23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriTrigeminal nevralji nedir? Belirtileri ve tedavisi

Trigeminal nevralji nedir? Belirtileri ve tedavisi

Trigeminal nevralji ani ortaya çıkan şiddetli yüz ağrısıdır. Genellikle keskin bir ağrı şeklinde ortaya çıkar ve çenede, dişlerde veya diş etlerinde elektrik çarpması olarak tanımlanır.

İçerikleri

Trigeminal nevralji (TN), birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilen ani ve şiddetli yüz ağrısı hissini ifade eder. Bu durum yüzün bir tarafında veya her iki tarafında ortaya çıkabilir.

Trigeminal Nevralji Belirtileri Nelerdir?

Trigeminal nevralji , 50 yaşın üzerindeki kişilerde daha yaygındır.

Trigeminal nevraljiye bağlı ağrı çoğunlukla keskin, ani ve şiddetli bir ağrı şekli olarak tanımlanır. Ağrıya yanma hissi de eşlik edebilir.

  • Ağrı aniden ortaya çıkabilir ve genellikle aniden durur.
  • Ağrı yemek yemek, tıraş olmak, yüzü yıkamak ve dişleri fırçalamak gibi günlük aktiviteler sırasında tetiklenebilir.
  • Ağrı da kişiyi uyurken aniden etkileyebilir.

Durum ölümcül olmasa da kişiyi çok rahatsız edebilir. Semptomlar doğası gereği ilerleyicidir, bu da ağrı ataklarının zamanla şiddetlenebileceği anlamına gelir.

Ana Sebepler Nelerdir?

Trigeminal nevraljinin birincil nedeni, kafatasında bulunan ve yüz, diş ve ağızdan gelen ağrı veya dokunma hissinin beyne iletilmesinden sorumlu olan trigeminal sinirin sıkışmasıdır.

Bu sıkıştırma, genişlemiş bir bitişik kan damarından kaynaklanıyor olabilir. Trigeminal nevralji semptomları multipl sklerozlu kişilerde de ortaya çıkabilir çünkü bu hastalık trigeminal sinire zarar verir. Nadir durumlarda, sinir seyri boyunca yakındaki bir tümör nedeniyle sinir sıkışabilir.

Travma veya bazı tıbbi ameliyatlar nedeniyle trigeminal sinirin yaralanması da trigeminal nevralji semptomlarına neden olabilir.

Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?

Trigeminal nevralji, fiziksel ve nörolojik muayene yardımı ile teşhis edilir. Doktor, yüz ağrısının diğer nedenlerini ortadan kaldırmak için kafatası röntgeni, CT taraması ve MRI gibi birkaç tarama testi de yapabilir.

Trigeminal nevraljinin tedavi seçenekleri, sinirin tetiklenmesini önlemeye yardımcı olan antikonvülsan ilaçları içerir. Bazı durumlarda ağrıyı hafifletmek için ameliyat yapılabilir.