19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriTiroid bezi hastalığının belirtileri nedir?

Tiroid bezi hastalığının belirtileri nedir?

İçerikleri

Tiroid bezi azlığı veya fazlalığı farklı belirtiler ile ortaya çıkar. Bazen ise tiroid bezi rahatsızlığı hiçbir belirti göstermez. Guart büyümesi tiroid bezi rahatsızlığının en önemli göstergesidir.

Peki tiroid bezi azlığının belirtileri nelerdir, tiroid fazlalığı nasıl anlaşılır tedavisi nasıl yapılır?

Tiroid bezi vucudumuzda boyun on tarafında bulunan bir organımızdır. Tiroid bezi T3 ve T4 hormonları salgılar. Tiroid bezinin bazı hastalıkları kişide değişik belirtiler yapar. Bu belirtile hastalığın türüne ve tiroid hormonlarının az veya çok salgılanmasına bağlı olarak değişir.

Prof. Dr. Metin Özata tiroid bezi hastalığının en önemli belirtilerini sıraladı. Bu belirtiler varsa dikkat!

Tiroid bezi hastalığının en önemli belirtileri şunlar;

  • Tiroid bezinde büyüme: Bezin büyümesine guatr denir. Karşıdan bakıldığında boyundaki şişlik göze çarpar.
  • Boyunda tiroid bezinde şişlik olması: nodul nedeniyle olur.
  • Tiroid bezinde boyunda ağrı olması: tiroid bezi iltihabında olur.
  • Gözlerde büyüme: Graves hastalığı denen zehirli guatr tipinde olur.
  • Kilo alma: Tiroid yetmezliğinde olur.
  • Kilo verme: Zehirli guatrda olur.

Tiroid bezi hastalığı fazlalıktan olabileceği gibi azlıktan da olabiliyor. Şimdi hangi tiroid hastalığında hangi belirtiler görülür onlara bakalım:

TİROİD YETMEZLİĞİ HİPOTİROİDİ BELİRTİLERİ NELER?

Tiroid bezi yetmezliğine ait şikayetler hastalığın şiddetine göre değişir. Bazen hiçbir şikayet yok iken bazı hastalarda çok şiddetli belirti ve şikayetler ortaya çıkar. Bazı belirtiler özellikle yaşlı kişilerde yaşlılığa bağlanır ve hastalık akla gelmez ise atlanır. Tiroid bezi az çalışan ve tiroid hormonları kanda azalan bir kişide şu belirtiler olabilir:

Tiroid bezi yetmezliğinin belirtileri şunlardır;

Kolay yorulma, yorgunluk, bitkinlik, enerji azlığı (yaygın)-Hatırlamada zorluk, unutkanlık, yavaş düşünme, konsantre olamama-Hareketlerde yavaşlık-Sabahleyin uyanmada zorluk, daha çok uyku isteği, gün içinde uyuklama-Üşüme veya kendini soğuk hissetme-Terlemenin azalması-Kuru, soğuk, kalın ve kaşınan bir deri-Sarı veya portakal renginde bir deri-Kuru, kaba ve kolay kırılan tırnaklar-Saç dökülmesi, saçlarda azalma, kaşlarda dökülme-İştah kaybı-Kilo alma ve kiloyu verememe-Horlama başlaması-Kas krampları ve eklemlerde ağrı oluşması-Kaslarda iğne batması hissi veya karıncalanma-Kabızlık olmaya başlaması-Göz etrafının ve göz altının şişmesi-El, ayak ve eklemlerde şişlik-Karpal tünel sendromu denilen el bileğinde sinir sıkışması ve ağrı-Adet kanamalarının daha fazla miktarda olması, adetlerde kramp olması ve adet öncesi dönemin kötü geçmesi-Bazı kadınlarda adet sıklığının azalması veya adetlerin kesilmesi-Depresyon gelişmesi ve hiçbir şeyle ilgilenmeme-Sesin kalınlaşması ve ses kısıklığı-İşitmede azalma oluşması-Guatr oluşması (Hashimoto hastalarında olur)-Tiroid bezinin küçülmesi (tiroid bezi iltihaplarına veya Hashimotonun son evresine bağlı olarak)-Kalp hızının ve nabız sayısının azalması-Kan kolesterol düzeyinde artma-Gebe kalamama (kısırlık)-Libido (Cinsel istek) azlığı ve empotans-Reflekslerin yavaş olması-Kekemelik

