Ağız kokusu (kötü nefes), çoğunlukla normal olarak dilin yüzeyinde ve boğazda yaşayan sülfür üreten bakterilerden kaynaklanır. Bazen, bu bakteriler proteinleri çok yüksek bir oranda parçalamaya başlar ve kokulu uçucu sülfür bileşikleri (VSC), dilin ve boğazın arkasından serbest bırakılır. Ağız kokusu (halitoz) bulaşıcı değildir. Erişkin nüfusun yaklaşık % 2,4’ü ağız kokusu sebebiyle problem yaşıyor.
Ağız Kokusu Neden Olur?
Dilin arkasını kolonize eden kükürt üreten bakteriler dışında, diğer önemli ağız kokusu nedenleri şunlardır:
- Diş faktörleri – periodontitis (dişlerin etrafında enfeksiyon) veya kötü ağız hijyeni gibi
- Ağız kuruluğu – ilaçlar, alkol, stres veya tıbbi bir durumdan kaynaklanır
- Sigara
- Açlık
Daha az yaygın ağız kokusu nedenleri şunlardır:
- Mideden asit ve safra reflüsü
- Post-nazal akıntı – örneğin kronik sinüzit nedeniyle
- Böbrek yetmezliği, çeşitli karsinomlar, metabolik disfonksiyonlar ve biyokimyasal bozukluklar, birlikte sadece çok küçük bir yüzdesinin oluşmasına neden olur.
- Gıdalar – bazı kokuları indükleyen soğan, sarımsak veya karnabahar gibi. Ancak, bu etkiler sadece kısa ömürlüdür.
Ağız Kokusu Belirtileri Nelerdir?
Ağız kokusu özellikleri şunları içerebilir:
- Özellikle dilin arkasında ve dil üzerinde beyaz bir kaplama
- Kuru ağız
- Sabahları kötü nefes ve yanan bir dil
- Boğazınızı sürekli temizlemeye neden olan kalın tükürük
- Sabit ekşi ve acı metalik bir tat.
Ağız Kokusu İle Mücadele Etmenin 11 Yolu
Ağız kokusu, hem bu sorunu yaşayan kişiyi hem de çevresinde bulunan insanları rahatsız edecek bir sorundur. Bu sorun tüketilen gıdalar nedeniyle olabileceği gibi, altında bazı hastalıklar da yatıyor olabilir. Ancak dikkat edeceğiniz birkaç şey sayesinde ağız kokusu sorununun önüne geçmeniz mümkün. İşte ağız kokusu ile mücadele etmeniz için yapmanız gereken 11 şey!
Diş ve Diş eti Sağlığını Önemseyin
Dişlerde oluşan çürükler ve diş eti iltihapları, ağızda oluşan kokunun en önemli sebepleri arasındadır. Ağızda ortaya çıkan enfeksiyonlar ağız içi bakterilerinin üreme hızını artırdığı için, ağız kokusu oluşumuna neden olmaktadır. Bu sorunların oluşumunu önlemek amacıyla, günde an az iki kez dişlerin fırçalanması çok önemlidir. Ayrıca yılda iki kez düzenli olarak bir diş hekimi kontrolünden geçmek, diş ve dişeti sağlığını önemsemek gerekmektedir.
Protez ve Köprüleri Kontrol Edin ve Yenileyin
Ağız ve diş sağlığı durumuna göre, bazı insanlarda diş protezi ve köprüler bulunmaktadır. Ağız kokusu sorunu ile karşı karşıya olan kişiler, bu aparatları düzenli aralıklarla kontrol etmeli, temizlemeli ve gerekiyorsa yenilemelidir.
Sık Sık Sakız Çiğneyin
Ağız kokusuna karşı koymanın en bilinen yollarından biri de tükürük akışını artırmaktır. Bunu sağlamak için en kolay yol ise sakız çiğnemektir. Özellikle şekersiz sakız çiğneyerek, hem diş çürükleri oluşmasını engelleyebilir hem de ağız kokusu sorunun önüne geçebilirsiniz.
Bol Su İçin
Yaş ilerledikçe vücutta oluşan kurumalar, bir yerden sonra ağız kuruluğu olarakta kendini göstermektedir. Bu da ağızda oluşan kokunun en büyük sebeplerinden biridir. Ağız kuruluğunu gidermek ve ağız kokusu sorunundan kurtulmak için, günlük ihtiyacınız olan su miktarını aşmamak şartıyla bol su içebilirsiniz.
