Ana SayfaHaberlerTarihe adını yazdıran ilk Türk kadın doktoru Safiye Ali kimdir?

Tarihe adını yazdıran ilk Türk kadın doktoru Safiye Ali kimdir?

İçerikleri

Tarihe adını altın harflerle yazdıran Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Türk kadın doktoru Safiye Ali’nin mesleki hayatta bizleri gururlandıran başarıları, karşılaştığı zorlukları ve çok istediği doktorluk mesleğine ulaşmak için çıktığı yolculuk hikayelerine konuk olacağız.

İlk Türk Kadın Doktoru Safiye Ali Kimdir?

Safiye Ali, 2 Şubat 1894 yılında İstanbul ‘da doğdu.  Tanılan ve sayılan bir ailenin en küçük üyesiydi. Babası Ali Kırat Paşa, Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamit ve Abdülaziz’e yaverlik yapmıştır.  Annesi Emine Hassene Hanımdır.

Safiye Ali, öğrenmeye meraklı zeki bir çocuktu. Özellikle birkaç dili beraber öğrenmeye çalışırdı. Ailesi de eğitimine özen gösteriyordu. Lise eğitimini Amerikan Kız Koleji’nde tamamladı. Doktor olmak ister ve Darülfünun Tıp Fakültesine müracaat eder. Fakat o dönemde kızlar Tıp Fakültesine alınmıyordu. Tek çaresi vardı. Yurtdışına gitmeli ve hayalini gerçekleştirmeliydi. Gerçekleştirdi de.

Safiye Ali’nin Doktor Olma Yolculuğu

Almanya’da Würzburg Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimini alan Safiye Ali ‘’ Bebeklerde İç Pakimenenjit Kanaması ‘’ başlıklı tezini yazarak, eğitimini tamamladı. Berlin’de doktorluk mesleğini onaylatıp, İstanbul’a döndü. Böylelikle ülkede ilk Türk kadın doktoru unvanını almış oldu. Kısa bir süre İstanbul’da kaldıktan sonra tekrar Almanya’ya giderek, kadın hastalıkları ve çocuk hastalıkları bölümü üzerine çalışarak, yüksek ihtisas yaptı.

Safiye Ali Ülkesine Dönüyor

Safiye Ali 1923 yılında tababet icazetnamesini alarak Cumhuriyetin ilk kadın doktoru unvanını alır. Mesleğinin ilk dönemlerinde Almanya ve Amerika elçiliklerinin doktorluğunu yaptı. Amerikan Kız Koleji’nde dersler vermeye başladı. Dönemin yeterli beslenemeyen çocuklarına beslenmelerine ve iyileşmelerine yardım etti.

Safiye Ali Ülkesini Gururlandırıyor

Mesleğinin başlangıç yıllarında kadın doktor diye küçümseyenler şimdi onu hayranlıkla izleyecek ve başarılarını dinleyecekti. Londra’da düzenlenen Beynelmilel Kadın Doktorlar Cemiyeti’ne katıldı. Bu kongrede 25 kişilik delegelerin içinde olmayı başardı. Uluslar arası birkaç kongreye daha katılan Cumhuriyetin ilk kadın doktoru, ülkesini en iyi şekilde temsil etmiştir.

Safiye Ali Kansere Yenildi

Önemli çalışmalara imza atan ve diğer kadınlara örnek olan Safiye Ali kanser hastası olmuştu. Tedavi olmak için Almanya’ya gitti. Başarılı bir ameliyat geçirerek yurda döndü. Kadıköy’de muayenehane açtı. Ancak bir süre sonra hastalığı tekrarladı. Tedavi için Almanya’nın yolunu tutan Safiye Ali’nin vücudu tedavilere yanıt vermiyordu. Başarı öyküsüyle bizlere ilham olan ilk Türk kadın doktoru Safiye Ali 5 Temmuz 1952 yılında 58 yaşında Almanya’da hayata gözlerini kapadı.