19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriTırnağına bak hastalığı anla!

Tırnağına bak hastalığı anla!

İçerikleri

Hastalıklar vücutta önceden sinyali verirken, tırnaklarda da kendini belli edebiliyor. Kimi zaman renk değişikliği kimi zaman yapısının bozulmasıyla ortaya çıkan bu durum hastalıkları önceden haber veriyor. Uzmanlar, bu sinyalleri ve işaret ettiği hastalıkları şöyle sıralıyor…

SARARMIŞ TIRNAKLAR:

Bu renk bazı akciğer sorunları, sinüzit veya solunum yolu enfeksiyonları ile ilişkili olabilir.

ONİKOLİZ:

Onikoliz tırnağın tırnak yatağından ayrılmasıdır. Bunun nedeni bir travma veya siğiller olabilir. Bu sorunun başka bir nedeni hipertiroiddir.

PÜRTÜKLER:

Tırnak uzadığında, yüzeysel katmanlar ve belirli pürtükler oluşturur. Bu sedef hastalığı işaretidir.

ŞİŞKİNLİK:

İçteki dokunun yumuşaması ve tırnakta kaşık şeklini andıran bir eğim oluşması akciğer sorunu, kolon iltihabı, siroz, veya çölyak hastalığı belirtisi olabilir.

BEAU ÇİZGİLERİ:

Bunlar tırnağın tamamını etkileyen çöküntülerdir. Birden fazla çizgi oluştururlar. Bunların kaynağı tırnaktaki yaralanmalar veya ciddi bir yetersiz beslenme, kalsiyum, çinko eksikliği, diyabet veya sedef hastalığı ile ilişkili sorunlar olabilir.

MUEHRCKE ÇİZGİLERİ:

Bunlar çapraz bir şekilde oluşan beyaz çizgilerdir. Bunlar özellikle albümin düzeyleri düşük olduğu zaman ortaya çıkar. Ayrıca bunların başlıca nedeni yetersiz beslenme veya kemoterapidir.

KOPUK BİÇİMLİ KANAMA:

Birisi bu soruna sahip olduğunda tırnakların altında kırmızı çizgiler görebilirsiniz. Çoğu zaman bunlar endokardit, önemli bir travma veya sedef hastalığı kaynaklıdır. Diğer durumlarda C vitamini eksikliği de kanamalara neden olabilir.

RENKTE DEĞİŞİKLİK:

Demir eksikliği söz konusu olduğunda, tırnak yatağı oldukça solgun bir renk alacaktır. Siroz ile ilişkili bir sorun söz konusu olduğunda, tırnak beyaza dönüşebilir.

KAHVERENGİ TIRNAKLAR:

Bu durum, tırnağın iki renk olması durumunda görülür. Lunulanın uzak kısmı kahverengi bir renge bürünür. Karaciğer sorunu yaşadığınızda tırnaklarınızda iki renk görülebilir. Tırnak büyümesine en yakın beyaz olacağı için tırnağınız iki farklı tona sahiptir.

KAŞIK TIRNAK:

Tırnak şişmek yerine çöker ve tırnaklar oldukça yumuşar. Bunun nedeni doğrudan petrolden gelen çözücü maddelere dokunmakla ilişkilidir.
Diğer nedeni ise demir eksikliği olabilir. Bu durumda ferritin seviyelerini kontrol ettirin.

BEYAZLAŞMIŞ TIRNAKLAR:

Bu tırnakların ya tamamen, ya da bazı kısımlarda beyaza dönüştüğü bir sorundur. Bu beyaz çizgilere veya noktalara neden olabilir. Bu aynı zamanda tüm tırnaklarda aynı anda veya tırnakların sadece bir kısmında ortaya çıkabilir. Küçük-büyük herkeste görülebilir. Bunların klinik açıdan bir önemi yoktur ve bu, çinko açısından zengin yiyecekler yiyerek çözülebilen geçici bir sorundur.

Tırnağına bak hastalığı anla!