Bazı çiftler nedeni açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, tüplerde tıkanma, erkekte sperm kalitesi düşüklüğü, kilo ya da ileri yaş gibi nedenlerden dolayı kaynaklanan birçok farklı durumda tüp bebek tedavi yöntemi uygulanmakta ve sonucunda da çiftler çocuk sahibi olabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde, kadın üreme hücreleri (yumurta) ve erkek üreme hücreleri (sperm) vücut dışında, bir laboratuvar ortamında bir araya getirilmektedir. Sonrasında ise yeniden anne karnına yerleştirilerek büyümesi sağlanmaktadır.
Tüp Bebek Kimlerde Uygulanır?
Tüp bebek tedavisi, genel olarak düzenli bir şekilde çocuk sahibi olmak için cinsel ilişkide bulunulması ve buna rağmen çocuk sahibi olamayan kişilerde uygulanmaktadır. Bu süreç yaklaşık olarak 1 yıl sürmekle beraber 1 yılın sonunda çocuk sahibi olamayan herkes tüp bebek tedavisinden faydalanabilmektedir. Bunun yanı sıra birçok defa hamile kalan, ancak her seferinde düşükle sonuçlanan gebeliklerin sonrasında da tüp bebek tedavisinden faydalanılarak çocuk sahibi olunabilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?
Çiftlerin herhangi bir korunma yöntemini kullanmadan düzenli bir şekilde cinsel ilişkide bulunmasına rağmen 1 yıl ve bu süreyi takip eden süreçte herhangi bir hamilelik belirtisinin yaşanmaması durumunda tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Aynı zamanda kısırlık, düşük gibi nedenlerin yanı sıra erkek üreme hücreleri (sperm) sayısının düşük olması, testis ya da prostat hastalıklarının bulunması, kadınlarda 30 yaş ve üstü üreme bozuklukları gibi nedenlerden dolayı da tüp bebek tedavisi uygulanabilmektedir.
Tüp Bebek Kaç Defa Uygulanabilir?
Tüp bebek tedavisinin herhangi bir sınırı bulunmamaktadır. Yani bu tedavi yöntemi defalarca uygulanabilmektedir. Ancak bazı durumlarda çeşitli nedenlerden dolayı denemeler başarısızlıkla sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle çiftler de ümidini yitirebilmektedir. Dünya üzerinde yapılan tüp bebek tedavilerinde kimi zaman 10. denemeden sonra gebelik şansı yakalandığı da görülmektedir. Bu nedenle her deneme kesin sonuç verecek diye bir kaide bulunmamaktadır.
Tüp Bebekte Düşük Riski Var mıdır?
Tüp bebek yaptıranlar ya da yaptırmak isteyenler tarafından en çok merak edilen sorular arasında tüp bebekte düşük riskinin olup olmadığı yer almaktadır. Bu konuda tüp bebekle elde edilmiş olan gebeliklerin, normal gebeliklere oranla biraz daha fazla düşük riskine sahip olduğu söylenebilmektedir. Ancak bu risk, tüp bebek tedavisinden dolayı değil; hamile kalmaya engel olan nedenin kendisinden dolayı kaynaklanmaktadır. Doktor gözetimi altında gerçekleşen tüp bebek tedavisinde, çiftler doktorunun söylediklerini uyguladığında başarılı sonuçlar elde edebilmektedir.
Tüp Bebek Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp bebek uygulamaları, erkekten alınan spermler ve kadından alınan yumurtaların laboratuvar ortamında birleştirilmesi ve embriyo haline geldikten sonra anne karnına nakledilmesi şeklinde gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle çiftlerin tedavi öncesinde dikkat etmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisi yöntemi oldukça zorlu geçecek olan bir süreç olduğundan dolayı her zaman moralin üst düzeyde tutulması gerekmektedir. Çiftler her konuda birbirlerine destek olarak bu süreci kolaylıkla atlatabilmektedir. Bunun yanı sıra çiftlerin son üç ay içerisinde sigara ve alkol gibi alışkanlıklarını sonlandırması, enfeksiyonlu hastalıklarının bulunmaması ve tedavi öncesindeki son üç gün cinsel ilişkiye girilmemesi başlıca dikkat edilmesi gereken unsurlardır.
Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
Tüp bebek aşamaları toplamda 5 adımda gerçekleşmektedir. Bunlar:
- Başlangıç aşaması: Bu aşamada tüp bebek tedavisinden faydalanmak isteyen çiftler, tedavi hakkında ve gerçekleşecek süreç hakkında bilgi sahibi olması açısından eğitim verilerek bilgilendirilmektedir.
- Birinci aşama: Tedavinin uygulanmasına başlandığı ilk aşamada, yumurtalıklar uyarılır ve bazı ilaç tedavileri uygulanarak yumurtalıkların gelişimi izlenmektedir. Bu süreç yaklaşık 10 gün sürer ve sürecin sonunda yumurtalıklar toplanmaya hazır hale gelmektedir.
- İkinci aşama: Bu aşamada kadının üreme hücresi olan yumurtalıklar yeterli sayıya ulaştıktan sonra toplanmaya başlanmaktadır. Yumurtalıklar toplanırken, kişiye uyku verici, sakinleştirici ve benzeri ilaçlar verilir ya da tamamen anestezi altında da gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlem yaklaşık 30 dakikalık bir süreci kapsamaktadır.
- Üçüncü aşama: Bu aşamada erkekten alınan üreme hücreleri ve yumurtalar, laboratuvar ortamında birleştirilerek döllenmesi sağlanmaktadır. 2 ila 5 gün süren bu aşamadan sonra artık son aşamaya gidilmektedir.
- Dördüncü aşama: Embriyo transferi ile artık laboratuvarda döllenen yumurta, anne karnına nakledilir ve burada büyümesi izlenmeye başlanmaktadır.