19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerUzmanlar uyardı: Gençler normal yaşamlarına geri dönsün!

Uzmanlar uyardı: Gençler normal yaşamlarına geri dönsün!

İçerikleri

Farklı ülkelerden 6 bin civarındaki bilim adamı ve sağlık uzmanına göre hükümetlerin koronavirüsle mücadelede izledikleri stratejiyi gözden geçirmeleri gerekiyor. Kısıtlamaların olumsuz etkilerine dikkat çekilen çağrıda hükümetlerin kısıtlama politikalarının büyük endişe uyandırdığı, kısıtlamalardan bireylerin fiziksel ve ruh sağlığının olumsuz etkilenmesinin yanı sıra toplum üstünde de olumsuz etkileri olduğu ifade edildi. Ayrıca zayıflar ile kırılgan kesimin koruma altında olması gerektiğine ve hiçbir sağlık problemi bulunmayan kişilerin pandemiden önceki günlük yaşamlarına dönmesinin önemine de vurgu yapıldı.

Salgın Toplum Bağışıklık Kazanınca Son Bulacak

Üç araştırmacı tarafından kaleme alındıktan sonra binlerce bilim adamı ve sağlık uzmanının imzaladığı ‘Great Barrington Deklarasyonu’ ismiyle bilinen bildiriye göre koronavirüs salgınının son bulması için düşük risk gruplarında salgının yayılarak toplumun önemli bir bölümünün koronavirüse karşı bağışıklık kazanması gerekiyor. Ancak bu bildiriye çeşitli gerekçelerle karşı çıkan bilim adamı ve sağlık uzmanlarının sayısı da azımsanmayacak düzeyde.

Bilim Adamlarının Bildiriye Yaptığı Eleştiriler

Bildiriyi iyi niyetli bulsa da çeşitli gerekçelerle eleştiren Leeds Üniversitesi’nde görevli Doç. Dr. Stephen Griffin, “Etik ve lojistik problemlerin haricinde bilimsel hatalarda içermektedir. Ayrıca bildiride kırılgan olarak adlandırılan kesim, toplumun birçok kesimini içine aldığından eşit muameleye tabi tutulmayı hak ediyorlar.” dedi.

Yayınlanan bildiri kitlesel kısıtlamaları içerse de bunun hiç kimse tarafından tavsiye edilmediğini söyleyen Harvard Üniverisitesi’nde görevli epidemiyoloji profesörü William Hanage, “Bildiride koronavirüs salgınının zararlarına dolaylı olarak vurgu yapılsa da doğrudan zararlarının artırılarak salgınla baş edilmesi gerektiğine yönelik çözüm üretiyorlar. Koronavirüsün gençler ve sağlıklı insanlar arasında kontrolsüz yayılımına göz yumulursa, gençleri etkileyebilecek olan uzun kovid, uzun süreçli sağlık problemlerine neden olabilir.” ifadelerine yer verdi.

Twitter hesabından bir açıklama yaparak bildiriye karşı tepkisini dile getiren Yale Üniverisitesi’nde görevli salgın hastalıklar uzmanı Gregg Gonsalves, “Koronavirüs salgınının kontrol altına alınabilmesi için kısıtlamalar ve alınan diğer tedbirler şart. Nüfusun yarısından fazlasının kronik rahatsızlıkları var. Bu nedenle de sürü bağışıklığı stratejisi uygulanırsa sürüdeki hasta ve engelliler itlaf edilmiş olur ki bunun olumsuz sonuçları korkunç boyutlara ulaşır.” ifadelerine yer verdi.

Great Barrington Bildirisi

Bildiri adını ABD’nin Massachusetts eyaletindeki bölgenin adından almaktadır. Bu bölgede yaşayan üç bilim adamı tarafından kaleme alınan ve dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan 6 bin civarında bilim adamı ve sağlık uzmanının imzaladığı bildiriyi 50 bin kişide imzaladı. Bildiriye ilk imza atan isimler ise Stanford Üniveristesi’nde görevli Jay Bhattacharya, Harvard Üniversitesi’nde görevli Martin Kulldorf ve Oxford Üniversitesi’nde görevli Sunetra Gupta oldu. Bildirinin içeriğinde koronavirüs aşısı bulunana kadar uygulanması planlanan kısıtlama politikalarının toplumda geri dönüşü olmayan hasara neden olacağı ve kısıtlı imkanlarla yaşamlarını sürdürenlerin bu kısıtlamaların olumsuz etkisini daha fazla hissedeceği belirtiliyor. Ayrıca kısıtlamalardan dolayı çocuklardaki aşılama oranının düştüğüne, kalp ve kanser gibi ciddi sağlık problemi olanların bakımı ve tedavisinin aksadığına da bildiride vurgu yapıldı.

Çocuklar İçin Esas Risk Grip

Bildiriye göre koronavirüs, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için sağlıklı insanlarla kıyaslandığı zaman bin kat daha riskli bir hastalık. Çocuklar için ise koronavirüsten daha riskli olan hastalık grip. Okullar ve üniversitelerin örgün eğitim vermesi gerektiğine, spor ve kültürel faaliyetlere müsaade edilmesine ve restoranların açılması gerektiğine bildiride yer verildi.