ele almak istedik.

Göz kapağı düşüklüğü yetişkinlerde yaşlanma, travma, kas hastalıkları veya nörolojik bozukluklardan ötürü meydana gelirken, bebeklerde bu durum farklıdır. Bebeklerde göz kapağı düşüklüğü gelişim sırasında göz kapağı kaslarında oluşan bir sorundan ötürü doğuştandır.

Doğuştan göz kapağı düşüklüğü kalıtsal veya bir başka hastalıkla ilgili değildir. Genellikle embriyo gelişimi sırasında levator kasında göz kapağına doğru bir şekilde bağlanmamak veya yeteri kadar gelişmemek gibi sorunlar yüzünden meydana gelir.

Bebeklerde Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Çoğu vakada bebeğin üst göz kapağı gözle görülür derecede düşüktür. Ancak bazı vakalarda göz kapağı düşüklüğü çok ciddi boyutlarda olmadığından dolayı bu sorunu fark etmek birkaç yıl alabilmektedir. Böyle durumlarda da genellikle hastalık ilerlemeye başlar. Böyle bir rahatsızlığı bebeğinizin ilk aylarında fark edebilmek ve tedaviye başlamak çok önemlidir.

Eğer bebeğiniz bir şeye odaklanırken, bir şey ile ilgilenirken gözünü veya gözlerini açık tutmak konusunda zorluk yaşıyorsa mutlaka bir doktora göstermelisiniz.

Çocukluk döneminde oluşan göz kapağı düşüklüğünün diğer belirtileri ise şunlardır:

  • Göz kapaklarını veya kaşlarını sürekli olarak kaldırmaya çalışmak
  • Daha iyi görmek için kafasını geriye doğru atmak
  • Bir parmağından yardım alarak göz kapağını sıklıkla kaldırmak

Bebeklerde Göz Kapağı Düşüklüğü Kendiliğinden Geçer Mi?

Şimdi de ebeveynlerin en sık sorduğu sorulardan biri olan bebeklerde göz kapağı düşüklüğü kendiliğinden geçer mi sorusuna yanıt verelim. Göz kapağı düşüklüğüne sebep olan durum eğer kastaki zayıflama ise ve rahatsızlık doğuştan var olduysa çok ender durumlarda göz kapağı düşüklüğü kendiliğinden geçmektedir. Bu aslında kasta oluşan gelişim sorununun derecesine bağlı bir durumdur.

Ancak bu kendiliğinden geçme durumu çok nadir durumlarda gerçekleşmektedir ve buna güvenerek, bebeğinizi bir doktora göstermeyi ihmal etmemesiniz. Genellikle göz kapağının hafifçe düştüğü durumlarda kendiliğinden iyileşme gerçekleşmektedir. Bunun da sebebi, ilgili levator kasının zaman içerisinde güçlenmesidir. Bunun için bebeğinizle birlikte uygulayabileceğiniz bazı göz egzersizleri bulunuyor ve yazımızın devamında bu bilgileri bulabilirsiniz.

Tekrar etme gereği duyuyoruz, rahatsızlık kendiliğinden geçecek diye bebeğinizi bir doktora göstermeyi ihmal etmemelisiniz. Aksi durumlarda zaman geçtikçe tedavisi daha da zorlaşacağından, bebeğinizin gözünde ve görünümünde kalıcı hasara sebebiyet verebilirsiniz.

Göz Kapağı Düşüklüğü İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Peki göz kapağı düşüklüğü için hangi bölüme veya doktora gidilir? Bu rahatsızlığın kontrolü, teşhisi ve tedavisi için oküloplastik cerrahi uğramanız gereken ilk ve tek bölümdür. Birçok hastanede bulamayacağınız bu bölümü, özel göz hastanelerinde kolayca bulabilirsiniz. Özellikle ilçe hastanelerinde bu bölüm genellikle bulunmaz ve ildeki büyük hastanelere yönlendirme yapılır. Ancak ne yazık ki bazı küçük illerde de bu bölümü bulmanız mümkün değildir.

Elbette ilk olarak bir göz doktoruna görünmeli ve doktorunuz yapacağı yönlendirmeye göre farklı birim ve departmanlara gitmelisiniz. Ancak eğer göz kapağı düşüklüğü sorununuz varsa, doktorunuz kesin teşhis ve tedavi için sizi oküloplastik cerrahi bölümüne sevk edecektir.

