19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriTiroid Problemlerinin 10 Belirtisi

Tiroid Problemlerinin 10 Belirtisi

İçerikleri

Tiroid, vücut metabolizmasını düzenleyen bir bezdir. Vücudun, hangi oranda kalori yakacağını, kalp atış hızının ne olacağını belirler, hormonal dengenin sağlanmasından sorumludur. Yetişkin insanlar tiroid problemlerinden sıklıkla yakınmaktadırlar; bu da onları fiziksel ve duygusal birçok düzensizlik ile uğraşmak durumunda bırakmaktadır.

En yaygın görülen üç tiroid problemi; hipotiroidizm, hipertiroidi ve tiroid nodülleridir. Bu problemler vücudu farklı açılardan etkileseler de bazı semptomları ortaktır ve bu sayede bizler de vücutlarımızda bir şeylerin ters gittiği konusunda uyarılmış oluruz. Bugünkü yazımızda herkesin bilmesi gereken, tiroid problemlerinin en yaygın görülen on belirtisinden söz edeceğiz.

Yorgunluk ve Halsizlik

8-10 saatlik uykunun ardından dahi kendinizi yorgun hissediyor ve biraz daha uyuma ihtiyacı duyuyorsanız veya kısa zaman sonra bir şekerleme ihtiyacı daha hissediyorsanız, tiroidinizdeki hormonların üretimi ile ilgili problem (hipotiroidizm) yaşıyor olma ihtimaliniz yüksektir. Tiroid, enerji seviyeleri üzerinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır; bu sebeple yorgunluk bir şeylerin yanlış gittiğinin göstergesi olabilir.

Kilo Değişimleri

Tiroid bezi, vücudun kalori yakma mekanizması olan metabolizmanın hızını belirlemekten sorumludur. Kilo ile ilgili ani bir artış söz konusu olduğunda bu, tiroid bezinin yeterli hormon üretmediği durumda karşılaşılan bir rahatsızlık olan hipotiroidizmin bir belirtisi olabilir. Aynı şekilde ani kilo düşüşleri de hipertiroidi olarak bilinen ve tiroid bezinin fazla hormon üretmesinden kaynaklı ortaya çıkan rahatsızlığın bir belirtisi olabilmektedir.

Ruh Hali Problemleri

Tiroid problemlerinden kaynaklanan hormonal düzensizlikler, sizi duygusal olarak da etkileyebilir. Eğer ani anksiyete, depresyon, açıklanamayan ruh hali değişiklikleri veya acı hissi duyumsuyorsanız; vücudunuz size, tiroidiniz ile ilgili bir şeylerin yanlış gittiği mesajını vermeye çalışıyor olabilir.

Vücut Ağrıları

Kaslarda, eklemlerde veya tendonlarda hissedilen ani ağrılar, tiroid bezinin hormon üretimi ile ilgili bir problem yaşadığına işaret ediyor olabilir.

Üreme ile ilgili Zorluklar

Tiroid problemlerine eşlik eden hormonal dengesizlikler, hamile kalma ile ilgili komplikasyonlara, menstrual periyoddaki değişimlere ve cinsel isteğin azalmasına sebep olabilir.

Sürekli Üşüme Hissi

Tiroid bezi, vücut ısısını düzenleyicidir ve vücudu sıcak tutmakla sorumludur. Sık üşüyen eller, ayaklar ve vücut, tiroid bezi ve metabolizma ile ilgili zorluklara işaret ediyor olabilir.

Cilt, Saç ve Tırnaklarda Değişimle

Kuru cilt, saç kaybı ve kolay kırılan tırnaklar, hipotirodizmin yaygın görülen belirtilerindendir. Bu semptomların şiddeti kademeli olarak artar ve kronik hale gelmesinin engellenebilmesi için tedavi gerekir.

Kabızlık
Tiroiddeki hormonal aktivitenin azalması vücudun geri kalanını da etkiler ve organların fonksiyonlarını gerçekleştirebilmelerini zorlaştırır. Tiroid problemleri atıkların sindirim sisteminden atılmasında zorluk yarattığı gibi, besinlerin yeterli miktarda emilememesine de sebep olabilmektedir. Bu durumların sonucunda kabızlık yaşanabilir.

Bilişsel Sorunlar

Tiroid problemleri sık sık hafıza ile ilgili zayıflıklara ve konsantrasyon bozukluğuna sebep olabilmektedir. Bunun sebebi, tiroid hormonlarının salgılanmasındaki azalmanın vücut fonksiyonlarının yavaşlamasına neden olmasıdır.

Ses ve Boğaz

Tiroid ile ilgili bir problem varsa, bu bez iltihaplanabilir ya da şişebilir. Bu olduğunda, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, kırıklık, boyun ve çevresinde şişkinlik ve benzeri semptomlarla karşılaşılır.

Bu Uyarılar Karşısında Ne Yapabilirsiniz?

Yaşanan durumların çoğunda, tiroid problemleri ancak ilerlemiş aşamalarda tespit edilmektedir çünkü erken evrelerdeki semptomlar genellikle başka rahatsızlıklarla karıştırılır. Bu bağlamda erken teşhis için bu semptomları bilmek oldukça önemlidir. Muhtemel bir tiroid problemini görmezden gelmek, ileride kontrol etmesi zor daha büyük sağlık problemlerine yol açabilir.

Eğer tiroid problemlerine dair uyarı belirtilerini yaşıyorsanız, tıbbi test ve teşhis için doktorunuza danışmanız çok önemlidir. Ayrıca eğer ailenizde bir tiroid rahatsızlığı geçmişi varsa, düzenli kontrollerden daha sık geçmeli ve tiroidinizin düzgün çalıştığından emin olmalısınız.