28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkŞifalı BitkilerSarı kantaron yağı nasıl yapılır, nerelere sürülür, faydaları neler?

Sarı kantaron yağı nasıl yapılır, nerelere sürülür, faydaları neler?

Sarı kantaron yağı, alternatif tıpta sıklıkla kullanılan çok özel bir yağdır. Önceden Avrupa ülkelerinde daha çok tercih edilen sarı kantaron yağının faydalarından ülkemizde de yararlanılmaya başlanmıştır. Sizlerde sarı kantaron yağının nasıl yapıldığını ve ne gibi faydaları olduğunu merak ediyor musunuz? O zaman bu yazımız tam size göre.

İçerikleri

Sarı kantaron yağı, sarı kantaron çiçeğinden elde edilmektedir, yara otu ya da mayasıl otu olarak da bilinir. Rengini ise çiçeğin kuru ya da taze olmasından almaktadır. Çiçekler taze iken hazırlanan yağ kırmızı, kurutularak hazırlanan yağ ise sarı olmaktadır. Her iki yağın da faydaları saymakla bitmese de, sarı kantaron yağı daha çok tercih edilmektedir.

Sarı Kantaron Yağı Nedir?

Tropik ve ılıman bitki örtüsünde yetişen sarı kantaron yağı nedir? Son dönemlerde bitkisel tedaviye olan ilginin artması ile beraber sarı kantaron yağının da ön plana çıktığı görülmektedir. Kantaron çiçeğinin en önemli özelliklerinden biri, doğal olarak yetişmesidir. Yani herhangi bir ekim ya da sulama yapılmadan, kendi kendine yetişen bir bitkidir.

Sarı kantaronun ülkemizde de 100 civarında farklı türü mevcuttur. Çok eski zamanlardan beri kullanılan sarı kantaron çiçeği, son dönemlerde birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Kantaron çiçeği kurutulduğu zaman bitki çayı gibi demlenerek içilmektedir. Bu sayede mideyi rahatlattığı ve bununla beraber hazımsızlığa da iyi geldiği söylenmektedir. Cilt sorunları, sindirim sistemi sorunları, yaralar, ağrılar gibi birçok farklı sağlık sorununa fayda sağlayan sarı kantaronun yapımı da oldukça kolaydır.

Sarı Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

Yaşadıkları sağlık sorunlarına çare bulmak isteyen kişiler için sarı kantaron yağı nasıl yapılır çok önemlidir. İçeriğinde bulunan faydalı yağ bileşenleri ile birçok hastalığa iyi gelen sarı kantaron yağı için öncelikle kantaron çiçeğinin elde edilmesi gerekmektedir.

Birçok bölgede yetişen sarı kantaron çiçekleri özenle toplanmalıdır. Kantaron çiçeğini toplama şansı olmayanlar üzülmesin. Bazı aktarlarda veya pazarlarda kantaron çiçeği taze ve kurutulmuş olarak satılmaktadır. Kırmızı kantaron yağı elde etmek isteyen kişiler, 100 gr taze kantaron çiçeğini kavanoza koyarak üzerine 250 ml zeytinyağı eklemelidirler. Hazırlanan karışım 30 gün güneşte bırakılır ve ara sıra karıştırılır.

Sarı kantaron yağı elde etmek isteyen kişiler ise, öncelikle taze kantaron çiçeklerini kurutmalıdırlar. Kuruyan kantaron çiçekleri ve zeytinyağı yine aynı oranda kavanoza eklenmelidir. Hazırlanan karışım 30 gün sonunda sarı renge dönüşecektir. Her iki kantaron yağının da etkisi aynı olmakla beraber, sarı kantaron yağını tercih eden kişi sayısı daha fazladır.

Sarı Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

Kullanımı oldukça yaygınlaşan sarı kantaron yağının kullanım alanları çeşitlidir. Bu da, kantaron yağına olan ilgiyi artırmaktadır. Sarı kantaron yağının yararı nedir bilen kişiler, evlerinden bu yağı eksik etmemektedirler. Her yerde bulabileceğiniz sarı kantaron yağının genel olarak yararları şu şekilde sıralanabilir:

Yara ve yanık tedavisinde etkilidir:

Sarı kantaron yağının en bilinen özelliği, yara ve yanıkları kısa sürede iyileştirmesidir. Hücre yenileme özelliğine sahip olan kantaron yağı, yara ve yanıklar üzerine sürüldüğünde hemen etkisini göstermektedir.

Kanamaları azaltır:

Herhangi bir nedenle meydana gelen kanamalarda, kanamanın azalması için sarı kantaron yağı tercih edilmektedir.

Vücut ısısını artırır:

Özellikle demir eksikliğine bağlı olarak yaşanan el – ayak üşümesinde etkilidir. Ellerinize ve ayaklarınıza süreceğiniz sarı kantaron yağı vücut ısınızı artıracaktır.

