28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerUzmanlar uyardı! Kardeş kanı bitkisi öldürebilir!

Uzmanlar uyardı! Kardeş kanı bitkisi öldürebilir!

Ülkemizde kardeş kanı bitkisi olarak bilinen ve bu adla da aktarlarda satılan kardeş kanı bitkisi, psikolojik bozukluklara şifa olduğu ve sinirleri yatıştırdığı düşünüldüğü için yoğun rağbet görmektedir. Oysa karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olan kardeş kanı bitkisinin, insanı yaşamdan koparabilecek kadar ciddi sağlık problemlerine neden olduğu tespit edildi. Vatandaşları uyaran uzmanlar ise bu bitkinin tüketilmemesini tavsiye ediyor.

İçerikleri

Ankara’da yaşayan 40’lı yaşlarda bir kadın, kardeş kanı bitkisini satın alıp kullandıktan bir süre sonra baş dönmesi ve bulantı semptomları gösterdiği için Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği’ne müracaat etti. İlk müdahalesi doktorlar tarafından burada yapılan kadın, yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındıktan sonra entübe edildi.

Ağır Metaller İçeriyor

Kardeş kanı bitkisi üzerinde incelemeler yapıldığını açıklayan ve hastanın tedavi süreci ile ilgili bilgiler aktaran hastanede görevli Acil Tıp Kliniği Eğitim İdare Sorumlusu Doç. Dr. Gülşen Çığşar, “Hastanın ilk tetkiklerinde karaciğer enzimlerinin yükseldiği tespit edildi. Karaciğer enzimlerinde yükselme olunca da hastanın hepatit olup olmadığı ile ilgili tetkikler yapıldı. Daha sonrada yakınlarına toksik (zehirli) bir madde kullanıp kullanmadığı sorularak toksikoloji sorgulaması yapıldı.

Hastanın yakınları tarafından korku ve endişelerinden kurtulmak maksadıyla hastanın kardeş kanı bitkisini suda kaynatarak tükettiği ifade edildi. Kardeş kanı bitkisiyle ilgili yapılan literatür taramasında kardeş kanı diye bir bitki gerçekte var olsa da Latince ismiyle ülkemizdeki ürünün aynı olmadığı tespit edildi. Biyologlar tarafından yapılan incelemede ise bu bitkinin gerçekte okyanusun derinliklerinde yaşayan deniz mercanının bir türü olduğu ve ağır metaller içerdiği ifade edildi.” dedi.

Ağır Metal Zehirlenmesine Bağlı Böbrek Yetmezliği Gelişti

Bu gelişmeden sonra Hıfzısıhha Kurulu tarafından ağır metal zehirlenmesi üzerine araştırma yapıldığını ve kardeş kanı bitkisinin incelendiğini söyleyen Doç. Dr. Çığşar, “Bu incelemeler neticesinde hastanın kan ve idrar tetkiklerinde yüksek oranda kadmiyum tespit edildi. İleri düzey kan tetkiklerinde ise hastanın kanında yüksek oranda mangan belirlendi. Kardeş kanı adıyla piyasada satılan ürünün incelemesinde ise bu ürününde yüksek oranda kadmiyum ve mangan içerdiği tespit edildi. Bu aşamadan sonra hasta, ağır metalden dolayı toksik hepatit bulgusuyla tedavi altına alındı. İdrar çıkışı bulunmayan hastada böbrek yetmezliğinin geliştiği görüldü.” ifadelerine yer verdi.

Hayati Tehlike Devam Ediyor

Hastada kas yıkımının olduğunu ve kemiklerdeki kadmiyum adlı ağır metalin kalsiyumla yer değiştirdiğini ifade eden Doç. Dr. Çığşar, “Hastada tespit edilen bu bukgulardan sonra yoğun bakım ünitesine alınan hastanın tedavisi sürüyor. Aralıklı diyalize alınan hasta, daha sonra uzun süreli diyalize alınmaya başlandı. Entübe edilen hastamızın hayati tehlikesi sürüyor.

Hastanın bu bitkiyi bir defa kullandığı yakınları tarafından ifade edildi. Bu ürün ile ilgili yapılan materyal inceleme sürüyor. İçeriğinde yüksek oranda ağır metaller barındırdığı belirlendi. Oldukça zehirli olan bu metaller, sağlığa çok ciddi zararlar vererek insan hayatını tehdit etmektedir. Yeterince bilgi sahibi olunmayan bu ürünlerden kaçınılmasında yüksek fayda var.” diye konuştu.

Bu Bitki Ülkemizde Yoktur

Hastada tespit edilen bu bulgulardan sonra yeşil yaprakları olan kardeş kanı bitkisinin olsa da ülkemizin hiçbir yerinde bulunmadığının altını önemle çizen Doç Dr. Çığşar, “Kardeş kanı olarak adlandırılan bitki olsa da bu bitkinin ekstresi ülkemizde bulunmamaktadır. Ülkemizde kardeş kanı denilerek satılan ürün okyanuıstan çıkarılan mercan kayalarından ibarettir. Bu da insan hayatını tehdit edecek kadar zehirlenme riski taşımaktadır. İnternet ortamında bu ürün her derde deva diye satılmaktadır. Ama bu ürünü tüketen hastamızda böbrek ve karaciğer yetmezliği mevcut.” şeklinde konuştu.

Ürüne Yoğun Rağbet Var

Aktarlarda kardeş kanı adıyla satılan bu bitki ile ilgili internet ortamında korkuyu, endişeyi, uykusuzluk sorununu giderdiği, sinirleri yatıştırdığı, nefes darlığına, astıma ve yaralara çok iyi geldiği, kabızlığı engellediği, çocuklarda büyüme geriliği ve alt ıslatma gibi problemlere son verdiği şeklinde tanıtım yapılmaktadır.

Vatandaşlar ise bu ürüne şifa olduğu düşüncesiyle yoğun rağbet gösterse de bu ürünün tüketiminden kesinlikle kaçınmak gerekmektedir. Aksi takdirde ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalınma riski oldukça yüksektir. Kardeş kanı bitkisi piyasada 200-400 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.