27Ağız kokusu neden olur? Ne gibi yöntemlerle ağız kokusu giderilir? Merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yazının devamında bulabileceksiniz.
Ağız Kokusu Neden Olur?
Her yaştan kişide görülen ağız kokusu nedeni ile hem kişinin kendisi hem de etrafındakiler rahatsız olmaktadır. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen bu durum dünya genelinde 4 kişiden birini etkilemektedir. Sosyal hayatı olumsuz olarak etkileyen ve kişinin özgüvenini zedeleyen bu sağlık sorununun nedenleri çok çeşitli olabilmektedir.
Tıp dilinde halitosis olarak bilinen ağız kokusu kısa vadede çözümlense de, sorunun nedeni tespit edilerek ağız kokusunun tamamen giderilmesi sağlanmalıdır. Bu aşamada hangi yöntemin izleneceği ağız kokusunun nedenine bağlı olarak değişmektedir. Görülme sıklığı çok yüksek olan ağız kokusunun temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Gıdalar:
Dişlerin çevresinde ve içerisinde biriken yiyecek parçaları bakteri oluşumuna neden olmaktadır. Bu durum önlem alınmadığı zaman kötü kokuları meydana getirmektedir. Bununla beraber sarımsak, soğan ya da baharatlar da ağız kokusuna neden olabilmektedir. Bu tür yiyecekler sindirildikten sonra kan dolaşımına girer ve ciğerlere taşınarak nefesin kötü kokmasına neden olur.
Yetersiz diş ve ağız hijyeni:
Ağız bakımı son derece önemlidir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve diş ipi kullanılması önerilmektedir. Bu konuda yetersiz kalan kişilerde ağızda koku meydana gelmektedir. Diş hijyeninin yeterli yapılmadığı durumlarda dişlerde plak oluşmaktadır. Bu plaklar diş etlerini tahriş ederek dilde kokuya neden olan bakterilerin oluşumuna neden olmaktadır. Ağız kokusunu önlemek için ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması gerekmektedir.
Tütün ürünleri tüketmek:
Sigara içen kişilerde hoş olmayan bir ağız kokusu meydana gelmektedir. Bununla beraber diğer tütün ürünleri de diş eti hastalığına neden olarak ağızda kokuya neden olmaktadır.
Ağız kuruluğu:
Kötü kokuları meydana getiren partiküllerin temizlenmesinde tükürük çok önemli bir yere sahiptir. Ancak ağız kuruluğu durumunda tükürüğün bu etkileri ortadan kalkarak ağızda koku meydana gelmektedir. Uyku esnasında ağız kuruluğu olması doğaldır. Bu durumda sabahları kötü bir koku hissi ile uyanılır. Kronik ağız kuruluğu sorunu yaşayan kişilerde ağız kokusu daha da artmaktadır.
Üst solunum yolu rahatsızlıkları:
Larenjit, farenjit, nasal tümör ya da kistler gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları ağız kokusuna neden olmaktadır.
Sistemik hastalıklar:
Karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları ya da akciğer apseleri gibi hastalıklar ağız kokusunun temel nedenlerinden biridir.
Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?
Kişilerin günlük yaşamını ciddi anlamda etkileyen ağız kokusuna önceden alınacak bazı önlemler etkili olabilmektedir. Bu durumdan kurtulmak ve ağız kokusunu önlemek için dikkat etmeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:
- Günde en az iki defa dişler fırçalanmalıdır.
- Diş fırçası düzenli olarak değiştirilmelidir.
- Dişler ile beraber dil de fırçalanmalıdır.
- Ağız gargarası yapılmalıdır.
- Diş ipi kullanmaya özen gösterilmelidir.
- Şekersiz sakız çiğnenmelidir.
- Su tüketimi artırılmalıdır.
- Yılda en az iki defa diş kontrolüne gidilmelidir.
Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
Birçok kişinin yaşadığı sorunların başında gelen ağız kokusunun giderilmesi için evde pratik yöntemler uygulayabilirsiniz. Ağız kokusunu gidermek için kullanılan en basit yöntemlerin başında karanfil çiğnemek gelmektedir. Ağız kokusunun geçmesini sağlayan kokusu ile kişilerin kendini daha rahat hissetmesini sağlayan karanfil oldukça etkilidir.
İçeriğinde yer alan probiyotikler ile yoğurtta ağız kokusunu geçirmektedir. Sık sık tüketeceğiniz yoğurt sayesinde ağız kokusunun azaldığını göreceksiniz. Bununla beraber hoş kokusu ile dikkat çeken tarçın tüketilmesi önerilmektedir. İçeceklerinize ekleyebileceğiniz tarçını çiğneyerek de kullanabilirsiniz. Uzun süre aç kalmanın ağız kokusuna neden olacağını belirten uzmanlar aç kalınmamasını önermektedirler.
Ağız kokusu için en etkili çözümlerden biri de rezenedir. Karanfil gibi çiğneyerek tüketebileceğiniz rezene ile ağız kokusu kısa sürede yok olacaktır. Ağızdaki bakterilerin yok olmasını sağlayan limonun asidik etkisi ağız kokusuna iyi gelmektedir.
Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir Evde?
Çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen ağız kokusu için evinizde uygulayacağınız önemli pratik çözümler bulunmaktadır. Elinizin altında bulunan malzemeler ile uygulayabileceğiniz ve ağız kokusundan kurtulmanıza yardımcı olacak yöntemler şunlardır:
Kabartma tozu gargarası: Hemen herkesin ilk olarak uyguladığı yöntemlerin başında gelmektedir. Ağızda oluşan bakterileri öldüren kabartma tozu ağız kokusunun da giderilmesini sağlamaktadır. 1 bardak ılık su içerisine 2 çay kaşığı kadar kabartma tozu ekleyerek ağzınızı 30 saniye çalkalayabilirsiniz.
Sirke ile gargara: Asetik asit içeren sirke bakterilerin oluşumunu engellemektedir. 1 bardak su içerisine 2 yemek kaşığı kadar elma sirkesi ekleyerek 30 saniye kadar gargara yapabilirsiniz.