Ana SayfaHaberlerKoruyucu maskelerdeki tehlikeye dikkat

Koruyucu maskelerdeki tehlikeye dikkat

İçerikleri

Covid-19 virüsünden korunmak için takılan koruyucu maskelerin ömrünün en fazla 3-4 saat olduğuna ve bu süre dolduktan sonra maskelerin mutlaka değiştirilmesi gerektiğine değinen Tokat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Sibel Yavaş, “Koruyucu maskeler, ömrü dolduktan sonra değiştirilmezse tehlike saçarak sağlığı tehdit etmeye başlıyor. Ayrıca insanlar yüksek sesle konuşurken yüzlerindeki maskeler ister istemez ıslanıyor. Bu ıslanan maskelerin ise maskenin ortalama 3-4 saat olan kullanım süresi beklenmeden değiştirilmesi sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.” dedi.

 Tokat İlk 5’e Girdi

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan 27 Şubat ve 5 Mart aralığındaki haftalık koronavirüs haritasında yer alan verilere göre nüfusa oranla vaka sayılarının en fazla olduğu iller arasında ilk 5’te yer alan Tokat’taki vaka sayısı geçen hafta 100 binde 166,50 iken, bu hafta 100 binde 228,82’ye yükseldi. Koronavirüs önlemleri hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Sibel Yavaş, Tokat halkına önemli uyarılar yaptı.

Kırmızı Bölgeden Çıkmanın Yolu Kurallara Uymak

Tokat’ın kırmızı bölgeden kurtulmasının yolunun kurallara uymaktan geçtiğine değinen Dr. Sibel Yavaş, “İnsanlar hem kendi sağlıklarını, hem de çevresindekilerin sağlıklarını korumak için maskelerini düzenli ve uygun bir şekilde takmalı, zamanında maske değişmeyi ihmal etmemeli, sosyal mesafeyi koruyarak el hijyenine çok dikkat etmelidir. Cadde ve sokaklarda gereksiz kalabalıkların oluşmaması için insanlar, işlerini kısa süre içerisinde hallederek evlerine geri dönmelidir.” ifadelerine yer verdi.

 Açık Havada Rehavete Kapılıyorlar

İnsanların açık havaya çıktığı zaman rehavete kapıldığını ve çok rahat davrandığını kaydeden Dr. Sibel Yavaş, “Açık havaya çıkıldığı zaman yapılan en büyük yanlışlardan biri park ve bahçelerde insanların sosyal mesafeyi hiçe sayarak yan yana oturmasıdır. Sosyal mesafenin kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir. Aşı vurulsak da vurulmasak da önlemlere harfiyen uymalıyız ki haritamızda kırmızı bölge hiç kalmasın. Maske takarken ağız ve burnu tamamen kapatacak şekilde takmaya, ıslanan ya da nemlenen maskeleri hemen değişmeye dikkat etmeliyiz. Cerrahi bir maskenin ömrünün 3-4 saat olduğunun bilinmesi gerekiyor. Bu süre dolduğu zaman maskenin değiştirilmesinin sağlığın korunması için kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir. Yüksek sesle konuşulduğu zaman maskeler genellikle nemlenerek ıslanır. Böyle maskelerin ise derhal değiştirilmesinde yüksek fayda var.” değerlendirmesinde bulundu.