Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin yaptığı son habere göre elektronik sigara kullanımı giderek daha kaygı verici bir hal almaya başladı. Bugün elektronik sigara yüzünden akciğer kanseri olan vaka sayısı 1299’u bulmuş durumda. Uzmanlar ayrıca bu hastalık yüzünden vefat eden kişi sayısının ise 26 olduğunu belirtiyor. Geçen hafta hayatını kaybeden 17 yaşındaki bir genç ise elektronik sigaranın can aldığı en genç vaka oldu.
Yetkililer özellikle kullanıcılardan satın aldıkları ürünleri kendilerine göre modifiye etmemeleri konusunda uyarıyor. Buna mağazalardan alınan ürünler ve harici aroma kullanımları da dahil.
Bilim dünyası da elektronik sigara kullanımı zehirli gaz soluma olarak tanımlıyor ve bu tip kullanımları zehirli gaz sızıntıları ve Birinci Dünya Savaşında kullanılan hardal gazının zararları ile özdeşleştiriyor.
Elektronik Sigara Kullanmak Sigara İçmekten Daha Az Zararlı Değil Mi?
Elektronik sigara gerçekten de sigara içmekten daha az zararlı. Ancak bu ürünlerde nikotin haricinde ölümcül olabilen bazı ürünler mevcut ve araştırmacılar bu maddeleri tespit edebilmek için çalışmalarına devam ediyor.
Bu ürünlerin kullanımının akciğer hasarına neden olduğu biliniyor. Ancak bu hasarlar erkeklerde daha yaygın olarak görülüyor ve vakaların %70’ini oluşturuyor. İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre 53 akciğer hasarı vakasının %30’unun ana etkeninin astım olduğu tespit edildi.
Araştırmacılar akciğer hasarına neden olan tek etkenin ise elektronik sigara kullanımı olduğunu ve başka etkenlerin buna pek etkisi olmadığı konusunda hem fikirler.
Elektronik Sigaranın Popülerliği
Elektronik sigara icat edildiği son 10 yıllık süre içerisinde dünya çapında kabul gördü ve birçok geleneksel tütün ürününün yerini aldı. Sadece Amerika’da 2011 ila 2015 yılları arasında lise öğrencileri arasında %900 oranında yaygınlaştı. Buna ek olarak 2016 yılı itibariyle elektronik sigara kullanan lise öğrencilerinin sayısının 2 milyona ulaştığı tespit edildi.
Üstelik aynı sigaralar gibi kötü sonuçları var. 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre 18 ila 24 yaş arası elektronik sigara kullanan gençlerin %40’ı elektronik sigaradan önce hiç tütün ürünü kullanmamış. Ve elbette bu rakamlar sadece araştırmacıların ulaşabildikleri kitleler üzerinden elde edilen rakamlar.
Okulları gezerek elektronik sigaranın ve nikotin bağımlılığının tehlikelerinden bahseden uzmanlar, soru soran gençlerin büyük bir çoğunluğunda hastalık belirtileri olduğunu söylüyor. Ancak elektronik sigara kullandıklarının bilinmesini istemediklerinden dolayı bu belirtiler için herhangi bir yardım almıyorlar.
Uzmanlar akciğerlerimiz çok narin organlarımız olduğunun ve ısıtılmış kimyasal duman solumak için tasarlanmadığının altını çiziyor.
Elektronik Sigara Neden Sağlıksız?
Elektronik sigaralar kullanıcıların içine çektiği dumanı yaratmak için tütün, aroma ve diğer kimyasalları ısıtmak ve buharlaştırmak için pilden güç üreten cihazlardır.
Yapılan araştırmalara göre geleneksel tütün ürünleri yaklaşık 7000 kimyasal içermektedir ve bunların büyük bir çoğunluğu toksiktir. Ancak elektronik sigaraların ürettikleri kimyasallar hakkında detaylı bir araştırma yok. Ancak uzmanlar sigaraya kıyasla kesinlikle daha az zararlı kimyasal madde içerdiği konusunda hem fikirler.
Uzmanlar asıl sorunun insanların nikotinin yanı sıra ne soludukları hakkında yetersiz bilgiye sahip olmaları olduğunu söylüyor.
Elektronik sigara kullanımının nasıl hastalığa neden olduğu konusunda yetersiz bilgiye sahip olmamızın ana nedeni bu ürünler için standartlaştırılmış bir üretim sürecinin olmamasıdır. Bu yüzden hasta vakalarında kullanılan her bir ürün en baştan başlanarak sıfırdan incelemeye alınıyor. Bugüne kadar güvenli olarak tanımlanan herhangi bir elektronik sigara ürünü rapor edilmemiştir.
Uzmanlar sigara içenler ile elektronik sigara kullananların aynı kimyasalları soluduklarının da altını çiziyor. Bu yüzden hastalığa neden olabilecek birçok etken olduğunu belirtiyor.
Kadmiyum, nikel, manganez, kurşun ve krom hem geleneksel sigaralarda hem de elektronik sigaralarda bulunan metallerdir. Özellikle krom metali doğrudan solunum yolunu hedef almaktadır. Ayrıca astım, akciğer fonksiyonlarının düşmesi ve prostat, mide ve solunum yolu kanseri ile yakından ilişkidir.
Uzmanlar elektronik sigaraların içindeki metal yoğunluklarının kullanılan ısıtıcıya göre değişebileceğini ve markaların bu konuda kullanıcılara yanıltıcı bilgiler verdiklerini belirtiyor.