Sorunun farkında olmayanlar da dahil olmak üzere birçok kişinin tiroid problemleri olması muhtemeldir. Tiroid sorunlarından en çok muzdarip olanlar kadınlardır. Ancak tiroid problemleriniz olabileceğini ve bu konuda ne yapmanız gerektiğini açıkça gösteren işaretler nelerdir?
Diğer hastalıklarda olduğu gibi hava, su ve gıdalardaki toksinlerin artması nedeniyle tiroid hastalıklarının sayısı artmıştır. Benzer şekilde, stres ve yetersiz beslenme de önemli bir rol oynar.
Tiroid bezi, boynun ön tarafında bulunan kelebek şeklinde bir organdır. Tiroid bezinin işlevi hormon üretmek ve metabolizmayı düzenlemektir.
Tiroid Hormonlarının Rolü Ne?
- Hücre düzeyinde enerji kontrolü sağlar.
- Enerji harcamasını artırır.
- Isı üretir.
- Gelişmeyi ve büyümeyi etkinleştirir.
- Karbonhidrat, lipit ve protein metabolizmasına etki eder.
Tiroid Hastalıkları Nelerdir?
1- Hipotiroidi :
Hipotiroidi durumunda tiroid bezi yeterli hormon üretmez, kalp atışının yavaşlaması, yorgun ve üşüme hissi, kilo alma gibi çeşitli belirtiler şeklinde kendini gösterir.
2- Hipertiroidi
Tiroid bezi çok fazla hormon üretiyorsa hipertiroidi sorununa işaret eder. Bu, artan kalp atış hızı, sindirim sorunları ve ruh hali değişimleri gibi belirtilerle görülebilir.
3- Hashimoto tiroiditi
Hipotiroidinin bir türü olarak kabul edilen hashimoto tiroiditi, vücudu tiroid hücrelerini yok eden antikorlar üretmeye iten bir otoimmün hastalıktır .
4- Graves hastalığı (Zehirli guatr)
Graves hastalığı, otoimmün bir hastalıktır. Tiroid bezinizin vücutta çok fazla tiroid hormonu oluşturmasına neden olur. Bu durum hipertiroidizm olarak bilinir. Graves hastalığı, hipertiroidizmin en yaygın biçimlerinden biridir.
Tiroid Problemlerini Gösteren Belirtiler
- Açıklanamayan kilo alıp verme.
- Kronik yorgunluk ve uyuşukluk.
- Aşırı terleme.
- Kalp atış hızında artış.
- Duygudurum bozuklukları.
- Cilt ve saç kuruluğu.
- Cinsel işlev bozuklukları.
- Bilişsel bozukluklar.
- Boğuk ses.
- Kas zayıflığı.
Tiroid Problemlerini Önlemek İçin Çözümler
1- Belirli yiyecekleri tercih edin:
Meyveler, nohut, deniz yosunu ve sardalya gibi belirli yiyeceklerin tüketilmesi şiddetle tavsiye edilir.
2- Bol miktarda vitamin alın:
Bir araştırmaya göre , A vitamini tiroid problemleri riskini azaltabilir. Önemli bir katkı için tatlı patates, havuç, balkabağı, kayısı, mango, kavun, marul salatası ve ıspanak tüketmek çok faydalıdır.
3- Rahatlayın:
Tiroid üzerinde sinsi etkisi olan stresle gevşemeye zaman ayırarak mücadele etmek önemlidir.
4- Her gece 8 ila 10 saat uyuyun.
Vücudunuzun sadece yemek açısından değil uyku açısından da düzenli bir ritme ihtiyacı vardır.
5- Endokrin bozuculardan kaçının
Bunlar plastik ambalaj ve kozmetiktir. Doğal ambalajları ve ve cam kapları tercih edin.
6- Klor, florür veya bromürü diyetinizden ve çevrenizden çıkarın.
Bunlar tiroiddeki iyot reseptörlerini bloke eden kimyasal bileşiklerdir. Nitekim Journal of Epidemiology and Community Health’de yayınlanan bir araştırmaya göre , florür tiroid bezini etkileyebilir.
7- Sağlıklı, dengeli beslenin ve düzenli egzersiz yapın.
Özellikle çok tuzlu ve “guatrojenik” denilen yiyeceklerin tüketimini sınırlayın. Ayrıca tütün tüketiminden de kaçınmanız gerekir.
8- Glutensiz bir diyet seçin
Chicago Üniversitesi bilim adamları yaptıkları bir araştırmada glutensiz diyetin otoimmün tiroid hastalığı olan insanlara faydalar sağladığını tespit etmişlerdir.
9- Yoga yapın
Hormonal dengenizi geliştiren sağlık aktiviteleri olan meditasyon ve yoga yaparak tiroidinize iyi bakın.
10- Bir uzmana danışın
Tiroid hastalığını teşhis edebilecek birçok test vardır. Bazı insanların bu enfeksiyondan muzdarip olma konusunda diğerlerinden daha fazla risk altında olduğunu unutmayın. Bu durumda tetikte olmak ve düzenli tıbbi kontroller yaptırmak gerekir.