Burun Tıkalı Şekilde Uyumayın
Sinüzit ve bunun gibi bazı solunum yolu hastalıkları, burun tıkanıklığına neden olmaktadır. Hal böyle olunca uykuya daldığınızda burun yerine ağızdan nefes alışverişi yapılmaktadır. Bu da ağız ve boğaz bölgesini kurutarak, bu bölgelerde bakteri üremesi için uygun ortamı sağlar. Ağız kokusu sorunundan kurtulmak için, yatmadan önce burun bölgesindeki tıkanıklık giderilmelidir.
Şeker Tüketimini Azaltın
Beyaz şeker ya da fruktoz şurubu, glikoz gibi maddelerle tatlandırılan hazır besinlerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Bu besinler bakteri oluşumu için gereken ortamı sağlamaktadır. Ayrıca diş çürüklerinin oluşmasının en büyük sebeplerinden biri de bu tip hazır gıdalardır.
Peynir ve Tarçın İle Ağız Kokusunu Giderin
Günlük öğünlerinizin ardından ağız içinde asidik bir ortam oluşmaktadır. Bu durumu gidermenin en iyi yollarından biri ise, peynir ve tarçın tüketmektir. Tüketeceğiniz peynir asidik ortamı ortadan kaldırırken, tarçında ağız kokunuzu tazeleyecektir.
Lokmaları İyice Çiğneyin
Ağzınızda bulunan lokmaları iyi bir şekilde öğütmezseniz, tükürüğünüz daha karmaşık bir hale gelecek ve ağzınızda mutlaka yiyecek parçaları kalacaktır. Bunun yanı sıra iyice çiğnenen lokmalar, ağızda bulunan bakterilerin de yerinden kopmasına yardımcı olmaktadır.
Sigaradan Uzak Durun
Sigara, tüm vücut sağlığı için tehlikeli olduğu gibi, ağız kokusunun da en önemli nedenlerinden biridir. Sigara içen bireylerde, daha çok ağız kuruluğu ve ağız kokusu görülmektedir.
Diş İpi Kullanmayı İhmal Etmeyin
Diş fırçalamak, ağız sağlığı için oldukça önemlidir. Ancak diş fırçası ile yapılan temizlik, diş aralarındaki bazı yemek artıklarının temizlenmesinde etkili olmayabilir. Bu durumda bir diş ipi ile diş arasında kalan bakterileri ve artıkları temizlemeniz mümkün olacaktır. Bu da ağız kokusu sorunundan kurtulmanızı sağlayacaktır.
Ağız Kokusu İçin Doğal Çözüm
Yoğurt:
Ağız kokusu hem ağızdaki bakterilerden hem de mideden kaynaklanabilir. Pek çok hastalığın habercisi de olabilecek bu soruna karşı en etkili çözümlerden biri yoğurttur.
Yoğurdun içinde bulunan prebiyotikler nötrleştirici etki gösterir ve kökü kokuya neden olan bakterileri yok eder.
Özellikle asit birikiminin neden olduğu ağız kokusuna karşı etkili olan yoğurdu düzenli olarak tüketmek bu soruna son verebilir.
Unutulmamalıdır ki, diş eti rahatsızlıkları, karaciğer veya akciğer sorunları sebebiyle görülen ağız kokusuna karşı etkisi olmayacaktır. Bu nedenle geçmeyen ağız kokusu başka hastalıkların belirtisi olabileceğinden mutlaka doktora başvurmanız önerilmektedir.
Tarçın;
Tarçın ağızdaki bakterilerin yayılmasını durdurarak ağız kokusunu önler. Limon bal, tarçın ve sıcak sudan bir karışım hazırlayıp gargara olarak kullanabilirsiniz.
Rezene;
Ağız kokusu için en etkili çözümlerden biri rezenedir. Rezeneyi tıpkı karanfil gibi çiğneyerek tüketebilirsiniz.
Karbonat;
Ağız kokusuna çözüm olarak karbona ılık suyun içine dökerek gargara şeklinde ya da diş fırçanızı karbonata batırarak diş macunu olarak kullanabilirsiniz.
Çay ağacı yağı;
Dişlerinizi fırçalarken diş macununuzun üzerine bir damla çay ağacı yağı eklemek ağız kokunuzu azaltacaktır.
Limon suyu;
Limon suyunun asitli etkisi ağızdaki bakterilerin yok olmasına yardımcı olur. Bu yüzden günde bir kere limon suyunu bir bardak su ile karıştırıp gargara yapmak ağız kokusuna etkili bir çözümdür.
Saraçoğlu Ağız Kokusu İçin Doğal Kür
- Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
- 5 Dakikada Kötü Ağız Kokusuna Neden Olan Tüm Bakterileri Yok Eder!
- İşte Ağız Kokusunun Asıl Nedeni!
- Ağız kokusunu önleyen yiyecek
- Ağız Kokusundan Kurtulmak İstiyorsanız..