25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaYaşam65 yaş aylığını alma şartları neler? 65 yaş aylığı ne kadar?

65 yaş aylığını alma şartları neler? 65 yaş aylığı ne kadar?

İçerikleri

Türkiye Cumhuriyeti Devleti 65 yaş üzeri kişilere pek çok imkân sağlamaktadır. Sadece devlet değil büyükşehir belediyeleri de yaşlılara çeşitli imkanlar sağlıyor. Örneğin; bazı büyükşehirlerde 65 yaş üstü kişilerin toplu taşıma araçlarına ücretsiz olarak binebilmesi için özel kart verilmektedir. Bir başka örnek ise pandemi döneminde evlerinden çıkamayan 65 yaş üstü kişilere yapılan yardımlar olabilir. Belediyeler, görevlendirdiği ekipler ile bu kişilerin alışveriş ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Devlet ise 65 yaş üstü kişilere pandemi döneminde dezenfektan ve kolonya yardımında bulunmuştur. Yaşlıların faydalanabileceği bir diğer uygulama ise 65 yaş aylığıdır. Son zamanlarda ‘’ 65 yaş aylığı alma şartları nelerdir? ‘’ sorusu pek çok kişi tarafından sorulur hale gelmiştir.

65 yaş aylığı herhangi bir sağlık güvencesi altında olmayan ve ekonomik anlamda sıkıntı çeken, geçim yapmakta zorlanan 65 yaş üstü kişilere verilecek olan ekonomik yardımdır. Devlet bu yardımı herkese vermemektedir. 65 yaş aylığı alabilmek için alacak olan kişide bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartların sağlanması halinde 2022 sayılı kanun kapsamında, 65 yaşını doldurmuş hiçbir şekilde güvence altında olmayan, gelir elde etmeyen, muhtaç ve ekonomik anlamda geçim sıkıntısı içinde olan erkek ya da kadın kişiler 65 yaş aylığı alma hakkına sahip olurlar.

65 Yaş Aylığı Almak İsteyen Kişilerin Sağlaması Gereken Şartlar

Devletin ekonomik sıkıntı içerisinde olan 65 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vermiş olduğu 65 yaş aylığını almak isteyen kişiler, bazı şartları da yerine getirmek zorundadır. Bu şartları sağlamayan kişiler, 65 yaş aylığı alma hakkı elde edemezler. 65 yaş aylığı için başvuracak olan kişilerin sağlaması gereken şartlar şöyledir:

  • 65 yaşının doldurulmuş olması
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Hiçbir şekilde sosyal güvence altında bulunmamak
  • Nafaka almamak
  • Gelir niteliği gösteren hiçbir ödeme alınmaması
  • Sağlık sigortası olmaması
  • Aile halkının ortalama gelirinin dönemin asgari ücretinin üçte birinden az olması

65 Yaş Aylığı Ödemeleri Ne Kadardır?

65 yaşını dolduran ve geçim sıkıntısı yaşayan, ekonomik anlamda dönemin şartlarının altında olan kişiler devletin verdiği 65 yaş aylığı uygulamasından faydalanabilmektedirler. 65 yaş aylığı konusunda daha önce ‘’65 yaş aylığı alma şartları nelerdir?’’ sorusunu soran vatandaş bu sefer ise ‘’65 yaş aylığı ne kadardır?’’ sorusunu yöneltmektedir. Bu sorunun cevabı olarak da önceden 637 Türk Lirası olarak ödenen 65 yaş aylığı yapılan zamlarla beraber 672 Türk Lirasına çıkarılmıştır. Bu aylığı almak isteyen kişilerin Sosyal güvenlik Kurumu’ndan herhangi bir yardım almaması ve nafaka alıyor olmaması gerekmektedir. Bu durumları yerine getirmeyen başvuru sahibi kişilerin başvuruları reddedilir. Eğer aylık alıyorsa ve daha sonrasında bu durumlar meydana gelirse aylığı kesilebilir.

65 yaş aylığı uygulamasına da bazı düzenlemeler getirilmiştir. Bu düzenlemelerden biri 65 yaş üstü kişinin çocuklarının yanında kalması durumunda 65 yaş aylığı alamaması durumuyla karşı karşıya kalmasıydı. Ancak yeni getirilen düzenlemeye göre 65 yaş üstü kişilerin çocuklarının yanında kalması durumu değiştirmiyor. 65 yaş üstü çiftlerin hanesine eğer dönemin asgari ücretinin üçte birinden daha az miktarda gelir giriyorsa o zaman o hane 65 yaş aylığı alma hakkına sahiptir. Burada söz konusu aileye evlenmiş çocuklar dahil edilmemektedir. Kişinin çocuklarının yanında kalması da 65 yaş aylığı almasına engel teşkil etmemektedir. Eğer kişi 65 yaşını doldurmuş ise Sosyal Güvenlik Kurumundan herhangi bir yardım almıyorsa ekonomik olarak muhtaç denebilecek durumda ise o kişi 65 yaş aylığı almak için başvuru yapabilir. Yani genel itibariyle kişinin ‘’65 yaş aylığı alma şartları nelerdir?’’ sorusuna verilen cevaba uygun olması durumunda bu uygulamadan yararlanması mümkündür.