Bebeklerde Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bebeğinde göz kapağı düşüklüğünden endişe eden anne ve babaların ilk araştırdıkları konulardan birisi de bebeklerde göz kapağı düşüklüğü ameliyat nasıl yapılır oluyor. Öncelikle ameliyatın karmaşık bir cerrahi müdahale olmadığını belirterek, içinizi bir nebze olsun rahatlatmak isteriz. Günümüzün gelişmiş teknoloji ile ameliyatlar sorunsuz olarak gerçekleştirilmekte ve operasyonların büyük bir çoğunluğu %100 başarı ile tamamlanmaktadır. İşte, bu ameliyat hakkında bilmek isteyebilecekleriniz:

  • Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı göz kapağını kontrol eden kasa müdahaleyi içerir.
  • Eğer göz kapağı düşüklüğü bebeğinizin görme kabiliyetini etkilemiyorsa, bebeğin biraz daha büyümesi beklenir ve 3-4 yaşlarındayken operasyon gerçekleştirilir.
  • Ancak bazı durumlarda göz tembelliğini önlemek için operasyon hemen yapılmaktadır.

Bebeklerde göz kapağı ameliyatı sonrasında çocuğunuz aşağıda paylaştığımız durumlardan bir veya birkaçını yapmak zorunda kalabilir:

  • Zayıf gözdeki görme kalitesini ve kabiliyetini arttırmak için bir göz bandı kullanmak.
  • Çocuğun bulanık görmesine neden olan kornea düzeltme işlemi için özel gözlükler takmak.
  • Göz tembelliği oluşmadığından emin olmak için düzenli olarak göz muayeneleri yaptırtmak.

Ameliyat genellikle hem bebeğin dış görünümünü hem de gözün fonksiyonunu başarıyla olması gerektiği bir hale sokar ancak bunun için bazı çocuklar birden fazla ameliyat olmak zorunda kalabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Egzersizlerle Geçer Mi?

Konu yaşa bağlı olarak gelişen göz kapağı düşüklüğü olduğunda kişiler hemen paniğe kapılır ve önemli bir soruyu atlarlar: göz kapağı düşüklüğü egzersizlerle geçer mi?

Eğer sürekli olarak yorgun bakışlara sahip olduğunuzu veya göz kapaklarınızın ağırlaştığını fark ederseniz, göz kapağı düşüklüğü egzersizleri oldukça işinize yarayacaktır.

Her ne kadar bu egzersizlerin kişiye ne kadar katkıda bulunduğu üzerinde araştırmalar henüz yetersiz bile olsa, araştırmacılar göz kapağı düşüklüğüne neden olan levator kasını düzenli olarak çalıştırmanın ve güçlendirmenin faydalı olduğunu belirtiyor. Bu kas kaybettiği gücü geri kazandıkça, siz de istediğiniz sonuçları kolayca elde etmeye başlayacaksınız. Elbette, bu egzersizlere başlamadan önce mutlaka muayene olmalı ve sorunun nörolojik veya kas hastalığı gibi acil müdahale gerektiren bir durumdan kaynaklanmadığından da emin olmalısınız.

Göz Kapağı Düşüklüğü Evde Nasıl Tedavi Edilir?

İşte, göz kapağı düşüklüğü evde nasıl tedavi edilir diye merak edenlerin işine çok yarayacak bazı egzersizler! Bu çalışmaları düzenli olarak yapmayı unutmayın. Gün içinde çalışırken, televizyon izlerken veya dinlenirken kolayca yapabileceğiniz bu çalışmaları ne kadar sık tekrarlarsanız, kasınızı o kadar hızlı güçlendirebilirsiniz.

Isınma Hareketleri

Bir egzersiz yapmaya gerek kalmadan göz kapaklarınızı temizlemek ve hafifçe masaj yapmak bile sinirlerin tepki kapasitesini ve kan dolaşımını arttırır. Aynı zamanda kası yumuşatıp, daha esnekleştirerek yapacağınız egzersizlere göz kapaklarınızı hazırlar.

Temel Kas Uyarımları

Tek başına uyarımlar bile göz kapağı düşüklüğünü azaltacaktır. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? Düzenli hareketlerle oda içerisinde birbirinden uzaktaki farklı nesnelere sırasıyla odaklanabilir veya elektrikli dış fırçaları gibi uyarımlara yardımcı olacak nesneler kullanabilirsiniz.

Göz kapağının üstüne hafifçe uygulandığında diş fırçasının neden olacağı mekanik baskı buradaki küçük kasları tepki vermeye zorlayacaktır. Göz kapaklarınızı uyarmak için her gün birkaç dakikanızı mutlaka ayırmalısınız.

