D vitamini ile birlikte vücudumuza birçok faydası bulunan güneş ışınlarının alerji, yanık, cildin erken yaşlanması, deri kanseri ve cilt lekeleri gibi olası zararlarından korunmak gerekiyor. Yaz mevsiminin sıcak günlerinde birtakım alışkanlıklarımız ya da yaptığımız hatalardan dolayı güneş ışınları cilt sağlığımızı tehdit etmektedir.
İşte Cilt Sağlığımızı Tehdit Eden O Hatalar
1- Bütün sene boyunca cildimi güneşten korumak için gereken özeni gösterdim. Kısa bir süreliğine çıktığım yaz tatilinde rahatlıkla güneşlenerek güneşin tadını çıkarmakta bir sakınca görmüyorum. Bu son derece yanlış bir düşüncedir. Çünkü yaz mevsiminde kısa süreliğine de olsa yoğun güneş ışınlarına maruz kalan cilt hücreleri sene boyunca alıştığı oranlardan daha aşırı UV ışınlarına maruz kaldığından dolayı kendisini yeterli düzeyde koruyamadığından DNA hasarı, kırışıklıkların yanı sıra malign melanom (deri kanseri) ve bazal hücreli kanser riski oldukça yükselmektedir.
2- Cildime arzu ettiğim güneş kremini sürebilirim. Cildi güneşten koruyan ürünlerin rastgele seçilmesi yapılan en sık hatalar arasındadır. Yağlı ciltler için yağlanmayı önleyen su bazlı ürünlerin, kuru ciltler için nemlendirici özelliğe sahip ürünlerin kullanılması son derece önemlidir. Ayrıca açık tenler için asgari artı 50 SPF, koyu ciltler için asgari artı 30 SPF UVA – UVB ürünler kullanılmalıdır.
3- Güneş ışınlarının en tehlikeli olduğu saatlerin öğlen saatleri (10.00 -14.00) olduğu düşüncesi de son derece yanlıştır. Ciltte oluşan güneş yanıklarının yüzde 80 gibi yüksek oranda sorumlusu olan UVB ışınlarının en yoğun olduğu saatler öğlen saatleri olsa da ciltteki güneş yanıklarının sadece 20’sinden sorumlu olan UVA ışınları günün her saatinde aynı yoğunluktadır. Ancak UVA ışınlarının yaz mevsiminin uzun günlerinde deri kanseri riskini bir hayli yükselttiği unutulmamalıdır. Kapalı havaları da iyi bir fırsat olarak bilmemek gerek. Çünkü güneş ışınlarının yüzde 80’i bulutlardan geçerek cilde zarar verebilir.
Kol ve Bacak Bölgesindeki Bronzlaşma Deri Kanseri Nedeni
4- Kol ve bacakların bronzlaşmasında hiçbir zarar görülmemesi en tehlikeli düşüncelerdendir. Çünkü deri kanserine (malign melanom) özellikle kadınların yoğun güneşe maruz kalan bacak ve baldır bölgelerinde daha sık rastlanmaktadır. Bu yüzden de hassasiyeti olan yüz bölgesi haricinde güneş ışınlarına maruz kalan cildin geniş spektiumlu güneş koruyucu ile korunmasında daha yüksek fayda var.
5- Yüksek etkene sahip olan güneş koruyucu kullandığım takdirde uzun süre güneşlensem de cildimde hiçbir hasar oluşmaz. Deri kanserinden korunmak için güneş koruyucuların yeterli görülmesi son derece yanlıştır. Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmanın en iyi yolu uzun kollu tişört ile pantolon giymektir. Ayrıca şapka ve güneş gözlüğü ihmal edilmemelidir. Gölge takip edilerek de zararlı güneş ışınlarından korunmak mümkündür. Gölgenin boydan kısa olması güneş ışınlarının dik geldiğini ve zararlı olduğunu gösterir. Böyle durumlarda gölgelik bir yere ya da kapalı mekana gitmeye özen gösterilmelidir.
6- Güneş koruyucu ürünleri plaj haricinde kullanmama gerek yoktur. Güneş koruyucu ürünlerden yeterli düzeyde faydalanabilmek için dışarı çıkmadan 20 dakika evvel sürülmelidir. Ayrıca koruyucunun yeterli miktarda sürülmesi son derece önemlidir. Bunun için en uygun miktar ise bir parmak ucu kadar kremin bir avuç içi kadar alana sürülmesidir.
7- Cildim yeterli oranda nemli olduğundan dolayı sık su içmeye gereksinim duymuyorum. Cilt sağlığını tehdit eden en önemli hata bol su tüketmemektir. Sağlıklı ve nemli bir cilt için günlük asgari 10 bardak su içilmesi gerekmektedir