TİROİD BEZİ AZ ÇALIŞMASININ BELİRTİLERİ NELER

Peki Tiroid bezi çok çalışırsa ne olur? Tiroid bezinin fazla çalışması ve dokular için gerekli olan miktarın üzerinde hormon salgılamasına hipertiroidi adı verilir. Dokulara normalin üzerinde miktarlarda ulaşan tiroid hormonları vücutta bütün fonksiyonlarda artışa neden olur.

Tiroid bezinin az çalışmasının belirtileri kalp atışında hızlanma, çarpıntı, ellerde titreme, nemli cilt, sinirlilik, huzursuzluk hali ve iştahsızlık olmadan kilo kaybıdır. Hipertiroidinin en sık nedenlerinden biri olan Basedow-Graves hastalığında bu bulgu ve belirtilere ilaveten gözkapaklarının çok açılması sonucu gözlerin aşırı büyük görünmesi ve dışarı çıkması da olur. Basedow-Graves hastalığı dışında toksik (zehirli) nodüler guatr (tek veya birden çok yumru barındıran tiroid) ve tiroidite hipertiroidi nedenleri arasındadır.

TİROİD BEZİ HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL OLUR? Bu rahatsızlığın tedavisi 3 şekilde yapılabilmekte:

-Ağızdan alınan ilaçlarla fazla salgılanan tiroid hormonlarının etkilerinin yok edilmesi.-Radyoaktif iyot (atom) tedavisi ile fazla çalışan tiroid dokusunun harap edilmesi ve salgılanan hormon miktarında azalma sağlanması.-Ameliyatla tiroid bezinin tamamının veya tama yakın kısmının çıkartılması.

ZEHİRLİ GUART NEDİR BELİRTİLERİ NELER?

Zehirli guart farklı belirtiler ile kendini gösterir. Aşağıdaki belirtiler zehirli guatrın habercidir;

Hareketli olma, huzursuzluk-Çarpıntı (hızlı ve düzensiz kalp atımı olması-Yorgunluk-Güçsüzlük (ağır eşyaları kaldıramaz, merdiven çıkarken zorlanır)-Ellerde titreme-Saç dökülmesi-Sinirlilik, kolay heyecanlanma ve kolay öfkelenme-Canlı bakış, gözlerde büyüme, göz kapağında çekilme-Uykusuzluk, dikkat bozukluğu-Derinin sıcak, nemli ve ince olması-İshal-İştah artışı-Susama-Ağız kuruluğu-Sık idrara çıkma-Kilo kaybı (zayıflama)-Adetlerde azalma veya kesilme-Cinsel istekte azalma, sperm sayısında azalma-Erkeklerde meme büyümesi (jinekomasti)-Kemik erimesi-Kaslarda güçsüzlük-Çabuk yorulma

TİROİD BEZİ İLTİHABI BELİRTİLERİ NELER?

Tiroid bezindeki iltihap boyunda ağrı ile kendini gösterir ve bezde depolanmış hormonların kan dolaşımına dökülmesine ve hormonların yükselerek çarpıntı, terleme ve zayıflama gibi şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olur. İltihap çoğu hastada kendiliğinden düzelir ve hormonlar normale gelir. Bu durum geçici bir iltihap olayıdır.

