27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerYerli aşıda faz-3 aşamasına gelindi

Yerli aşıda faz-3 aşamasına gelindi

İçerikleri

Ülkemizde 11 Mart 2020 tarihinde görülen ilk Covid-19 virüsü vakasından sonra salgının hızla yayılmasıyla birlikte salgınla mücadele edebilmenin en etkili yolları arasında yer alan aşının yerli imkanlarla üretilebilmesi için aşı çalışmalarına büyük bir hız verildi.

18 Yerli Aşı Çalışması Mevcut

Ülkemizde yürütülen yerli aşı çalışmalarına Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından destek veriliyor. Ülkemizde şu an itibariyle 18 yerli aşı çalışmasının olduğu bildirildi.

Bu aşı çalışmaları içerisinde en hızlı ilerleme kaydeden Erciyes Üniversitesi’nin geliştirdiği inaktif Covid-19 virüsü aşısında Faz-1 aşamasındaki çalışmalar Kasım 2020 itibariyle tamamlanmış ve Şubat 2021 itibariyle de Faz-2 çalışmalarına geçilmişti.

Erciyes Üniversitesi tarafından yürütülen aşı çalışmalarında Faz-1 aşamasında 44 gönüllüye, Faz-2 aşamasında ise 250 gönüllüye Covid-19 virüsü aşısı uygulanmıştı. Mayıs ayında başlanacak olan Faz-3 aşamasında ise aşılama çalışmalarının yaygın bir şekilde yapılması hedefleniyor.  

Diğer Aşılarda Çalışmalar Sürüyor

Şu an bir inaktif aşıda Faz-1 aşamasındaki çalışmaların sürdüğü, iki inaktif aşının ise Faz-1 aşamasına geldiği öğrenildi. Yerli çalışmalar arasında yer alan virüs benzeri parçacık (VLP) aşısında çalışmalar büyük bir hızla ve başarıyla sürerken, bu aşamada tüm gönüllülere ilk doz aşının uygulandığı ve VLP aşısında şimdilik bir sorunun olmadığı açıklandı.

Uygulaması intranazal sprey olarak yapılan koronavirüs aşısında ise Faz-1 aşamasındaki çalışmalara yakın bir zaman içerisinde başlanması hedefleniyor. Adenovirüs temelli koronavirüs aşısında ise Faz-1 aşamasına geçilebilmesi için araştırma ürünü üretim çalışmaları hızla sürüyor. Yerli aşı çalışmalarında şu ana kadar herhangi bir sorunla karşılaşılmaması başta uzmanlar olmak üzere herkesi sevindiriyor.