19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkTetik Parmak Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Tetik Parmak Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Çoğu durumda, tetik parmağı hastalığı ciddi bir durumdan ziyade sıkıntı vericidir. Ancak tedavi edilmediğinde etkilenen parmak kalıcı olarak sıkışabilir.

İçerikleri

Tetik parmağı, parmaklarınızı büken ve parmak hassasiyetine ve ağrıya neden olan tendonların iltihaplanması nedeniyle oluşur. Bu durum parmaklarınızın hareketini sınırlar ve parmağınızı düzeltmeyi ve bükmeyi zorlaştırabilir.

Tetik Parmak Hastalığı Nedir?

Tetik parmak hastalığı özellikle başparmakta görülen, ancak diğer parmaklarda da oluşması mümkün olan, hastalığın olduğu parmağın bükülmesi esnasında yaşanan kasılma ve acı hissiyle kendini gösteren bir hastalıktır. Hareket esnasında ani bir kitlenme yaşanması ve parmağın yeniden düzeltilmesi gayet zor olan bu hastalık hobileri ve işi sürekli tekrar isteyen kişilerde daha fazla görülmektedir.

Tetik Parmak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Özellikle yumruk yapıldığı anlarda belirti vermektedir. Parmak kök bölümlerinde gerginlik ve rahatsızlık hissiyle ortaya çıkan bu hastalık, parmağın düz konuma getirilmesi anında ”klik” sesi ve rahatsız edici bir ağrı ile seyredebilmektedir. Ayrıca avuç içi hassasiyeti ve sabah uyanıldığında oluşan parmak sertliği de en bilinen belirtiler arasında yer almaktadır.

Tetik Parmak Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Bu hastalık, çoğu zaman hareket tekrarı nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle başparmağın sürekli tekrarlar ile zorlanması durumunda oluşan bu hastalık, parmaklarda yer alan tendonların iltihaplanması nedeniyle de kendini göstermektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha çok görülen bu hastalık, 40 ile 60 yaş arasındaki kişilerde ilerleyen yaş nedeniyle görülmektedir. Bu hastalığın oluşumunda etkili olan gut hastalığı, diyabet ve romatoid artritin yanı sıra çiftçilik, müzisyenlik ve sanayi işçiliği yapan kişilerde de görülme olasılığı yüksektir.

Tetik Parmak Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tedavisindeki amaç, bölgede oluşan şişliği yok etmek ve yakalama refleksini geri kazandırmaktır. Ameliyatsız tedavi söz konusu ise atel ya da kasları gevşetecek ilaç kombinasyonları etkili olmaktadır. Bunun yanı sıra oluşacak ağrıyı ve iltihabı önlemek amacıyla da ek ilaçlar düzenlenmektedir. Kişinin bu hastalığa yakalanmasına neden olan sebeplerden uzak durması da, tedavinin önemli bir parçasıdır.

Eğer bu yöntemlerle tedavi sağlanamıyorsa, hastaya cerrahi operasyon uygulanmaktadır. Genellikle lokal anestezi ile uygulanan parmak ameliyatı, parmak tabanında yer alan kılıfın açılmasını ve tendonların rahatça hareket edebilmesini amaçlar. Ameliyat sonrasında ise 1 hafta boyunca şişlik, ağrı ve hassasiyet görülebilmektedir. Nadiren de olsa bu semptomların geçmesi uzun sürmektedir. Böyle durumlarda ise el terapisi uygulaması tercih edilmektedir.

Tetik Parmağınızla Başa Çıkmanın En İyi 10 Yolu.

Parmağınızı Dinlendirin

Tetik parmağıyla baş etmenin en iyi yollarından biri, etkilenen parmağınızı en az üç ila dört hafta dinlendirmektir. Doğru dinlenme, tendonu iyileştirmek için anahtar bir bileşendir. Ayrıca, iyileşme süresini hızlandırmanın yanı sıra, ağrıyı ve iltihabı da azaltacaktır.

