Tırnak Batması Nedir?
Ergenlik dönemlerinde ve genç bireylerde daha sık ortaya çıkan bir sağlık problemi olan tırnak batması sert bir yapıya sahip olan tırnağın yumuşak dokuya baskı yapması sonucunda kronikleşen yaraların oluşturduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle ayak parmaklarında görülen bu rahatsızlığa ayak baş parmağında daha sık rastlanmaktadır. Tırnak batması sorunu olan parmakta şişlik, ağrı hassasiyeti ve kızarıklık gibi belirtiler görülebilir. Bu tür belirtilere bağlı olarak kişi ayakkabısını rahat bir şekilde giyemez ve yürürken oldukça zorlanır. Ayrıca hastalığın oluştuğu parmakta kötü kokulu akıntı da meydana gelebilmektedir.
Tırnak Batması Nedenleri Nelerdir?
Yürümek başta olmak üzere birçok hareket yeteneğini kısıtlayan bir rahatsızlık olan tırnak batması ayak parmağında enfeksiyon ve ağrılara neden olarak kişinin günlük hayatını büyük ölçüde zorlaştırır. Yanlış ayakkabı seçimi başta olmak üzere birçok etken bu hastalığın oluşmasında etkili olabilmektedir. Bunlardan bazıları aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
- Ayak parmaklarını ezecek derecede sıkıştıran dar ayakkabıların giyilmesi
- Tırnakların çok kısa kesilmesi ve bakımının yanlış bir şekilde yapılması
- Ayağı bir yere vurmak ya da çeşitli darbelerden dolayı tırnakların tahriş olması
- Aşırı kilo nedeniyle tırnağın ayak parmağının derinine gömülmesi
- Genetik yatkınlık
- Tırnak mantarı, dengesiz beslenme ya da diğer nedenlerden dolayı tırnakların kırılarak şeklinin bozulması
Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?
Tırnak batmasında nasıl bir tedavi yöntemine başvurulacağı kararlaştırılırken iki farklı durum göz önüne alınmaktadır. Bunlardan birincisi tırnak batmasının yeni oluştuğu ve cerrahi işlem gerektirmeyecek düzeyde olan hafif vakalar, ikincisi ise uzun zamandır devam eden kronik sorunların yaşandığı durumlardır. Tırnak batması sorunu olan her hastaya cerrahi işlem uygulanmamaktadır. Hafif vakalarda genellikle tırnağın deriye batan kısmının altına küçük bir parça pamuk ya da peçete konulması önerilir. Tampon görevi görecek bu işlemi her gün düzenli olarak yapmak tırnak ve derinin temasını engelleyerek tırnağın etin derinliklerine geçmesini önler.
Ayrıca tırnak uzadığı zaman oval kesmek yerine düz bir şekilde keserek bu sorunun önüne geçilebilir. Bunun yanında ayak parmaklarına baskı uygulamayan rahat ayakkabıların giyilmesi ve sivri burunlu ayakkabılardan uzak durulması da oldukça önemli bir konudur. Eğer tırnak batmasının olduğu bölgede enfeksiyon oluşumu gözlenirse bu sefer antibiyotik içerikli ilaçlar ya da enfeksiyon önleyici çeşitli merhemler kullanılabilmektedir. Daha ileri vakalarda ise son çare olarak yapısı bozulan dokunun alınması ve tırnak kökünün belirli bir kısmının kazınması gibi cerrahi işlemler yapılabilmektedir. Cerrahi işlem yapıldıktan sonra tırnak batmasının tekrarlamaması için tırnak kökündeki şekil bozukluğu olan bölüm alınmaktadır. Bu operasyon için cerrahi işlem ya da gümüş nitrat ya da fenol gibi bazı kimyasal maddeler kullanılabilmektedir.
Bazen tırnak batması problemi olan kişiler tırnağın o bölümünü kendileri keserek durumu düzeltmeye çalışmaktadır. Ancak bu doğru bir şekilde yapılmadığında fayda yerine daha büyük zarar verebilmektedir. Eğer kalıcı hale gelmiş doku zedelenmesi ve şişlik varsa tırnak kenarlarının kesilmesi herhangi olumlu bir gelişme sağlamayacaktır.
Tırnak Batması Doğal Tedavisi
Tırnak batması tedavisi çok hassas, zor ve acı verici olabilir ve tırnak enfekte olursa tedavi uzun zaman alabilir. Neyse ki, batık tırnakları tedavi etmenin birkaç doğal yolu vardır:
Elma sirkesi
Elma sirkesi tırnak batamsı için çok etkili bir tedavi yöntemidir. Tek yapmanız gereken, yarım bardak sirkeyi iki bardak ılık su ile karıştırarak acıyı ve rahatsızlığı azaltmak için tırnağınızı içine batırmak. Sirke ayrıca antibakteriyel özellikleri nedeniyle doğrudan uygulandığında yaraları enfeksiyondan koruyabilir. Her zaman iyi kalitede bir sirke kullanmayı unutmayın (mümkünse organik).
