Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 virüsü salgınının ve yakın zaman önce yaşanan İzmir depreminin bunun en iyi örnekleri olduğuna değinen Prof. Dr. Yeşim Fazlıoğlu, “Çocuk, evinde ve yakınlarının yanında kendisini güvende hisseder. Depremde yıkılan evlerin enkazında ya da salgından etkilenen yakınlarını kaybeden çocuklar için bu çok büyük bir yıkım oluyor. Mesela İzmir depreminde enkazın altından çıkarılan Ayda bebek, annesini aynı enkazda kaybetti. Covid-19 virüsü salgınında en yakınlarını kaybeden çocuklar oldu. Tüm bunlar, çocukların iç içe geçmiş birçok travma yaşamasına neden oldu.” dedi.
Kalıcı Kaygı Bozukluklarına Neden Olabilir?
Doğal afet ve salgının neden olduğu korkuların çocuklarda kalıcı kaygı bozukluklarına yol açabileceğinin önemi üzerinde duran Prof. Dr. Fazlıoğlu, “Doğal afet ve salgından yakınları etkilenmeyen çocuklarda televizyon ekranlarından bu görüntüleri izliyorlar. Ailelerin bu tür görüntüleri çocuklarına izlettirmemesi gerekiyor. Çünkü çocuklar, bu türden travmalarla yüzleşmemelidir. Ancak çocukların depremin, ölümün, kaybetmenin ve Covid-19 virüsünün ne olduğunu ailelerine sorması çok doğaldır. Aileler, çocuklarının böyle sorularıyla karşılaştığı zaman basit ve net cümlelerle çocuklarına bunları anlatması gerekir.” ifadelerine yer verdi.
Oyunla Anlatılması Çocukları Daha Az Kaygılandırıyor
Çocukların duygularını ifade etmesinde seramik ya da resim yaptırılmasının önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Prof. Dr. Fazlıoğlu, “Salgının ve depremin etkilediği çocukların ailelerinin bu olayların çocukların üzerinde yarattığı psikolojik etkiyi azaltmak için çalışma yapması gerekir. Bu tür olaylardan etkilenen çocuklar güven kaybına uğrayabilir. Ayrıca küçük yaştaki çocuklara temizlik, maske takılması ve sosyal mesafe kuralı oyunla sevdirilirse çocuklar daha iyi algılayarak öğreneceklerdir. Örneğin çocukların oyuncağı kullanılarak afet ve afetlerden korunma yöntemleri anne ve babaları tarafından çocuklarına öğretilebilir. Oyunla anlatımlar çocuk üzerinde daha etkili olacağı gibi duydukları kaygıda azalacaktır. Kriz anında neler yapılması gerektiğinin çocuklara erken yaşta öğretilmesi ciddi avantaj sağlar.” şeklinde konuştu.
Salgın Çocukların Sosyal Yaşamına Olumsuz Etki Ediyor
Covid-19 virüsü salgınından çocukların sosyal yaşamının da olumsuz etkilendiğine değinen Prof. Dr. Fazlıoğlu, “Aileler, dışarıya çıkma saatlerinde doğa gezileri ve basit sportif etkinlikler yapabilir. Böylelikle çocuklar yaşadığı sıkıntılardan daha rahat kurtulabilir. Ayrıca pandemi sürecinde eve evcil hayvan almakta çocukları psikolojik olarak rahatlatabilir. Böyle bir şey çocukların hayvanlara bakış açısını da geliştirir.” diye konuştu.