Kuşburnunun Faydaları Neler?
Kuşburnu, gülgiller ailesinden olup, yaban gülü veya köpek gülü adı ile de bilinir. Kuşburnu, en iyi C vitamini kaynaklarından biridir. Öyle ki portakaldan kat kat fazla C vitamini içermektedir. Bu özelliği nedeniyle bağışıklık sisteminin güçlenmesi, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar için faydalıdır.
Kabızlığı Gideriyor İdrar Söktürüyor
İçerisindeki meyve asitleri hafif idrar söktürücü ve müshil etkilidir. Bu nedenle bitki çayları arasında özel bir yeri olan kuşburnu çayı kabızlık giderici olarak kullanılabilir. Ayrıca böbrek bozukluklarını gidermek için faydalıdır. Kandaki şekeri düşürdüğü bilinir ve şeker hastaları için şiddetle önerilir. Özellikle şekersiz kuşburnu marmelatı diyabet hastaları tarafından şeker yerine kullanılabilir.
Gribal Enfeksiyona Karşı Vücudu Koruyor
Kuşburnu, kış aylarında gribal enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu ve C vitamini yönünden dünyanın en zengin bitkilerindendir.
C vitamini soğuk algınlığı, nezle, grip ve diğer ateşli hastalıklara karşı vücut direncini ve bağışıklığı artırarak hastalıklara karşı korur. Sonbahar aylarında her an kapımızı çalabilecek soğuk algınlığına karşı vücut direncimizi artıracak kuşburnunu soframızdan eksik etmemeliyiz. Gün içinde 3-4 bardak kuşburnu çayı tüketerek soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyona karşı önlem alınabilir.
Eklem Romatizmasına İyi Geliyor
Yapılan araştırmalarda kuşburnu meyvesinden hazırlanan prepatların kullanımının eklem romatizmasına iyi geldiğinin kanıtlanmıştır.
Cilde Canlılık Kazandırıyor
Kuşburnu çekirdeklerinde bulunan gama linoleik asit maddesi cilt için çok faydalı. Bu yağ cilde canlılık kazandırdığı gibi güneş yanıklarında da etkilidir. İçeriğinde yüzde 10-20 kuşburnu yağı içeren kremlerin cilt çatlakları, egzama, yanık ve yaralar üzerinde etkili olduğu kanıtlanmıştı. Kuşburnu yağı dünya kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Birçok Sağlık Sorununa İyi Geliyor
Kuşburnu meyvesinin ve tohumlarının gastrik ülser ve gastrik mukoza iltihaplarını önlediği, şeker hastalığı, ishal ve gut hastalığına iyi geldiği, kanı durdurucu, ağız, diş, baş ve kulak ağrılarını tedavi edici özellikler taşıdığı bilinmektedir.
Kuşburnunun meyve suyu, kurutulmuş halinin çay, marmelat ya da pestil hazırlanarak tüketilebilir. C vitamini kaybı olmaması için taze olarak veya çayı demlendikten sonra hemen tüketilmelidir. Marmelat veya diğer işlem görmüş ürünlerde C vitamini kaybı fazladır.
Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır?
Eklem Ağrılar için Bitkisel Çay: Kuşburnu Çayı Tarifi: (Soğuk Çay )
1,5 su bardağı temiz ve hafif sıcak suyun içine havanda kırdığımız bir miktar kuşburnunu atıyoruz ve 12 saat kadar bir kap içinde bekletiyoruz. (Kap alüminyum yada bakır olmamalı) 12 saat sonunda iyice karıştırarak ve ezerek kuşburnu içeriğinin suya karışmasını sağlıyoruz.
Daha sonra süzüp, içerisine hiç bir şey katmadan (şeker dahil) içiyoruz. Her üç günde bir bu şekilde çayımızı hazırlayıp içiyoruz. Eklem ve romatizma ağrılarında ve iltihaplarında kuşburnu içindeki yoğun C vitamini ve diğer bileşimler ağrıların azaltılmasında ve özellikle iltihaplara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Ayıca bu çay diyabet hastalarına ve kabızlık sorunu olanlara önerilmektedir.
Kuşburnu çayını soğuk veya sıcak olarak tüketebilirsiniz. Hazırladığınız çay gün boyu aromasını korur ve soğuduktan sonra tekrar ısıtılarak içilebilir.
Kolay Kuşburnu Çayı Tarifi
1 büyük fincan çay için 1,5-2 çay kaşığı ufalanmış kuşburnu kullanabilirsiniz. Kaynar suyu bardağa döktükten sonra 10-15 dakika demleyin. Süzdükten sonra hafif ekşi olan çayı balla tatlandırarak içebilirsiniz.
İshale Karşı Kuşburnu Çayı
2 çay kaşığı kuşburnu, 1 çay kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı melisayı ve 1 çay kaşığı kuru böğürtleni iyice ezip karıştırın. 1 büyük fincan çay için bu karışımdan 2 çay kaşığı kullanabilirsiniz.
Kaynar suyu bardaktaki bitki karışımının üzerine döktükten sonra 6-8 dakika demleyin. Bu karışım ishali hafifletirken, ishale bağlı mide kramplarına iyi gelir ve mide bulantısını alır.
Fazla Suyu Atmak İçin Kuşburnu Çayı
Kuşburnu çayı hafif bir idrar söktürücü olarak kullanılabilir ve vücutta biriken fazla suyun atılmasına yardımcı olur. Günde 2 bardak kuşburnu çayı içmek fazla suyun atılmasını ve hafif romatizma ağrılarının geçmesini sağlayabilir.
Hazırladığınız kuşburnu çayını 2 gün kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Diğer bitki çaylarında olduğu gibi kuşburnu çayı da kontrollü olarak tüketilmelidir. İki hafta süreyle kuşburnu çayı içtikten sonra 10 gün ara vermek yan etkilerinden korunmayı sağlayacaktır.
Düzenli olarak ilaç kullananların bu ilaçlarla kuşburnunun etkileşimi hakkında doktorlarından bilgi alabilirler. Kuşburnunun yan etkileri üzerine bilimsel bir çalışma bulunmamasına karşın gebelik döneminde düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmez.