Yaşamımızın en önemli yapı taşlarından biri su. Vücut ısımızın dengelenmesi, toksinlerin atılması, sağlıklı sindirimin gerçekleşmesi gibi birçok yaşamsal fonksiyonumuzu suya borçluyuz.
Suyun nasıl içilmesi gerektiğine gelince, bu konuda farklı görüşler mevcut. Suyun hangi sıcaklıkta içilmesi gerektiği özellikle diyet yapanların üzerinde durduğu bir konu. Soğuk suyun daha fazla kalori yaktırdığına dair bir düşünce var. Bu düşünceye göre vücudumuz soğuk suyu kendi sıcaklığına (37 derece) getirmek için enerji harcıyor ve bu da kalori yaktırıyor. Ancak bir araştırma soğuk su içenlerle, sıcak su içenler arasında kalori yakma açısından çok da kayda değer bir fark olmadığını ortaya çıkardı. Peki, gerçekten içtiğimiz suyun sıcaklığının kilo vermekle bir ilişkisi var mı? Suyu sıcak mı, yoksa soğuk mu içmek daha sağlıklı?
SICAK SU İÇMENİN FAYDALARI
Sıcak su, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına ve kabızlığa iyi geliyor. Özellikle sabahları aç karnına bir bardak sıcak su içmek sindirimi hızlandırıyor. (Kabızlığa ne iyi gelir? başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.
Sıcak su, toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlıyor. Sivilce gibi cilt problemlerine de iyi geliyor.
Sıcak su üst solunum yollarının açılmasına yardımcı oluyor.
Sıcak suyun en önemli faydalarından biri de vücuttaki kan akışını hızlandırarak ağrıları azaltması. Sıcak su özellikle eklem ağrılarına çok iyi geliyor.
SOĞUK SU İÇMENİN FAYDALARI
Soğuk su, kalp krizine karşı koruyor. Özellikle sıcak yaz aylarında soğuk su içmek vücudu rahatlatıyor, sıcak çarpmasına da iyi geliyor.
Soğuk su, sıcak suya göre midede daha az kalıyor ve vücut tarafından daha hızlı emiliyor.
Soğuk su, sıcak suya göre metabolizmayı daha fazla hızlandırıyor bu sebeple özellikle kilo vermeye yardımcı oluyor.