Ev Yapımı Antiseptik Krem
Bu doğal ilaç, enfeksiyonla mücadele etmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Malzemeler;
- 5 Damla okaliptüs esans yağı;
- 5 Damla lavanta esansiyel yağı;
- 5 Damla çay ağacı esansiyel yağı;
- 2 Damla nane esansiyel yağı;
- 1 Damla kekik esansiyel yağı;
- 3 Yemek kaşığı soğuk preslenmiş Hindistan cevizi yağı;
- 3 Yemek kaşığı aloe vera jeli.
Hazırlanışı;
Hindistan cevizi yağı ve aloe vera jelini bir kasede karıştırın. Yağın katı olması halinde (bu sıcaklık çok düşük olduğunda gerçekleşir) bir kapta eritilir. Bu yapıldıktan sonra uçucu yağları ekleyin ve iyice karıştırın. Şimdi kremayı serin ve kuru bir ortamda bir cam kavanozda saklayın. Bu ilacı her gece uygulayın ve etkilenen alanın etrafına hafifçe masaj yapın.
Epsom Tuzu
Ayaklarınızı ılık su ve Epsom tuzu bir kaseye batırın. 15 dakika bekletin. Bu batık tırnağın yumuşamasına ve daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır.
Limon
Limon, batık tırnaklar dahil olmak üzere çeşitli sağlık problemlerini tedavi etmek için kullanılabilir. Tek yapmanız gereken, bir limonu ikiye bölmek ve etkilenen bölgeyi ovalamak. Bunu her gece yapın ve o bölgeyi güneş ışığına maruz bırakmaktan kaçının.
Tuzlu Su
Tuzlu su çözeltisi hazırlayın (arıtılmış su kullanarak). Yatmadan önce, enfekte olmuş tırnağınızı bu çözeltiye batırın ve gazlı bezle sarın.
Tırnak Çekimi Ağrılı ve Zor Bir Süreç Midir?
Tırnak çekimi yapılmadan önce sorunlu olan tırnağın tabanı çeşitli anestezik maddelerle uyuşturulduğu için operasyon sırasında hasta herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez. Ancak uyuşukluğun etkisi geçtikten sonra ağrı hissedilebileceği için hastanın bir süre ağrı kesici ilaç kullanması gerekir.
Tırnak çekimi tamamlandıktan sonra ayakları kalp seviyesinin yukarısına tutmak, pansuman üzerine arada bir buz torbası koymak ve bol bol istirahat etmek oldukça önemlidir. Bunun yanında eğer tırnak batmasının olduğu bölgede enfeksiyon varsa, kişi şeker hastasıysa ya da bağışıklık sistemiyle ilgili herhangi bir hastalık varsa bu durumda antibiyotik kullanımı da olabilmektedir. Tırnak çekimi tamamlandıktan sonra önü açık ya da ayağın içerisinde rahat hareket edebileceği şekilde olan ayakkabılar giyilmelidir. İşlem tamamlandıktan sonra kanama ve şiddetli ağrı olursa hiç vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir.
Cerrahi işlem yapılan parmaktaki yaralar iyileştikten sonra tekrar sorun olursa ortopedi veya cildiye doktoruna muayene olunarak gerekli konsültasyonlar yapılmalı ve başka bir hastalığın varlığı araştırılmalıdır. Tırnak çekimi yapıldıktan sonra 2 gün boyunca parmağı zorlayıcı hareketlerin yapılmasından kaçınılmalıdır. Ayrıca bir süre parmağı ıslatmamak ve belirli periyotlarla pansumanı değiştirmek oldukça önemlidir. Operasyonun üzerinden 1 hafta geçtikten sonra herhangi bir sorun ya da ağrı yoksa kişi artık normal yaşantısına geri dönebilir.
Tırnak Batmasından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Tırnak batmasından korunmak amacıyla yapılması gereken en önemli şey ucu parmakları zorlayacak derecede dar olan ayakkabıların giyilmemesidir. Ayrıca ayakta yürürken basma problemi oluşturacak bir anatomik bozukluk varsa ortopedi doktoruna gidilerek bu durumun düzeltilmesi sağlanmalıdır. Tırnakların kırılmasına ve yapısının bozulmasına neden olan başlıca etkenlerden birisi de tırnak mantarıdır. Bu tür zararlı oluşumların giderilmesi için gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bunun dışında ayak tırnakları düz bir şekilde kesilmeli ve düzenli olarak törpülenmelidir.