Varis ve uçuklarda etkilidir:

Uçuk ya da varis olan bölgeye sürülen kantaron yağı, sorunun kısa zamanda azalmasını sağlamaktadır.

Bebekler için doğal krem:

Rahatlatıcı etkisi ile özellikle gaz sıkıntısı yaşayan bebeklere sarı kantaron yağı ile masaj yapılmaktadır. Ayrıca, pişikler için de tercih edilmektedir.

Cilt lekelerini giderir:

Güneş ya da herhangi bir etki ile yüzde olan lekelerin kaybolmasını sağlamaktadır.

Baş ağrısına ve yorgunluğa iyi gelir:

Migren ya da herhangi bir nedenle yaşanan baş ağrısında ağrı kesici bir görev üstlenmektedir. Bununla beraber, hücreleri gevşeterek yorgunluğun azalmasında yardımcı olmaktadır.

Enflamasyonun azalmasını sağlar:

İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde iltihabı azaltmaktadır. Böylece iltihabın neden olduğu ağrı ve sızıyı ortadan kaldırmaktadır.

Enfeksiyon tedavisinde kullanılır:

Güçlü antiviral etkisi ile enfeksiyona savaş açmaktadır. Mantar ve bakterilerde de aynı etkiyi göstermektedir.

Saç dökülmesinde etkilidir:

Günümüzün en büyük sorunlarından olan saç dökülmesinde etkilidir. Saç köklerini besleyerek saçların güçlenmesini sağlamaktadır.

Sarı Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?

Kısa sürede sorunlarınıza çare bulmak istiyorsanız, sarı kantaron yağı nasıl kullanılır bilmelisiniz. Yaşanan şikayete ve uygulanacak bölgeye göre kullanımı değişebilmektedir. Yara, yanık gibi yüzeysel şikayetlerde bir pamuk yardımı ile sorunlu bölgeye sürülmelidir. Ağrı için tercih edilen sarı kantaron yağı ise ağrıyan bölgeye masaj yaparak uygulanmalıdr.

Yüzeysel olmayan kullanım tercihlerinde, sarı kantaron yağından bir çay kaşığı içilmesi önerilmektedir. Tüm kullanımlardan önce mutlaka uzman bir hekime danışılması gerekmektedir. Doğal bir yağ olsa da, herhangi bir sorunla karşılaşmamak için kullanmadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın.

Sarı Kantaron Yağı Yüze Sürülür Mü?

En çok merak edilen sorulardan birisi de, sarı kantaron yağı yüze sürülür mü sorusudur. Deri enfeksiyonları, cilt enfeksiyonları, egzamalar, lekeler gibi tüm yüz sorunlarında sarı kantaron yağı kullanılabilmektedir. Saç derisinde yaşanan sorunlar için de sarı kantaron yağını tercil edilmektedir. Haftada 2 kez saçlarınıza bu yağ ile bakım yapabilirsiniz. Saçlarınıza masaj yaparak süreceğiniz sarı kantaron yağını en az 30 dakika saçlarınızda beklettikten sonra bol su ile yıkamalısınız.

Sarı Kantaron Yağı İçilir Mi?

Çeşitli kullanım alanları ve şekilleri olan sarı kantaron yağı içilerek de tüketilebilmektedir. Gastrit, ülser, hemoroid gibi sorunlarda sarı kantaron yağını içebilirsiniz. Ancak her şeyin fazlası zarar düşüncesi ile hareket ederek, önerilen miktardan fazla kantaron yağı içilmemelidir.

Vücutta meydana gelen iltihapların da giderilmesine yardımcı olan bu özel yağ, vücut direncini artırarak mikroplara karşı savaş açmaktadır. Hazmı kolaylaştıran ve ishali kesen sarı kantaron yağını günde 1 çay kaşığından fazla tüketmemelisiniz. 1 çay kaşığı kantaron yağını doğrudan tüketebileceğiniz gibi ılık suya ya da zeytinyağına ekleyerek de içebilirsiniz.

Sarı Kantaron Yağının Hamilelikte Kullanımı

Faydaları saymakla bitmeyen sarı kantaron yağının hamilelikte kullanımı oldukça önemli bir konudur. Hamilelik döneminde erken doğuma neden olabileceği için sarı kantron yağının ve kantaron çayının dikkatli kullanılması önerilmektedir. Özellikle riskli hamilelik dönemi geçiren kadınların ise asla sarı kantaron yağını tüketmemesi tavsiye edilmektedir.

Hamilelik ile beraber emzirme döneminde de sarı kantaron yağının kullanılması tavsiye edilmemektedir. Emzirme yolu ile bebeğe geçebilecek olan sarı kantaron yağını kullanmadan önce mutlaka uzman hekiminize danışmanız bebeğiniz için son derece önemlidir.

Bunlar da ilginizi çekebilir!