Dayanıklık Çalışması

Yapılan araştırmalara göre her saat başı göz kapaklarınızı çalıştırmak, göz kapağı düşüklüğünü tedavi edebiliyor. Peki, neler yapabilirsiniz? Kaşlarınızı kaldırarak göz kapağı kaslarınızı çalıştırabilir, kaşınızın altından parmağınızla göz kapağınızı yukarı doğru çekebilir ve bu esnada gözünüzü kapatabilirsiniz. Bu, göz kapağınız için ağırlık çalışması gibidir. Hızlı göz kırpmaları ve gözünüzü farklı yönlere hareket ettirmek de göz kapağı kaslarınızın çalışmasına yardımcı olur.

Göz Egzersizleri

Göz hareketi doğrudan göz kapağının hareketine de bağlı olduğundan dolayı bu egzersiz işinize çok yarayacaktır. Bunun için bir nesneye odaklanmalı ve göz kırpmadan mümkün olduğunca uzun bir süre o nesneye bakmaya devam etmelisiniz.

Göz Bandı Çalışması

Eğer göz kapağı düşüklüğü sadece bir gözünüzdeyse, sağlıklı olan gözünüzü daha sık kullanma eğilimindesinizdir. Aynı bir elimiz veya bacağımız sakatlandığında, diğer tarafı daha sık kullandığımız gibi.

Bu yüzden zayıf olan gözünüzü olabildiğince çok çalıştırmak için bir göz bandı takmayı düşünebilirsiniz. Bu sayede farkında olmadan ve çok çaba harcamadan zayıf gözünüzü sürekli olarak çalıştırıyor olacaksınız.

Göz Kapağı Düşüklüğüne Bitkisel Çözümler Nelerdir?

Bu rahatsızlıkla ilgili bir şey hariç tüm konuları ele aldık. Belki de bu anı bekliyordunuz. İşte, göz kapağı düşüklüğüne bitkisel çözümler nelerdir diye merak eden okuyucularımızın işine yarayacak bilgiler:

1- Zeytinyağı

Zeytinyağında bulunan antioksidanlar, göz kapağı düşüklüğü tedavisi için çok faydalıdır. Zeytinyağını hafifçe ısıtın ve ılıkken göz kapaklarınıza yağ ile masaj yapıp, tüm gece boyunca bölgede kalmasına izin verin. Sabah olduğunda yüzünüzü soğuk su ile yıkayın. Bu teknik göz kapaklarınızdaki hasarı iyileştirecek ve aynı zamanda cildin elastikiyetini geri kazanmasına yardımcı olacaktır.

2- Yumurta Akı Maskesi

Yumurtanın akı göz kapaklarının düşmesini önlemeye yardımcı olan doğal enzimler içermektedir. Göz kapağının elastikiyetini korumasına yardımcı olarak, sarkmaları engeller. Bir yumurtanın akını iyice çırptıktan sonra göz kapağınıza uygulayın. Kurumasını bekledikten sonra soğuk su ile iyice yıkayın.

3- Üzüm

Üzüm hücrelerin yaşlanma sürecini geciktirmeye yardımcı olan resveratrol açısından çok zengindir. Günlük beslenmenize üzümü dahil ederek, göz kapağı düşüklüğünü önleyebilir ve mevcut rahatsızlığınıza tedavi bulabilirsiniz.

4- Ev Yapımı Losyon

4 yemek kaşığı doğal yoğurdu, 4 çay kaşığı aloe vera jeli, 2 çay kaşığı yulaf ve doğranmış 5 salatalık ile karıştırıp, bir macun hazırlayın. Ardından karışımı göz kapaklarınıza sürüp, 20 dakika kadar bekledikten sonra soğuk su ile yıkayın.

5- Papatya Çayı

Papatyanın içinde göz kapağı düşüklüğünü tedavi etmeye yardımcı olacak iltihaplanma karşıtı maddeler bulunmaktadır. Bu rahatsızlığınız için poşet papatya çayını buzdolabına koyun ve ardından 20 dakika boyunca bölgeye uygulayın. Düzenli olarak kullandığınızda faydalarını çabucak görmeye başlayacaksınız.

Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir Hakkında Son Söz

Göz kapağı düşüklüğü nedir sorusuna merak edebileceğiniz tüm ayrıntılarla yanıt verdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Sizin eklemek istediğiniz başka bilgiler varsa, bunları yorum yaparak bizlerle ve okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.