24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerİstanbul'da sivrisinekler hayatı kabusa çevirdi

İstanbul’da sivrisinekler hayatı kabusa çevirdi

İstanbul’un birçok ilçesinde görülen sivrisinekler özellikle çocukların vücutlarında yara oluşumuna neden oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ise sivrisinek akınına karşı halkı SMS ile uyardı.

İçerikleri

İstanbul’un Avcılar ilçesine bağlı Yeşilkent Mahallesi’nde görüldükten sonra birçok ilçeye yayılan sivrisineklerin özellikle çocukların vücutlarında yaraya neden olduğu öğrenildi.

Sarıyer ilçesindeki Ferahevler Mahallesi’nde ikamet edenler, sivrisinek ısırığından dolayı çocukların vücutlarında yaralar oluştuğunu ifade ederken, ilaçlama çalışmalarının ise yetersiz olduğunu iddia ettiler. Mahalle sakinleri özellikle ara sokak ve parkların ilaçlanmasını talep ettiler. Mahalle sakinleri çocuklarını sivrisineklerden korumak için evlerinin camlarına sineklik taktırıyor.

Çok Fazla Sivrisinek Var

30 yıldan bu tarafa Sarıyer ilçesinin Ferahevler Mahallesi’nde ikamet ettiğini ifade eden vatandaş Bülent Demirci, “Özellikle çocuklarımızda izlerine rastlıyoruz. Gerçekten aşırı rahatsız ediyorlar. 3 evladım var. O kadar çok fazla sivrisinek var ki iki dakika yerimizde durmamız imkansız. Çocuklarımız olduğu için sivrisinekleri hafife alamayız. Sonuçta bulaşıcı hastalık yayabilirler. Çocuklarımız vücutlarında sivrisinek ısırıklarının neden olduğu kaşıntı nedeniyle yara ve iltihaplanmalar oldu.” dedi.

İlaçlamanın daha fazla olması gerektiğine değinen bir başka mahalle sakini, parkların ve çıkmaz sokaklarında ilaçlanması gerektiğinin altını önemle çizdi.

Bahçeye İlaçsız Çıkmak İmkansız

Bir başka mahalle sakini olan Ahmet Sarıkaya ise, “Sarıyer ilçesi İstanbul’un en yeşil ilçelerinden biri olduğu için sivrisinekler genellikle fazla oluyor. İlaçlama çalışmaları ise çoğu zaman yetersiz kalmaktadır. Ama bu sivrisinekler diğer sivrisineklere hiç benzemiyor. Değişik bir sivrisinek türü.” ifadelerine yer verdi.

Sivrisineklere karşı verdiği mücadeleyi anlatan 9 yaşındaki bir çocukta, “Bahçemiz sivrisineklerle doldu. Bahçemize yuva yaptıklarını düşünüyorum. Sivrisineklerin ısırdığı yerdeki izler neredeyse 1 hafta geçmiyor. Bahçeye ilaçsız inmemiz imkansız hale geldi. Bu sivrisinek türü gerçekten çok değişik.” diye konuştu.

İBB’den Hep Birlikte Mücadele Edelim Uyarısı

Sivrisineklere karşı halkı SMS ile uyaran İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “Değerli halkımız, göl ve dere gibi büyük alanlarda belediyemiz tarafından sivrisinek türlerine karşı gerekli mücadele yapılmaktadır. Havuzlar, bidonlar ve saksı altları gibi su birikebilen alanlar sivrisineklerin üremeleri için en uygun yerlerdir. Çevreye aşırı rahatsızlık verecek kadar sivrisinek üreyebilmesi için sadece bir bardak su yeterlidir. Sivrisineklere karşı mücadeleyi hep birlikte verelim.” ifadelerine yer verdi.

Mesajın son kısmında ise bir animasyon filmi linkine paylaşımı yapıldı. Animasyon filminde sivrisineklerin üreyebileceği alanlar gösteriliyor. Animasyon filminde paylaşılan bir başka önemli bilgi ise sivrisineklerin üremesi için uygun alanların yüzde 80’ini insanın kendisinin oluşturduğu oldu.