20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerUzmanlar uyardı: Aşırı kilo koronavirüse yakalanma olasılığını artırıyor!

Uzmanlar uyardı: Aşırı kilo koronavirüse yakalanma olasılığını artırıyor!

İçerikleri

Pandemi döneminde hem ülkemizde, hem de dünyada çocuk, ergen ve yetişkinlerdeki obezitenin arttığına ve bununda koronavirüse yakalanma riskini yükselttiğine değinen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi Uzman Diyetisyeni Anıl Çiğdem Uygur, “Koronavürüsten korunmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek hayati önem arz etmektedir. Pandemi sürecinde yaşanan sosyal izolasyon sürecinde ev tipi beslenmenin sağlığa olan yararlarından insanlar yeteri kadar istifade edememektedir.” dedi.

Pandemi Stresi Yeme Alışkanlıklarını Olumsuz Etkiliyor

Pandemi sürecinde koronavirüse yakalanma korkusu yaşayan insanların yeme alışkanlıklarının bu korkudan olumsuz etkilendiğine değinen Diyetisyen Uygur, “Bu süreçte aşırı yemek yeme, binge eating diye adlandırılan tıkanırcasına yemek yeme ya da bunların tam aksi olan iştahsızlık problemleri kendisini göstermektedir. İzolasyon sürecinde insanların içerisinde bulunduğu stres, uyku düzensizliklerine neden olduğundan uykunun düzeninde ve kalitesinde bozulma olmanın yanı sıra beyinde bulunan ödül merkezlerine uyarı sinyali gönderen aşırı tuzlu, aşırı yağlı ve aşırı şekerli besinlerin tüketimi artmaktadır.

Bu süreçte fast food, şekerli içecek ve işlenmiş gıda tüketiminin artmasının yanı sıra insanların ekran başında geçirdiği sürede ve hareketsiz yaşam tarzında da artma yaşandığı üzerinde düşünülmesi gereken bir gerçektir. Tüm bu etkenler bir araya geldiğinde ise toplumdaki obezite oranı artmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Çocukların Sağlığı Olumsuz Etkileniyor

Pandemi sürecinde en fazla çocukların sağlığının olumsuz etkilendiğini söyleyen Diyetisyen Uygur, “Okulların kapalı olduğu bu süreçte çocuk ve adölasanların fiziksel aktivitelerinde ciddi düşme olmakla birlikte sportif aktiviteler ise neredeyse hiç yapılmamakta, ekran başında geçirilen süre ile uykuda geçirilen zamanda obeziteye neden olacak kadar artma yaşanmaktadır. Ayrıca çocukların kırmızı et, şekerli içecek ve cips gibi besin tüketimlerinin arttığını gözlemliyoruz.

Televizyon ve bilgisayar oyunları nedeniyle hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olan çocukların, uyku düzensizliği yaşadığı, fast food tarzı beslendiği ve şekerle tatlandırılan içecek tüketiminin arttığı yadsınamayacak gerçeklerimizdir. Obez olan çocukların beslenme tarzı incelendiği zaman A. E ve C vitamini bakımından zengin olan sebze ve meyveleri tüketmediklerini görüyoruz. Bu vitaminlerin yeterli seviyede alınmaması ise bağışıklık yanıtında düşmeye neden olmaktadır.” diye konuştu.

Obezite Koronavirüse Yakalanma Riskini Artırıyor

Obezite ve obezitenin neden olduğu rahatsızlıkların koronavirüs için ciddi risk teşkil ettiğine değinen Diyetisyen Uygur, “Mart 2020 tarihinden bu tarafa obezite ve koronavirüs arasındaki ilişki biliniyor. Beden Kitle İndeksi (BKİ) 35 kilogram/metrekarenin üstünde bulunan kişiler ile 25 kilogram/metrekarenin altında bulunan kişiler arasında kıyaslama yapılan bir araştırmada, obez olan kişilerin koronavirüse yakalanma riskinin yedi kat yükseldiği tespit edilmiştir. Koronavirüse yakalanma riskinin yanı sıra entubasyon riski de yükselmektedir. Yine obez kişilerin yoğun bakımdaki tedavi süreçleride uzundur. Obez kişilerin genellikle başka sağlık sorunları da olduğundan dolayı obez kişiler koronavirüsün seyri daha ağırdır.” şeklinde konuştu.

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Önemsenmeli

Koronavirüsle mücadelede bugüne kadar maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarının önemine vurgu yapılsa da dengeli ve sağlıklı beslenmenin de küçümsenmemesi gerektiğine vurgu yapan Diyetisyen Uygur, “Sağlıklı kiloda olanlar, koronavirüsten korunmak için kilolarını korumaya çok özen göstermeliler. Beden Kitle İndeksi 28’in üzerinde olanlar, karın bölgesinde fazla yağlanma olanlar, tıbbi diyet tedavisi alarak ve fiziksel aktivitelerde bulunarak yavaş yavaş sağlıklı kiloya ulaşmalıdırlar. Bunun içinde yaşam tarzında değişiklik yapılmalı ve sağlıklı alışkanlıklar korunmalıdır.

Koronavirüs ve diğer viral salgınlardan korunmak için anahtar rol oynayan etken yeterli ve dengeli beslenmektir. Ülkeler tarafından yayınlanan koronavirüs beslenme rehberlerinde de sağlıklı ve dengeli beslenme tavsiye edilmektedir. Her ülke kendi beslenme rehberini esas almalıdır.

Alışverişi Aylık Yapın

Pandemi dönemi boyunca alışveriş planlaması yapılırken haftalık ve aylık olmasına dikkat edilmelidir. Yüksek yağ içeren ve rafine karbonhidrat içeren besinler tüketilmemelidir. Sebze ve meyve çok bol tüketilmelidir. Şekerle tatlandırılan içeceklerden, işlenmiş etten, hazır gıdalardan, fast food tarzı beslenmeden ve şeker alımından elden geldiğince kaçınılmalı ya da sınırlandırılmalıdır. Yetersiz besleniyorsanız ve obezseniz, bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanmayın, takviye almayın ve sağlıksız diyet yapmayın. Yeterli ve dengeli beslenerek profesyonel bir yardım alın.” dedi.