18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerUzun Yaşama Sırrı Zeytin Yaprağı Çayının Faydaları

Uzun Yaşama Sırrı Zeytin Yaprağı Çayının Faydaları

Yapılan çalışmalara göre zeytin ve zeytin yağı gibi zeytin yaprağının da insan sağlığına birçok faydası olduğu söyleniyor.

İçerikleri

Akdeniz insanının sağlığının bu meyveye bağlı olduğu da düşünülüyor. Zeytin toplama zamanının sonlarına yaklaştığımız bu dönemde zeytin yapraklarının atılmaması, kullanılması tavsiye ediliyor.  Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından doğal antibiyotik olarak tavsiye edilen ve Canan Karatay, Ahmet Maranki, Fatma Baysal Yusuf ve İbrahim Saraçoğlu gibi uzmanlar tarafından da önerilen bu çayın faydalarını derleyerek tarifini sizler için paylaşıyoruz.

Zeytin yaprağı kan basıncını düşürücü etkileri ile en iyi biliniyor, ancak son çalışmalar yararlarının bunun ötesine geçtiğini ortaya koyuyor. Zeytin yaprağı; anti-inflamatuar ve antioksidan özellikler, ateroskleroz, diyabet, kanser, nörodejeneratif hastalıklar ve hatta artritle mücadelede de umut vermektedir.

Uzun Yaşama Sırrı Zeytin Yaprağı Çayının 16 Faydası

1- Bakterileri temizler

Zeytin yaprağında bulunan antibakteriyel özellik sayesinde vücudumuzdaki bakterilerin temizlenmesi sağlanıyor.

2. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Antiviral özelliği sayesinde virüslerle savaşarak bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor ve hastalıklara yakalanma riskimizi azaltabiliyor ya da iyileştirebiliyor.

3. Mantar oluşumunu engeller

Zeytin yaprağı çayı, vücudumuzda oluşan mantarların oluşumunu engellemede ve oluşan mantarları yok etmede etkili olabiliyor.

4. Mideyi rahatlatır

Sindirim sistemini düzenleyerek midemizi rahatlatabiliyor.

5. Kimyasallarla savaşır

Antioksidan özelliği sayesinde vücudumuza giren kimyasal maddelerin yıkıcı etkileriyle savaşarak bağışıklık sistemimizi koruyor, hücre yenilenmesine de yardımcı olarak daha genç kalmamızı sağlıyor.

6. Vitamin deposudur

Tıpkı bazı sebze ve meyvelerde olduğu gibi tam bir vitamin ve mineral deposu. Vitaminin en güzel hali olabilir.

7. Kan şekerini düzenler

İnsülin direncini arttırarak kan şekerini düzenliyor. Özellikle şeker hastalarının doğru tüketmesi halinde fayda sağlayabileceği söyleniyor fakat tüketiminizin mutlaka doktor kontrolünde olması gerekiyor.

8. Yüksek tansiyonu düşürür

Zeytin yaprağı çayı, tansiyon düşürücü özelliği saysinde yüksek tansiyonu düşürüyor. Ayrıca kalp hastalılarına karşı da mücadele veriyor.

9. Kemikleri güçlendirir

Kemik hücrelerinin oluşmasına yardımcı olarak kemik erimesi, romatizma gibi rahatsızlıkları tedavi edici olabiliyor.

10. Stresi azaltır

Zeytin yaprağı çayı stresin azalmasında etkili olabiliyor. Bence siz yine de rahatlatıcı egzersizlerinizden vazgeçmeyin ama bu çayı da tüketmeyi ihmal etmeyin.

11. Kötü kolesterolü düşürür

Kötü kolestrol seviyesini düşürerek daha sağlıklı bir bünye yaratabiliyor. Tabii nasıl olsa çay içiyorum diyip gelsin tereyağlar, ballar demiyoruz.

12. Vücuda enerji verir

Yorgunluğu önleyip doping etkisi yaratarak her ortamda depar atmanızı sağlıyor.

13. Yaraları hızlıca iyileştirir

Vücudunuzda oluşmuş yaralar mı var? Merak etmeyin zeytin yaprağı çayı onların da iyileşmesi için elinden geleni yapıyor.

14. Zayıflamaya yardımcı olur

Bazı uzmanlara göre zeytin yaprağı çayı rahatlatmanın yanında zayıflamaya da yardımcı oluyor.

15. Ateş düşürücü etkisi vardır

19. yüzyılda ateş düşürücü olarak kullanılan zeytin yaprağı, sıtma hastalığının iyileştirilmesinde de kullanılıyor. Fakat böyle rahatsızlıklarınız varsa mutlaka doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz.

16. Beyin hücrelerini yeniliyor

Zeytin yaprağı çayının beyin işlevlerini yükselttiği ifade edilmektedir. Beyin hücrelerini uyararak daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Dikkat dağınıklığı, uyku bozukluğu gibi durumlarda bitkisel önerilerden biri de zeytin yaprağı çayı olur.

Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır? Tarifi

Porselen bir demliğe bir tutam kuru veya taze zeytin yaprağı koyduktan sonra üzerine kaynar su döküyoruz ve 10 dakika kadar demliyoruz. Günde 2-3 çay bardağı zeytin yaprağı çayını, isteğe bağlı limon sıkarak tüketiyoruz. İsteğe bağlı soğuk veya sıcak olarak içebilirsiniz.

Not: Hamilelerin, bebek emzirenlerin ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmaması ya da doktor kontrolünde kullanması öneriliyor.