25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerSputnik V aşısının yan etkileri nelerdir?

Sputnik V aşısının yan etkileri nelerdir?

İçerikleri

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 30 milyon doz Sputnik V aşısının haziran ayı sonu itibariyle ülkemize geleceği yönünde açıklama yapıldıktan sonra internette Sputnik V aşısının yan etkileri ve bu aşının ne kadar koruma sağladığı araştırılmaya başlandı. Uzman doktorlar, Sputnik V aşısının Covid-19 virüsüne karşı ne kadar etkili olduğu ile ilgili açıklama yaptılar.

Sputnik V Aşısı Ne Zaman Uygulanacak?

Pandemi sürecinde Covid-19 virüsüyle mücadele edebilmek için aşılama çalışmalarına hız verilirken, Çin’den tedarik edilen Sinovac ve Almanya’dan tedarik edilen BioNTech aşılarından sonra şimdide Rusya’dan tedarik edilecek olan Sputnik V aşısı devrede olacak. Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklamada 30 milyon doz Sputnik V aşısının haziran ayı sonuna kadar ülkemize gelmiş olacağı bilgisine yer verilmişti.

Sputnik V aşısında ilk partinin ülkemize geldiğine değinen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı, “Pazartesi günü ülkemize gelen Covid-19 virüsü aşısı Sputnik V aşısıydı.

Covid-19 virüsü aşı çeşitliliğinin yanı sıra aşı miktarında da şimdilik bir sıkıntımız bulunmuyor. Rusya tarafından geliştirilen Sputnik V aşısının da koruyuculuk oranı oldukça yüksek, hatta bu aşının koruma oranının yüzde 97 olduğunu ifade edebilirim. Bu aşı, ‘Adenovirüs olarak adlandırılan ayrı bir mekanizma sayesinde Covid-19 virüsüne karşı bağışıklık oluşturmaktadır. İncelemelerden sonra 10-15 gün sürdüğü tespit edildi. Sputnik V aşısı ülkemize bu hafta giriş yaptığından dolayı 2 hafta içerisinde uygulanmaya başlanacak.” dedi.  

Sputnik V Aşısı Yüzde Kaç Koruyor?

Sputnik V aşısının şu anda 65 ülke tarafından uygulandığına dikkat çeken Doç. Dr. Savaşçı, “Şu ana kadar elde edilen verilerin hepsi Sputnik V aşısının antikor oluşturma oranının yüzde 97 olduğunu gösteriyor. Sputnik V aşısının mekanizmasının içeriğinde ‘postacı’ olarak bilinen bir virüs, yani Adenovirüs bulunmaktadır. Farklı mekanizmalar sayesinde vücutta antikor oluşumunu tetikleyen oluşumlar kullanılmaktadır. Bu teknoloji, daha evvel uygulanan teknolojilerden ayrı bir teknolojidir.

Sputnik V aşısının içeriğinde virüs barındırmasının halkımızın gözünü korkutmasına gerek yoktur. Bu virüs sadece taşıyıcı olarak kullanılmaktadır. Bu mekanizma nedeniyle kişinin hastalanmasının imkanı yoktur. Covid-19 virüsüne karşı yüksek etkiye sahip olması hepimizi sevindiriyor. Her iki dozda farklı Adenovirüs tipleri kullanıldığından dolayı yüksek oranda ekstradan antikor yoğunluğu oluşmaktadır. Ben de ilk iki doz aşımı BioNTech aşısı yaptırdım. Üçüncü doz aşımın tercihini Sputnik V aşısı olarak yapacağım.” ifadelerine yer verdi.

Sputnik V Aşısının Yan Etkisi Var mı?

Sputnik V aşısının yan etkileri hakkında da vatandaşları bilgilendiren Doç. Dr. Savaşçı, “Covid-19 virüsü aşılarının yaygın olarak görülen yan etkileri arasında kol ve kas ağrısı, hafif grip ve mide bulantısı yer almaktadır. Covid-19 virüsü aşısı vurdurduktan sonra herkes kendi doktoru gibi davrandığı takdirde çok ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalınmaz.” diye konuştu.