Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriAddison Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Addison Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Adrenal yetmezliği olarak da adlandırılan Addison hastalığı, vücudunuzun belirli hormonlardan yeterince üretmediği durumlarda ortaya çıkan nadir bir rahatsızlıktır.

İçerikleri

Addison hastalığının belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri haberimizin detayında.

Addison Hastalığı Nedir?

Addison hastalığı, ilerleyici tabiata sahip ve sinsi bir böbrek üstü bezi yetersizliği hastalığıdır. Addison hastalığı bulunan kişilerin yüzde 70’inde böbrek üstü bezlerini kaplayan dokuda gerileme görülmektedir. Yüzde 30’luk kısımda ise böbrek üstü bezi iltihabı, kanseri ve veremi olarak kendini göstermektedir.

Addison Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Addison hastalığı güçsüzlük, kusma, bitkinlik, kaslarda oluşan güçsüzlük hissi, kilo kaybı, aşırı yorgunluk, devamı gelen ishal, deride koyuluk, kalp atışında artış, iştah kaybı ve vücutta bazı lekeler ile kendini göstermektedir.

Addison Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Addison hastalığı, genellikle bağışıklık sisteminin yaptığı saldırı ile böbrek üstü bezlerinin zarar görmesi nedeniyle ortaya çıkar. Bu hastalığın en bilinen nedenlerinin başında vücutta oluşan enfeksiyonlar gelmektedir. Mantar enfeksiyonları başta olmak üzere, birçok enfeksiyon türü addison hastalığı oluşumuna neden olabilmektedir. Ayrıca vücutta oluşan pıhtılaşma sorununu dengelemek için kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar da, uzun süreli kullanımda bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Addison Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Addison hastalığı, ömür boyu süren bir tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir. Hastalığın bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Bu süreç boyunca glukokortikoid ve mineralkortikoid ile bir kombinasyon oluşturularak hastaya verilmektedir. Ayrıca ilaç tedavisi asla aksatılmamalı ve stresin yoğunlaştığı dönemlerde, doktorun düzenleyeceği bir doz artırımı yapılmalıdır.

Bununla birlikte hastalara stres anlarında uygulamak üzere, hidrokortizon enjeksiyonu uygulamasının nasıl yapılacağı öğretilmelidir. Hastanın kilosunda belirgin artış ve ayak bileklerinde şişlikler görülürse ya da hiç yaşanmamış farklı belirtiler ortaya çıkarsa, acilen bir hekime başvurulmalıdır.

Addison Hastalığı İçin Bitkisel Çözüm