17 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkTrigliserit nasıl düşürülür? Trigliserite ne iyi gelir?

Trigliserit nasıl düşürülür? Trigliserite ne iyi gelir?

İçerikleri

Trigliserit düşürmek özellikle orta yaşlı ve ileri yaşlı insanlar için sorun olabiliyor. Kan yağları olarak bilinen trigliserit, kalp damarlarını ve diğer damarları tıkayabildiği için, hayati tehlike arz ediyor. Damar çeperlerinde kalınca yağ tabakaları oluşturarak, kan akış hızını düşüren ve kalp pompasını zorlayan trigliserit, tansiyonun da yükselmesine yol açıyor.

İlaçlar Sorunu Tam Olarak Çözmez

Trigliserit düşürücü ilaçlar tek başlarına yeterli olmayabilir. Kişinin sıkı bir diyet uygulaması, sıkı bir egzersiz programı uygulaması sigara- içki –uyuşturucu gibi zararlı alışkanları bırakması gerekiyor. Bunlar bırakılmadan, düzenli ilaç alınsa dahi belli bir yol kat edilemez. Ayrıca kolesterol düşürücü ilaçların bazı yan etkileri de uzun dönemde ortaya çıkabilir. En basit safra kesesinde kristalleşme-taşlaşma ortaya çıkabilir.

Trigliserit Varsa Tatlıyı Kesin

Tüm şekerli besinleri kesmek trigliserit oranını düşürür. Şekerli tüm içecekleri kesmek, onların yerine doğal tatları tercih etmek mesafe kaydetmenize yardım eder.

Karbonhidrat Tüketimine Son Verin

Karbonhidratlar vücutta enerji kaynakları olarak ilk başvurulan kaynaklardır. Ekmek yediğinizde hemen doyarsınız, ya da haşlanmış bir patates yediğinizde çok çabuk doyarsınız. Bunun nedeni, bu besinlerin GI glisemik indeksinin yüksek olmasıdır. Fakat bu tür besinler insan sağlığı için zararlı… Kandaki yağ seviyelerini arttıran besinlerdir.

Protein Ağırlıklı Beslenin

Proteinler, karbonhidratlara göre daha az kan yağı oluştururlar. Maddi bir sıkıntınız yoksa her gün ızgara et tüketmeniz yararlı olabilir. Ama yağsız olması, ekmeksiz tüketilmesi, bol bol yeşilliklerle desteklenmesi yararı arttırır.

Alkol ve Sigara Trigliseriti Yükseltir

Alkol tüketimi kan yağlarının oranını arttırır. Erkek ve kadınları farklı ölçülerde etkiler. İçkinin kan yağlarını arttırması erkeklerde daha fazladır.

Hareket Etmek Kan Yağlarını Düşürür

Her gün bir yürüyüş planı oluşturun ve en az 45 dakika yürüyüş düzenleyin. İlk yarım saat ısınma sonraki zaman ise yağların atılmasını sağlar.

Balık Trigliseriti Düşürür

Haftada 3 kez balık tüketmek, kan yağlarını düşürür. Omega-3 asitleri fazla olan taze balık tüketin. Her sabah bir avuç ceviz tüketin. Koyu yeşil renkli sebzeler de kan yağlarını düşürür. Tüm lifli besinler trigliseriti azaltır.