26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkYürüyüş yaparak kilo verilir mi? Yürüyüş kaç kalori yaktırır?

Yürüyüş yaparak kilo verilir mi? Yürüyüş kaç kalori yaktırır?

İçerikleri

Kilo vermek için uygulanan bir çok yöntem vardır. Bunlardan bir tanesi de yürüyüş yapmak elbette. Peki yürüyüş yapmak gerçekten kilo vermek konusunda yararlı oluyor mu? Bunu anlayabilmek için öncelikle kilo vermek işleminin nasıl gerçekleştiğini bilmek gerekiyor. İnsanların kilo vermesi için enerji tüketmesi gerekir.

Enerji, yediğimiz yiyeceklerdeki kalorinin işlemden geçmiş halidir. Eğer enerji tüketirse, yiyeceklerden aldığımız kaloriler enerji olarak yakılır. Böylece bize kilo aldırmazlar. Fakat olur da yediğimiz yiyeceklerden aldığımız kaloriyi enerji tüketimi ile yakmazsak, kaloriler bedenimizde depolanır. Bu da zamanla biriken kalorilerin oluşturduğu “kilo” dediğimiz şeydir. Kısacası kilo vermemiz temel olarak aldığımız kalorinin fazlasını yakmamız ile gerçekleşir. Böylece vücudumuzun içerisinde depolanan kalorileri de yakabilir ve işin sonunda kilo verebiliriz. Böylece yürüyüş yaparak kilo vermek mümkün hale gelir. Fakat bunun bazı önemli noktaları var elbette.

Yürüyüş Yaparak Kilo Vermek Mantıklı Bir Hareket Mi?

Eğer kilo vermek istiyorsanız muhtemelen sıkı bir diyete girmeyi düşünmüşsünüzdür. Fakat her gün çok az yemek yediğiniz halde, tüm gün evde oturuyorsanız kilo veremezsiniz. Kilo vermek için uygulanan çeşitli yöntemler vardır. Bunların başında spor gelir. Eğer siz spor yapmak yerine evinizin etrafında 20-30 dakika yürüyüş yapmak taraftarıysanız, yeterli bir etki görebilirsiniz.

Sokakta 30 dakika kadar yürüdüğünüzde yaklaşık olarak 300 kalori yakarsınız. 300 kalori kulağa ne kadar az gibi gelse de sporda yakacağınız kaloriler de hemen hemen bu kadardır. Yürüyüş yaparken tüm kaslarınız çalışır. Çünkü yürürken, aynı zamanda bedeninizi dik tutmaya yarayan, kolunuzu ve bacağınızı hareket ettirmeye yarayan kaslarınız da aktif olarak enerji tüketir. Bunun yanında ise kan akışınız hızlanarak bedeninizin içi de enerji tüketmeye başlar. Böylece çok yüksek kalorileri rahatlıkla yakabilirsiniz. Yürüyüş yaparak kilo vermek bu sebeple daha kolaydır.

Yürüyüş Yapmak Kaç Kalori Yaktırır?

Yürüyüş yaparak kilo vermek aşamasında ne kadar kalori yaktığınızı net bir şekilde söylemek mümkün değildir. Yakılan kalori miktarı, yaşınız, kilonuz, boyunuz, yürüdüğünüz yolun eğimi gibi pek çok farklı kategoride değerlendirilir. 1 saatlik bir yürüyüş ortalama 600 kalori yaktırdığı bilinmektedir. Fakat duruma bağlı olarak 400 ya da 900 kalori yakabilirsiniz. Bu tamamen formül işidir. Eğer kaç kalori yaktığınızı mümkün olan en doğru şekilde öğrenmek istiyorsanız nabzınızı ölçen, GPS yardımıyla ne kadar yol ve eğim çıktığınızı hesaplayan ve bilgi olarak yaş, kilo ve benzeri bilgilerinizi girdiğiniz bilekliklerden kullanabilirsiniz. Yürüyüş yaparak kilo vermek konusunda bu tür bir bileklik size çok yardımcı olacaktır.

Yürüyüş Yaparak Kilo Vermek Nasıl Eğlenceli Hale Getirilebilir?