Virüslerin yaptığı tiroid bezi iltihabının en önemli özelliği boyun ön bölgesinde şiddetli ağrı olmasıdır ve bu ağrı tek taraflı olarak kulak ve çeneye yayılır. Ağrı ortaya çıkmadan bir kaç hafta önce kas ağrısı, ateş, halsizlik, boğaz ağrısı ve yutkunmakta zorluk bulunabilir. Bazen hastalık farenjit ve boyunda ağrı ile başlar ve ağrı ve hassasiyet giderek artar. Ateş 37.5 ºC-38.3 ºC ve hatta 40 °C olur. Bazı hastalarda halsizlik, yorgunluk, ateş ve eklem ağrıları olabilir. Ağrı tiroid bezinin bir tarafından öbür tarafına kayabilir. Bazen ağrı yayılmadan olduğu yerde kalır. Bazı hastalarda ağrı çene ve kulaklara yayılır ve ağrı yutkunmakla, öksürmekle ve baş hareketiyle artar. Ağrı bazı kişilerde gece daha fazla olur. % 50 hastada çarpıntı, kilo kaybı, sinirlilik, ellerde nemlilik ve titreme olabilir. Tiroid bezinde hassasiyet, sertlik, nodül gelişimi ve büyüme olabilir. İltihabın olduğu bölge hassas ve serttir. Tiroid bezi o kadar ağrılıdır ki hasta muayene edilmesini ve elle dokunulmasını istemez. Bu hastalık 6 hafta veya bazen 2-5 ay sürebilir ve çoğunlukla kendiliğinden düzelir.

NODUL BELİRTİLERİ NELERDİR?

Nodüllerin çoğu hiçbir belirti vermez ve şikayet yapmaz. Nodüller sıklıkla hasta veya doktor tarafından rasgele fark edilir ve nadiren yemede zorluk, nefes darlığı, ses kalınlaşması veya çatallaşma veya boyunda ağrı yapar. Ancak çoğunun hiçbir belirtisi yoktur. Nadiren nodül içine kanama olursa ağrı ve hassasiyete neden olur. Bu tür kanamalar nodülün kendiliğinden yok olmasına neden olabildiği gibi sıklıkla kist oluşumuna da neden olur. Bazen akciğer ve beyin tomografileri sırasında veya boyundaki damarların ultrason ile incelemesi sırasında da tesadüfen nodül olduğu fark edilir.

TİROİD KANSERİ BELİRTİLERİ NELER?

Tiroid kanserli hastaların çoğunda hiçbir belirti veya şikayet yoktur. Bir kısmında boyunda bir şişlik gelişir ; çoğunda ise bir nodülden yapılan biyopsi sonucu kanser saptanır. Biyopsi normal çıktığı halde ameliyat edilen bezin nodül dışındaki bir alanında bazen milimetrik boyutta küçük kanser odağı saptanabilir. Tiroid bezinin hızlı büyümesi ve sert olması kanser şüphesini artırır. Ses kısıklığı ve boyunda lenf bezlerinin şişmesi de tiroid kanser şüphesini artırır.

Bazen özellikle çocuklarda boyundaki lenf bezlerindeki büyüme ilk bulgu olabilir. Çok nadiren bir kanser ağrılı ve baskı şikayetleri dediğimiz ses kısıklığı, nefes darlığı veya yeme zorluğu ile ortaya çıkar. Bazen hastalar ilk olarak vücudun diğer tarafındaki lenf bezi büyüklüğü, kemik kırıkları veya çok nadiren tiroid bezi fazla çalışması (hipertiroidizm) ile karşımıza çıkabilir. Bununla beraber çoğu hastada hiçbir şikayet yoktur. Boyundaki kitlenin veya nodülün nefes borusuna yapışık olması, sert olması, son zamanlarda hızlı büyümesi, yeme zorluğu, ses kısıklığı veya ses kalınlaşması ve büyümüş lenf bezleri kanser olasılığını kuvvetlendirir.