Bir Atel kullanın

Ayrıca, etkilenen parmağınızı, ağrı ve iltihap azalıncaya kadar, mümkün olduğunca atelde tutmalısınız. Bir atel, etkilenen parmağı uzatılmış bir konumda tutar ve iyileşirken hareketi önler.

Soğuk Kompres Uygula

Durumunuzda günde birkaç kez soğuk kompres kullanarak iyileşme olduğunu da fark edebilirsiniz. İnce bir havluya birkaç buz küpü koyun ve sıkıca bağlayın. Bu buz torbasını etkilenen parmağa 10 dakika boyunca uygulayın. 5 dakika ara verin ve 2 veya 3 kez daha tekrarlayın. Bu basit çözümü, gerektiği kadar günde birkaç kez kullanın.

Sıcak Suya batırın

Soğuk bir kompres etkiliyken, etkilenen parmağın ılık suya batırılması da tendonları ve kasları gevşeterek iyileşme sürecinde rol oynayabilir. Bir kaseyi ılık suyla doldurun. İsteğe bağlı olarak, 1 çorba kaşığı Epsom tuzu ekleyin. Etkilenen parmağı 5 dakika boyunca bekletin. Gün boyunca 4 veya 5 kez yapın.

Germe Egzersizleri Yapın

Nazik egzersizler parmağınızdaki hareketliliğin korunmasına yardımcı olur ve ayrıca iyileşme sürecine yardımcı olur, böylece en kısa sürede en iyi şekilde çalışmaya geri döner.

Parmağınıza Masaj Yapın

Etkilenen parmağa düzenli olarak masaj yapmak, tetik parmağını tedavi etmenin başka bir iyi yoludur. Hafif bir masaj, dolaşımın artmasına, kasların gevşemesine ve şişliğin ve sertliğin azaltılmasına yardımcı olur. Mikrodalgada biraz zeytin, susam veya hindistancevizi yağı ısıtın. Etkilenen parmağın üzerine ılık yağ sürün.

Aloe Vera kullanın

Aloe vera, tetik parmağıyla ilişkili sertlik ve ağrının yanı sıra, iltihabı hafifletmeye yardımcı olan iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Jeli aloe vera yaprağından çıkarın ve etkilenen parmağınızın üzerine günde 2 veya 3 kez sürün. Ek olarak aloe vera almayı tercih edebilirsiniz.

Bromelain

Ananaslarda (özellikle sapta) bulunan bir bileşik olan Bromelain, tetik parmağını tedavi etmeye yardımcı olmak için mükemmel bir ilaçtır. Ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olan anti-enflamatuar faydalar sağlar.

Zerdeçal ile tedavi

Tetikleyici parmak için başka bir iyi çare zerdeçal. İçinde kurkumin adı verilen bileşik, anti-enflamatuar bir madde olarak işlev görür, bu nedenle ağrı ve şişliği etkili bir şekilde azaltabilir.

Akupunktur uygulatın

Göz önünde bulundurabileceğiniz bir diğer iyi tedavi akupunkturdur. Etkilenen bölgeye giden kan akışını artırmaya yardımcı olur, bu da ağrıyı ve şişliği azaltır. Akupunkturda, iltihaplanma ve ağrının nedenini belirlemek için etkilenen bölgeye ve çevresine ince iğneler sokulur.

Ek İpuçları: Reçetesiz satılan steroid olmayan antienflamatuar ilaçları kullanın, ibuprofen gibi, acıyı hafifletmek için. Ağrı ve şişliği hafifletmek için gerektiğinde arnika veya kapsaisin kremleri kullanın. Enflamasyonla savaşmak için günlük 2 ila 3 bardak zencefil çayı için. Karaciğer, balık, çiğ sarımsak, ayçiçeği tohumu ve fındık gibi B6 vitamini bakımından zengin yiyecekleri yiyin.