Kilo vermek için yürüyüş yapmak en mantıklı seçeneklerden bir tanesi, bu nesnel bir hal. Peki bu aktivite nasıl eğlenceli hale getirilebilir? Özel araçların çoğalması, kısa mesafeleri bile taksi ya da otobüsle gitme alışkanlığımız yüzünden yürümekten nefret ediyoruz. Bunu eğlenceli hale getirerek hayatınıza optimize etmek çok önemlidir. Yürüyüş yapmak sadece sağlıklı bir egzersiz değil aynı zamanda eğlenceli bir aktivitedir de. Eğer kilo vermek konusunda kendinize inancınız yüksekse, elbette bunu başarabilirsiniz. Fakat evden çıkmak, yürümek size zor geliyorsa, yürüyüş yapmak bir takım yollar ile daha eğlenceli hale getirilebilir, böylece çok daha yararlı olabilir.

Sabah Kahvenizi Alın Yürüyüşünüzü Yapın

Yürüyüş yapmak için en keyif verici saatler, gündüz saatleridir. Sabah güneş doğarken, evde hazırlayacağınız soğuk, şekersiz kahvenizi bir bardak ya da mataraya doldurun ve yürüyüşe çıkın. Mis gibi temiz havayı içinize çekerken güneşin parlayarak doğuşunu hissedin. Unutmayın stres de kilo vermek konusunda size engel olan şeylerden biri olabilir. Böyle güzel bir yürüyüş, size gün içinde yaşayacağınız streslere karşı büyük bir koruma olacaktır. Yürüyüş yaparak kilo vermek böylece bir rutine dönüşebilir ve hızlı etkilerini görebilirsiniz.

Akşam Yemeğinden Sonra Dışarı Çıkın

Akşam yemeğinden sonra neler yapıyorsunuz? Evde yatıp televizyon seyretmek mi? Eğer kilo vermek istiyorsanız kendinize daha eğlenceli bir şeyler bulmalısınız. Akşam yemeğinizi yediyseniz hadi dışarı çıkın. Hava kararmış, insanlar azalmıştır. Tüm gün yaşadığınız şeyler kafanızda birikmiş ve onları kafanızdan atmanız gerekiyordur. Yürüyüş tam olarak bunun için çok eğlencelidir. Yürüyüşe çıkın ve bir hedef belirleyin. Bu hedef bir kahve dükkanı olabilir. Her akşam, yemekten sonra dışarı çıkın, kahve dükkanına kadar yürüyün, kendinize bir kahve ısmarlayın. Daha sonra evinize kafanızı boşaltmış bir şekilde geri dönebilirsiniz. Kahvenin metabolizmayı hızlandırıcı etkisini biliyorsunuzdur. Bir taşla iki kuş!

Rutinlerinizi Arkadaşlarınız İle Paylaşın

Eğer bir rutini hayatınıza oturtmak istiyorsanız, bunu arkadaşlarınız ile paylaşmak çok motive edicidir. Örneğin her sabah güneş doğarken yürüyüşe çıkmayı hedefliyorsanız, kendinize bir meydan okuma belirleyin. Örneğin 30 gün boyunca her sabah yürüyüş yapmak gibi. Her sabah yürüyüş yaparak kilo vermek için dışarı çıktığınızda, yolun en uzak yerlerinde bir park ya da banka oturup fotoğraf çekin ve bunu instagram gibi bir platformda paylaşın. Rutin-1 gibi paylaşacağınız bu fotoğrafları bir albümde saklayın ve 30 güne kadar sürekli devam ettirin. Böylece kolayca adapte olmuş olacaksınız.

Bu teknikler ile birlikte yürüyüş yaparak kilo vermek çok daha kolay ve eğlenceli hale gelecektir. Yürüyüş yapmak bir çok konuda olduğu gibi kilo vermek konusunda da size çok yararlıdır. Bu yüzden bolca yürüyüşe çıkın, gezin, kafanızdakileri atın. Kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz ve yürüyüş yapmanın faydalarını çok kısa sürelerde hissedeceksiniz. Her şeyden önce kendinize inanın. Bir şeyleri başarmanın en iyi yolu, o şeye inanmaktır. Bu şekilde yıllardır veremediğiniz kilolardan kolayca kurtulacak ve hayatınızı düzene sokmanın verdiği mutluluk ile hayatınıza devam edeceksiniz.