16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkBeslenmeVirüs, soğuk algınlığı ve bronşite iyi gelen bal: Manuka balı

Virüs, soğuk algınlığı ve bronşite iyi gelen bal: Manuka balı

İçerikleri

Manuka balı ile adını tüm dünyaya duyuran Yeni Zelanda, ürettikleri bu şifalı balı dünyanın her yerine ihraç ediyor. Manuka, antibakteriyel özelliğinden dolayı kanserli hücrelerin oluşumunu engellediği bilimsel olarak kanıtlanmış bir baldır. Manuka çiçeğindeki polenlerden üretilen balın doğal bir ilaç olduğu keşfedildi. Tarih kitaplarına da konu olan manuka çiçeği Avustralya ve Yeni Zelanda’da yetişiyor. Virüs, soğuk algınlığı ve bronşite iyi gelen bal, manuka balı günümüzde birçok araştırmaya konu olmaya devam ediyor.

Manuka Balı Nedir?

Ülkemizde anzer balı, kestane balı, çam balı, çiçek balı gibi birçok bal çeşidi bulunurken manuka balı nedir diye soranlar olabilir. Bu bal ismini manuka çiçeğinden alıyor. Yeni Zelanda’nın dağlık kesimlerinde yetişen çiçeğin polenleri ile bölgenin arıları beslenirler. Böylelikle manuka balı oluşur.

Ülke üretilen manuka balını mühürlü kutular ile dünyaya ihraç ediyor. Yılık üretimi ortalama 1,7 ton civarındadır. Manuka çiçeğinin yaprağı, kabuğu ve sapından çeşitli hastalıklar için yararlanılıyor. İltihapları iyileştirici ve kurutucu özelliği vardır. Manuka balı tüm bal çeşitlerine göre 60 ila 140 kat daha etkilidir. Bir kilo manuka balının içinde 300–700 miligram arasında Methylglyoxal (MGO oranı) bulunur. MGO oranı ne kadar yüksel ise balın kuvveti o kadar güçlü manasına gelir.

Manuka Balının Faydaları Nelerdir?

Dünyaca ünlü tenisçi Novak Djokovic ve oyuncu Scarlett Jhonsson’un bu balı kullandıklarını söylemelerinin ardından manuka balının faydaları nelerdir sorusu merak edildi. Popülerliği oldukça artan balın birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor. Bu nedenle ülkede manuka çiçeği ve arıları koruma altındadır. Bu kadar özenle korunan balın faydalarını inceleyelim.

  1. Kanserli hücrelerin oluşumunu engeller.
  2. Boğaz ağrılarını dindirir. Sıcak suyun içine atılan bir kaşık bal bronş yollarını açar.
  3. Virüslerin akciğere ulaşmasını engeller.
  4. Boğaz iltihaplarını iyileştirir ve balgam söktürür.
  5. Aktibakteriyel özelliğinden dolayı bağışıklığı güçlendirir.
  6. Mantarların üremesini engeller ve eklem ağrılarına iyi gelir.
  7. Bağırsak ve mide hastalıkları için iyileştiricidir. Metabolizmayı düzenler. Sindirimi kolaylaştırır.
  8. Vücut direncini kuvvetlendirir.

Manuka Kovan Fiyatı 5000 Lira Değerinde

Manuka balı son dönemlerin en çok rağbet edildiği bir bal türü olduğundan hırsızlık vakaları da sıklıkla yaşanıyor. Balın şifalı özelliğinin yanı sıra dünyaca tanınmış kişilerce de kullanılmış olması fiyatının artmasına neden oldu. Yeni Zelanda’da manuka kovan fiyatı 5000 lira değerinde satılıyor.

Virüs, soğuk algınlığı ve bronşite iyi gelen bal: Manuka balı