24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkBeslenmeSiyez buğdayı nedir? Neye iyi gelir, faydaları nelerdir?

Siyez buğdayı nedir? Neye iyi gelir, faydaları nelerdir?

İçerikleri

Siyez buğdayı, Fransa, Yugoslavya, Fas ve Türkiye’de yetişmektedir. Ülkemizde siyez buğdayı unu son derece yaygındır. En çok Kastamonu bölgesinde ekimi yapılmaktadır. Yapısı gereği tek başaklıdır. Bu yüzden hastalıklara ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Bu özelliği ile diğer buğdaylardan kolaylıkla ayrılmaktadır. Buğdayların atası olarak düşünülmektedir. İlk olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Karacadağ’da yetiştirildiği düşünülmektedir. Siyez buğdayına ilk olarak ‘’Zız’’ adını vermişlerdir. Hititçe bir kelimedir. Bazı bölgelerde ise ‘’kaplıca’’ olarak geçmektedir. Bilimsel ismi ise, Latince kelime olan ‘’Triticum Monococcum’’ şeklindedir. Sizlere siyez buğdayı nedir? Gibi soruların cevabını verdik. Dilerseniz faydalarına göz atalım.

Siyez Buğdayı Faydaları

Siyez buğdayının faydaları neredeyse sayılamayacak kadar çok fazla. Siyez buğdayının birçok özelliği bulunmaktadır. En dikkat çeken özelliklerinden biri ise siyez ununun kalori bakımından yeterli ve besleyici olmasıdır. Dilerseniz size siyez ununun faydalarını daha uzun anlatalım.

  • Anne sütünü artırır. Folik asit miktarı özellikle yeni doğum yapmış anneler için gereklidir.
  • Yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Hücre yapısını koruyacaktır .
  • Siyez buğdayı yüksek lif kaynağıdır. Bağırsakların çalışmasında ve temizlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
  • Bağırsak kanserine karşı son derece önemlidir. Ayrıca radyasyona dayanıklı bir bitkidir. Bazı ülkeler olası savaş durumunda bu bitkileri stoklamaktadır.
  • Mineral bakımından zengindir. Mide rahatlatsızlıklarına karşı birebir iyi gelmektedir. İçinde bulundurduğu yağ bakımından kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir.
  • Yağ oranı dengelidir. Kolesterol içermemektedir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) yaptığı araştırmalar sonucunda glisemik endeksi en uygun gıda özelliğini taşımaktadır.
  • Protein değeri yüksektir. Vejeteryanlar tarafından tüketilmesi gerekir. Karbonhidrat bakımından düşüktür.
  • Sindirim sistemini ve sinir sistemine iyi gelmektedir. B1 vitamini bulunmaktadır.
  • Siyez buğdayında 14 kromozom bulunmaktadır. Genetiği değiştirilmiş buğdaylarda ise 48 kromozom bulunur. Siyez buğdayının genetiğini değiştirilmemiştir.

Siyez Buğdayının Zararları Var Mı ?

Bilindiği kadarıyla önemli bir zararı bulunmamaktadır. Siyez buğdayı zararları ölçülü yemediğiniz takdirde oluşabilir. İnsanlara pek bir zararı olmasa da, çok fazla tercih edilmemesinin sebepleri varıdır. Bunlardan en önemlisi her yerde yetişmemesidir. Bir diğeri ise elde edilen mahsulün diğerlerine oranla daha az olmasından dolayı çok fazla tercih edilmemektedir.