24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaYaşamYapay zekâ robotlardan neden korkmalıyız?

Yapay zekâ robotlardan neden korkmalıyız?

İçerikleri

Yapay zekâ robotlar hakkında her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. İnsan iş gücünü hafifletmek için tasarlanmış bu makineler, yakın takipçilerini dahi kimi zaman korkutuyor. Bill Gates dışında Spacex şirketinin sahibi Elon Musk’in açıklayamadığı endişeleri tüm dünyayı düşündürüyor. Bu durum insanların ünlü fizikçi Stephen Hawking’in yapay zekâ robotlar hakkında söylediklerinde haklı mıydı diye sorgulamasına neden oluyor.

Einstein’dan sonra en zeki fizikçi kabul edilen Stephen Hawking, insan zekâsının zorlayacak şekilde geliştiren makineler için insanlığın sonu olabileceğini ileri sürmüştü. Hawking’a göre bu robotlar kendini yeniden tasarlayabilir ve kendi yolunu çizebilirdi.

Yapay Zekâ Robotlardan Korkmamız İçin 5 Neden

Kendi karar mekanizmasına sahip yapay zekâ robotlar, dünyayı bilim kurgu filmine çevirebilir mi? Henüz böyle bir robot geliştirilmedi. Fakat Çin ve Amerika başta olmak üzere konuşması ve fiziki görünümüyle insan ırkına benzeyen robotlar üretildi. Dünyanın ilk vatandaşlık alan robotu Sophia adından söz ettirmeye devam ediyor. Sophia’nın yaptığı bir röportajda ‘’insanları yok edeceğim’’ demesi oldukça ürkütücü karşılandı.

Yapay zekâ robotlardan korkmamız için 5 neden

1- Yapay zekâ makineler su üstünde yürüyebilir

Su böceğinden etkilenen Qinmin Pan, bu böcekten yola çıkarak su üzerinde yürüyen robot yaptı. Aynı zamanda zıplayabilen bu robotun ayakları için nikel köpük kullanıldı.

2- Robotlar, insanlar gibi esnek ve becerikli olabilir

Canlı dokulara sahip robot geliştiren bilim dalı biyorobotik, Pennsylvania Üniversitesi’nde çalışmalar yapıyor. Kas dokusu nöronları üzerine yapılan çalışmalarda, robotlar üzerinde kas dokusu değiştirmenin mümkün olacağı yönünde veriler keşfedildi. Robotlara konumlandırılan bu dokular hareket edebiliyor ve böylelikle insanlar gibi esnek ve becerikli olmalarını sağlıyor.

3- Robotları imha etmek çok zor!

Otonom robot geliştiricileri Seoul ve Harvard Üniversiteleri, solucan bir robot üretti. Bu robot ne dengesini kaybediyor ne de ters düşüyor. En zor parkurda bile yürümeyi başarıyor. Üzerine balyoz vurularak engellenmeye çalışılan robot buna rağmen yoluna devam ediyor. Geliştiricisi mühendisler robotun imha edilmesinin çok zor olduğunu söylüyor.

4- En iyi koşucudan bile daha hızlı koşabilirler

İnsanları öldürmek veya zarar vermek için programlanan robotlar, en iyi koşucudan bile daha hızlı koşabilirler.

5- İnsanları taklit edebilir ve engelleri aşabilirler

2K Games en iyi insan davranışlarını taklit eden bir program geliştirdi. Programın testini de geliştiren 2K Games, gerçek insanlar ve botlardan oluşan bir deneme yaptı. Buna göre gerçek insanlar yüzde 40 oy alırken, yapay zekâ robotlar yüzde 52 oranında bir oy ile insan gibi davrandıkları ortaya çıktı. Bu onların çok iyi bir taklitçi olduklarını kanıtlıyor. Her ne kadar video oyunu olsa da sonuçlar çoğu insana korkutucu geldi. Ayrıca kendi karar mekanizmasına sahip robotlar her türlü engeli aşacak hız, denge, konum ve yüksekliği ayarlayabiliyor.