20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaKadınCilt BakımıYüzdeki benler neden olur ve nasıl geçer? ABCDE tanı yöntemi nedir?

Yüzdeki benler neden olur ve nasıl geçer? ABCDE tanı yöntemi nedir?

İçerikleri

Doğuştan olan,sonradan ortaya çıkan,bir bakışta fark edilen veya ilk bakışta fark edilmeyen bu benlerle yaşayıp gidiyoruz. Peki, bu  yüzdeki benler neden, nasıl oluşur? ABCDE tanı yöntemi nedir? Doğal  ben tedavileri neler? İşte merak edilen benlere dair detaylar haberimizde…

Benler Neden, Nasıl Oluşur?

Benler, çoğumuzda kahverengi renk skalasında yer alan tonlardan oluşan deri farklılıklardır. Genellikle zararsız lekeler olsa da vücutta artış gözlendiğinde doktora gidilmelidir. Kimi  ben doğuştan kimi ise sonradan oluşur. ‘’ Benler neden, nasıl oluşur? ’’ Sorusunun yanıtı melenosit hücrelerinde gizli. Cilde rengini veren melanin maddesi, melenosit hücreleri eşliğinde üretilir. Cilde renk veren bu hücreler normal dağılım göstermediğinde vücudumuzda benler oluşur.

Belirli bir yerde toplanan melenosit hücreleri, büyük ve koyu benlerin oluşumuna neden olur. Yapılan bilimsel araştırmalar, benler nasıl oluşur? Sorusunun cevabına birkaç yorum getirdi.  Buna göre ; aile öykünüzde HGF ve Sf protein genleri varsa sizde de olma ihtimali var. Yani genetik faktörler benlerin oluşumunda çok etkileyeci.

Uzmanlar, vücutta 10 ile 40 arası benleri normal karşılıyor. Bu sayının üzerinde olan benler için kontrol şart görüşündeler. Ayrıca UVB ve UVA ışınlarından benleri korumak için yaz-kış güneş kremi kullanmak gerekiyor. Güneş ışığı benlerde kanserleşme riskini doğurabilir.

Kullandığınız bazı kozmetik ürünler ve girdiğiniz solaryum, cildinizde istemediğiniz bir renk dağılımına neden olabilir..

ABCDE Tanı Yöntemi Nedir?

Tahriş halinde sürekli kaşınan, yoğun güneş ışığına maruz kalan, renk değiştiren ve sınırları belli olmayan benler zararlı  ben kategorisindedir. Kanserli olma riski taşıyan bu benleri ABCDE  tanı yöntemi uygulayarak, vakit kaybetmeden Dermatoloji bölümüne gitmeliyiz. Şimdi ABCDE tanı yöntemi uygulamasını detaylandıralım.

A- Asimetri: Benlerinizin şekli asimetrik mi?  ‘’ A’’ yöntemi tekniği belirler. Şüpheli benler simetrik değildir.

B- Border:  Beninizin sınırları düzgün mü değişken mi?  ‘’ B ‘’ yöntemi sınırdır. Şüpheli benlerin sınırları belli değildir.

C- Colour:  Ben rengi değişiyor mu?   ‘’ C ’’ yöntemi renk değişimini sorar. Eğer sık renk değiştiren benler mevcutsa tehlikeli  ben olduğuna işarettir.

D- Diameter: 5mm’ den fazla mı? ‘’ D ‘’ yöntemi benin çapını, büyüklüğünü sorgular.

E- Evolming:  Ben normalden daha şişkin mi?  ‘’ E’’ yöntemi benin gelişimini sorgular.

ABCDE tanı yöntemi içinde bulunan sorulardan birine cevabınız  ‘’evet’’ ise en kısa sürede dermatologa başvurmanız gerekir.

Dermatoskopi nedir?

Dermatoskopi; daha önceleri fotoğraf çekilerek yapılan, gelişen teknolojiyle bilgisayar üzerinden uygulanan deri yüzeyi mikroskopisidir. Benlerin  tanısında kullanılan bu yöntem deriyi 10 kat büyük gösterir. Dermatoskopi benlerin haritasını çıkararak, melanom riskini belirler ve buna göre hastaya indeks oluşturur.

Bilgisayar üzerinde arşivlenen benlerin zaman içindeki gelişimleri değerlendirilir. Şüpheli bulunan benler çıkartılır. Benin durumuna göre hasta, 3 ile 6 ay veya en geç 1 yıl içinde tekrar kontrole istenir. Vücudunuzda çok sayıda beniniz varsa dermatoskopi yaptırarak, cerrahi müdahaleden kurtulabilirsiniz.

Yüzdeki benler için 7 doğal yol

Yüzdeki benler nasıl geçer, ne iyi gelir? sorusuna doğal ve bitkisel çözüm arayanlar için 7 tavsiyemiz var. İşte yüzdeki benleri yok eden şifa kaynağı bitkiler;

Sarımsak ile be yok etme:  Ezdiğiniz sarımsağı hamur haline getirip, bölgeye yapıştırın. Bir sonraki güne kadar çıkarmayın. Bu işlemi en az 3 hafta boyunca tekrarlayın. Yüzdeki beninizin üzerinde oluşacak kabuğu kendiniz soymaya kalkmayın. O kendiliğinden düşecektir.

Kaju fıstığı: Bir avuç kaju fıstığını suya atıp, bir gece bekletin. Ertesi gün hamur haline gelene kadar ezin. Haftada 3 gün benin üzerine uygulayın.

İyot: Benin üzerine bir damla damlatın. İyot benin yayılmasını önleyecektir. Bölge kuruduktan sonra vazelin sürün. Eğer yanma ve tahriş olursa uygulamayın.

Ananas: İçeriğinde sitrik asit olan ananas, benin rengini açar. Bir dilim kesilmiş ananas ile o yüzeye masaj yapın.

Turp: En etkili doğal malzemedir. Turpu rendeleyip, hamur kıvamına gelene kadar ezin. Bene yapıştırıp, kurumasını bekleyin. Etkili sonuç için düzenli kullanım şart.

Greyfurt: Suyu sıkılmış greyfurttu bir pamuğa batırarak bölgeye sürün. Düzenli olarak birkaç hafta devam edin.

İncir kökü: Benin üzerine masaj yaparak,günde 3 kez uygulayın.