Ana SayfaSağlıkBeslenmeYüksek tansiyon hastalarının kaçınması gereken besinler

Yüksek tansiyon hastalarının kaçınması gereken besinler

İçerikleri

Yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişiler, yağlı ve yağda kızartılmış gıdalardan, hamur işlerinden, hamur tatlılarından, kırmızı et ve sakatat ürünlerinden kesinlikle kaçınmalıdırlar. Ayrıca tansiyonu yükselten kahve, çikolata, şekerli ve gazlı içecekler ile tuz, margarin ve aşırı çaydan uzak durmaları sağlıklı yaşamaları açısından çok önemlidir.

Kalbin kan pompaladığı esnada oluşan basınca tansiyon denilir. Kan basıncının yükselmesi ise yüksek tansiyon olarak adlandırılır. Yüksek tansiyon ise organları besleyen damarlarda tıkanma ve kireçlenme gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Bu da damarların beslediği organlara ölümcül zararlar verebilir. Yüksek tansiyonun kısa ve uzun vadedeki zararlarından korunmak için ise kan basıncının normal değerlerde olması çok önemlidir.

Dengeli bir tansiyon için tansiyonu yükselten gıdalardan kaçınmak, hareketli bir yaşam tarzı, egzersiz yapmak ve bol su tüketmek çok önemlidir.

Sarımsak ve soğanın tansiyon düşürücü etkisi yoktur. Halk içerisinde böyle bilinse de sarımsak ve soğan tansiyonu ayarlayıcı etkiye sahiptir. Bu yüzden hipertansiyon rahatsızlığı olan kişiler, tansiyonlarını dengede tutmak için bol soğan ve sarımsak tüketmelidir. Kan basıncını yükselten yağ ve yağda kızartılmış gıdalar, hamur işleri, hamur tatlıları, kırmızı et ve sakatat ürünleri hipertansiyon rahatsızlığı olanlar tarafından kesinlikle tüketilmemelidir. Kahvenin, çikolatanın, şekerli gazlı içeceklerin, tuzun, margarinlerin ve aşırı çay tüketiminin kan basıncını yükseltici etkisi vardır.

Hipertansiyon Hastaları Bol Sebze Yemeli

Hipertansiyon hastaları bol bol sebze tüketmelidirler. Kırmızı eti ise haftada iki defadan fazla tüketmemelidirler.

Hipertansiyon hastaları, kırmızı et yerine içeriğindeki Omega 3 ile kan basıncını düşüren balığı bol tüketmelidirler. Ayrıca balığın kan basıncını düşürdüğü bilimsel olarak da ispat edilmiştir. Yemekleri bitkisel yağlarla pişirmeye özen göstermeli ve katı yağlardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Ayrıca yemekler pişirilirken mümkün olduğunca az tuz katılmalıdır. Sigara içen hipertansiyon hastalarının sigarayı bırakmasının yaşamsal ehemmiyeti vardır. İçeriğinde yüksek oranda potasyum barındıran elma, muz, domates, havuç, üzüm, kayısı, şeftali gibi besin maddelerinin sadece hipertansiyon hastalarında değil, sağlıklı insanlarda da kan basıncını düşürücü etkisi vardır. Ayrıca içeriğinde bolca potasyum barındıran kavun ve karpuzunda tansiyonu düşürücü etkisi olduğu bilimsel araştırmalarla belirlenmiştir.